Επίσκεψη Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Βουλγαρία

Στις 4 και 5 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία, η οποία ήταν φορτωμένη με μεγάλες προσδοκίες. Υπήρχαν ελπίδες ότι θα σημειωθούν θετικές εξελίξεις όσον αφορά την ιδέα της διακλάδωσης του αγωγού Turkish Stream μέσω της βουλγαρικής επικράτειας, του σταθμού αναδιανομής φυσικού αερίου Balkan και για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού ενέργειας Belene. Μέρες πριν από την επίσκεψη του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ προέτρεψε την κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί την επίσκεψη, για να μην είναι η Βουλγαρία όμηρος ξένων συμφερόντων.

Στην πραγματικότητα, τόσο η βουλγαρική, όσο και η ρωσική πλευρά αναγνωρίζουν ότι, σήμερα, οι μεταξύ τους σχέσεις απέχουν πολύ από τα υψηλά επίπεδα του παρελθόντος, όταν δεν βρίσκονταν σε διαφορετικούς πόλους στην παγκόσμια πολιτική. Για το λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο βούλγαρος ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ, επεσήμανε ως επίτευγμα το ότι Σε συνθήκες κυρώσεων και μεγάλης έντασης κατορθώνουμε να διατηρούμε αρκετά καλές και ρεαλιστικές σχέσεις εργασίας και, παρά τις δύσκολες διεθνείς συνθήκες, διατηρούμε καλό τόνο.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεν επαλήθευσε τις ελπίδες σχετικά με την ταχεία θετική ανάπτυξη της ιδέας κατασκευής διακλάδωσης του ενός κλάδου του αγωγού Turkish Stream μέσω της Βουλγαρίας, δηλώνοντας κατηγορηματικά, ότι η διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Βουλγαρίας προς την Ευρώπη θα καταστεί δυνατή όταν η Μόσχα θα λάβει εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι από τη Βουλγαρία, ότι το έργο αυτό δεν θα αντιμετωπίσει εμπόδια στο μέλλον.

Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε στον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ότι η Βουλγαρία επιθυμεί να συνεχίσει τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σχεδιάζει να το πράξει μέσω του κέντρου διαμετακόμισης φυσικού αερίου Balkan. Όμως, ο διευθυντής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος συνόδευσε τον Μεντβέντεφ, ανακοίνωσε ότι η ρωσική κρατική επιχείρηση δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στην πραγματοποίηση του σχεδίου Balkan, διότι όλοι οι πόροι της, για την περιοχή, έχουν ήδη κλειστεί σε μακροπρόθεσμο πλάνο.

Όσον αφορά τον πυρηνικό σταθμό Belene, ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχολίασε ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να εξετάσει τη συμμετοχή της στο σχέδιο για την επανέναρξη της κατασκευής του. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να συμβεί πριν η Σόφια αποφασίσει σχετικά με το οικονομικό και εμπορικό μοντέλο του έργου και τις πιθανές μορφές διατήρησής του. Για την ώρα παρόμοιες αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.

Για τον καλό τόνο στις σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών, στον οποίο αναφέρθηκε ο Μπόικο Μπορίσοφ, μπορούμε να κρίνουμε και από ορισμένα αστεία του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Αστειευόμενος, αλλά και με κάποια δόση ειρωνείας, ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέφερε, ότι σύμφωνα με έκθεση που έχει πάρει, το τουριστικό ρεύμα από τη Βουλγαρία προς στη Ρωσία έχει μεν αυξηθεί σε 56 εκατομμύρια άτομα, μέσα στην τελευταία πενταετία, αλλά στην πραγματικότητα δεν ξεπερνά, κατά πολύ, τις 50 χιλιάδες. Και πριν από την αναχώρησή του, αστειευόμενος, πρότεινε να εξομοιωθεί το βουλγαρικό νόμισμα με το κινεζικό και όχι με το ευρώ, επειδή το κινεζικό νόμισμα είναι καλό.

Ενώσω ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας πραγματοποιούσε επίσκεψη στη Βουλγαρία, από τη Μόσχα έφτασε η είδηση ότι ο Πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την αναστολή της εφαρμογής, από τη Ρωσία, της Συνθήκης καταστροφής πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς. Δύο μέρες νωρίτερα, ο Μπόικο Μπορίσοφ είχε δηλώσει στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στη Σόφια, ότι η Βουλγαρία είναι πιστός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και όχι Δούρειος ίππος της Ρωσίας. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας έχει δίκιο όταν λέει ότι στις σημερινές δύσκολες διεθνείς συνθήκες, είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο καλός τόνος στις διμερείς σχέσεις.

(πηγή: http://bnr.bg)

ViaDiplomacy Newsroom