Επίσκεψη Πούτιν στο Βελιγράδι: Απλά μαθήματα ηγεσίας
Ήταν αρκετό ένα «πέρασμα ωρών» από το Βελιγράδι του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν στο δρόμο για το Μιλάνο για να δημιουργήσει αναστάτωση στην Ευρώπη αλλά να δείξει στις πολιτικές ηγεσίες των χωρών της περιοχής, πώς μία μικρή χώρα με περιορισμένες δυνατότητες ηγεσίας μπορεί να κερδίσει πόντους στην εξωτερική πολιτική.
Στα πλαίσια μιας εθιμοτυπικής παρουσίας εορτασμού της 70ης Επετείου από την Απελευθέρωση του Βελιγραδίου από τους ναζιστές ο Βλ. Πούτιν με απλές κινήσεις δικές του και των συνεργατών του ξεκαθάρισε την ρωσική παρουσία στα Δυτ. Βαλκάνια.
Όπως είχε αναφέρει και σε πρόσφατη ανάλυσή το ViaDiplomacy με την υπογραφή επτά συμφωνιών, πρωτοκόλλων και μνημονίων συνεργασίας ολοκληρώθηκε η τεχνική πλευρά της επίσκεψης Πούτιν στο Βελιγράδι. Η Σερβία και η Ρωσία υπέγραψαν συνολικά επτά συμφωνίες, υπομνήματα και πρωτόκολλα συνεργασίας. Ειδικά, οι συμφωνίες υπογράφηκαν στο Μέγαρο «Σερβία», παρουσία του Ρώσου προέδρου Putin, του Σέρβου προέδρου, κυρίου Tomislav Nikolić, και του Σέρβου πρωθυπουργού, κυρίου Aleksandar Vučić. Για την ακρίβεια, υπογράφηκαν συμφωνίες για ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα σε δύο χώρες στους τομείς της άμυνας, των εσωτερικών υποθέσεων, της ενέργειας και των σιδηροδρομικών μεταφορών.:
- Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας,
- Συμφωνία για την αμοιβαιότητα στην ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών ασφαλείας,
- Συμφωνία για την επαναπροώθηση μεταναστών και Πρωτόκολλο εφαρμογής του,
- Πρωτόκολλο τελωνειακής συνεργασίας για την ανταλλαγή της αξίας των εμπορευμάτων που διακινούνται ανάμεσα στις δύο χώρες,
- Υπόμνημα συνεργασίας σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας, εξοικονόμησης ενέργειας και ανάπτυξης μορφών ανανεωσίμων πηγών ενέργειας,
- Συμφωνία για την κατασκευή τριών τμημάτων του πανευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου στο Διάδρομο 10 και
- Συμφωνία για την προμήθεια 27 ντιζελοκίνητων λεωφορείων για τις αστικές συγκοινωνίες
Ως προς την οικονομική διάσταση της επίσκεψης Πούτιν η Σερβία εξασφάλισε την σύμφωνη γνώμη του Ρώσου Προέδρου για την αύξηση της ποσόστωσης στις εξαγωγές των αυτοκινήτων ΦΙΑΤ, που παράγονται στη σερβική πόλη Κραγκούεβατς, στην αγορά της Ρωσίας. Επιπλέον, ο κ. Vučić ανέφερε ότι συμφωνήθηκαν και εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων, τυριού και κρέμας, από τη Σερβία στη Ρωσία, και συμπλήρωσε ότι πρόκειται να αυξηθεί ο τωρινός όγκος των εμπορικών ανταλλαγών ανάμεσα σε δύο χώρες. Τέλος, ο κ. Βούτσιτς ανέφερε ότι συμφώνησε με τον πρόεδρο Πούτιν να αναπτυχθεί συνεργασία ανάμεσα σε παράγοντες των δύο χωρών με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σερβικές εταιρείες «Petrohemija», τα εργοστάσια παραγωγής αζώτου και ορισμένες άλλες επιχειρήσεις. Ο Ρώσος πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου τόνισε επίσης ότι μεγάλοι παραγωγοί τροφίμων από τη δυτική Ευρώπη είναι διατεθειμένοι σε συνεργασία με Ρώσους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Σερβία.Τέλος, ο κ. Πούτιν ανέφερε τον τομέα της γεωργίας σαν τομέα στον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί ιδιαίτερα γόνιμη και καρποφόρα συνεργασία ανάμεσα στη Σερβία και τη Ρωσία, επειδή ο όγκος των τωρινών εμπορικών ανταλλαγών σε γεωργικά προϊόντα μπορεί, πολύ γρήγορα, να αυξηθεί από τα τωρινά 130 σε 500 εκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι εκτός από τις πιστώσεις ύψους 800 εκ. δολ που έλαβε η Σερβία για την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού της δικτύου, οι Ρωσικές επενδύσεις στην Σερβία ξεπερνούν τα 3 δις δολ και μπορούν στην επόμενη τριετία να φθάσουν τα 6 ή και 10 δις δολλάρια.
Ως προς την πολιτική διάσταση της επίσκεψης Πούτιν στο Βελιγράδι, επιβεβαιώθηκε η εδραίωση της ρωσικής παρουσίας στην περιοχή με τον Σέρβο Πρωθυπουργό να δηλώνει ότι η Σερβία δεν έχει επιβάλει ως τώρα και δεν προτίθεται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, καθώς και ότι η Σερβία πορεύεται σταθερά στον δρόμο της ένταξής της στην ΕΕ, και δεν παραιτείται απ’αυτόν τον δρόμο. Επίσης, ο Σέρβος πρωθυπουργός ανέφερε πως ο Ρώσος πρόεδρος αποδέκτηκε την παράκλησή του να αυξηθούν οι ποσοστώσεις
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, κ. Vladimir Putin, δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ότι οι Σερβία και η Ρωσία έχουν αναπτύξει ισχυρές και σταθερές σχέσεις στο πολιτικό πεδίο, τονίζοντας πως η επίσημη Μόσχα δεν πρόκειται να αλλάξει την τωρινή στάση της όσον αφορά το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, και ότι η Ρωσία αναμένει την ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου με τον ΟΑΣΕ όταν, του χρόνου, η Σερβία αναδειχτεί επικεφαλής αυτού του ευρωπαϊκού οργανισμού.
Τέλος, να αναφέρουμε την ιδιαίτερη σημασία που είχε για τον ρωσικό παράγοντα η λειτουργία του Κέντρου Αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών στη Νίς το οποίο και επισκέφθηκε «εν ριπή οφθαλμού» ο υφυπουργός Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Artamonov ο οποίος και παρασημοφόρησε Ρώσους διασώστες που είναι εγκατεστημένοι στην Σερβία.
Ως προς την διεθνοπολιτική διάσταση της επίσκεψης Πούτιν, ο Ρώσος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να «παραδώσει» μαθήματα ισχύος στην ΕΕ. Σχολιάζοντας τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλησαν να μας κάνουν τη ζωή δύσκολη και έκαναν δύσκολη τη δική τους ζωή».
Σχετικά με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» , ο πρόεδρος της Ρωσίας, κ. Βλαντίμιρ Πούτιν, τόνισε ότι τα έργα κατασκευής του αγωγού «Νότιο ρεύμα» δεν μπορούν να αρχίσουν μονόπλευρα, αν οι εταίροι μας δεν εκφράσουν ομόφωνη απόφαση για την κατασκευή του. «Είμαι βαθιά πεπεισμένος πως αυτός ο αεριαγωγός θα γίνει οφέλημος για όλους τους καταναλωτές αερίού στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς τη δυτική Ευρώπη τον επερχόμενο χειμώνα και συμπλήρωσε ωστόσο ότι «εάν παρατηρηθεί ότι η Ουκρανία παίρνει αέριο από το δίκτυο χωρίς να το έχει πληρώσει τότε η παροχή προς την Ευρώπη θα μειωθεί κατά την ποσότητα που αφαιρέθηκε παράνομα, όπως έγινε και στην κρίση του 2008».Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπερασπίστηκε την κατασκευή του αγωγού South Stream, λέγοντας ότι αποτελεί εγγύηση για την ομαλή διοχέτευση του αερίου προς την Ευρώπη.Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Σερβίας που δεν υποχώρησε από την υλοποίηση του έργου αυτού τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που θα έχει για τη σερβική οικονομία.
Αξίζει να επισημάνουμε τα όσα τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη σερβική καθημερινή εφημερίδα «Πολίτικα» εν όψει της επίσκεψής του στο Βελιγράδι. σχετικά με την μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου διαμέσου αγωγών που περνούν από το έδαφος της Ουκρανίας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, που ζητεί να εξεταστεί η αξιοποίηση εναλλακτικών λύσεων, όπως είναι ο υπό σχεδιασμό αγωγός South Stream «Σε ό,τι αφορά το μέλλον των ρωσικών εξαγωγών αερίου στην Ευρώπη, το πρόβλημα της μεταφοράς διαμέσου της ουκρανικής επικράτειας παραμένει. Μια από τις πιο προφανείς λύσεις θα ήταν να διαφοροποιηθούν οι τρόποι μεταφοράς».
Ο Ρώσος Πρόεδρος αναχώρησε για την Ιταλία όπου την Παρασκευή το πρωί πρόκειται να συναντηθεί με τον ομόλογό του της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στο πλαίσιο των προσπαθειών διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης. Στη συνάντηση, στην οποία σύμφωνα με το Κρεμλίνο θα συμμετάσχουν επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, θα συζητηθεί επίσης το ζήτημα του αερίου.