Επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία: Ιστορία και διδάγματα, του Στρατή Χαραλάμπους
Ιστορία
Είναι γνωστό ότι όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται καταλήγει σε φάρσα ή τραγωδία. Ας δούμε όμως την ιστορία σχετικά με τις επισκέψεις γερμανών ηγετών στην Τουρκία και γενικά τις γερμανό- τουρκικές σχέσεις . Ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β’ , ο οραματιστής της γερμανικής επέκτασης στην Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία , προκειμένου να πραγματοποιήσει τα μεγαλεπήβολα σχέδια της χώρας του επισκέφθηκε τρείς φορές την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1889 , το 1898 και το 1917 . Στις πρώτες δύο επισκέψεις Σουλτάνος ήταν ο φοβερός Αμπτούλχαμίτ ( Abdülhamid II ) , ο οποίος έθεσε τις βάσεις της συνεργασίας με την Γερμανική Αυτοκρατορία η οποία συνεχίστηκε και μετά την δημιουργία της σύγχρονης Τουρκίας το 1923 , πάνω στα αποκαΐδια του ελληνισμού της Μικράς Ασίας και στα κόκαλα των ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών που σκορπίστηκαν από τις ακτές της Ιωνίας μέχρι τα γυμνά βουνά που δεσπόζουν στην ανατολική όχθη του Σαγγάριου ποταμού .
Ο Κάιζερ στα σχέδια του για επέκταση προς ανατολάς , ήθελε να περιλάβει την φθίνουσα Οθωμανική αυτοκρατορία και παράλληλα να επενδύσει στην αναπτυσσόμενη Ανατολία . Μεταξύ των πολλών που πέτυχε ήταν η κατασκευή από γερμανικές εταιρίες του Όριαν Εξπρές ( της σιδηροδρομικής γραμμής Κωνσταντινούπολη –Βαγδάτη ) και η αναδιοργάνωση –εξοπλισμός του Οθωμανικού Στρατού . Το δεύτερο συντελέστηκε κυρίως μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13 και την άλωση της εξουσίας από το κίνημα των Νεότουρκων . Ιθύνων νους της αναδιοργάνωσης και της εμπλοκής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο ήταν ο γερμανός στρατηγός Λίμαν φον Σάντερς , ο οποίος μαζί με όλη τη γερμανική στρατιωτική αποστολή εμπνεύστηκαν και ανέθεσαν στους κατά τόπους οπαδούς του Νεοτουρκικού Κομιτάτου τους εκτοπισμούς του ελληνικού στοιχείου από τις ακτές του Αιγαίου ( πρώτος διωγμός-1914 ) και την εξαφάνιση των Αρμενίων ( 1915) .
Ο Κάιζερ με τις επισκέψεις του και την πολιτική του πέτυχε να σύρει στον μεγάλο πόλεμο την Οθωμανική Αυτοκρατορία και μετά τη Βουλγαρία και να φτιάξει προσωρινά το << διάδρομο >> που ονειρευόταν προς τον Περσικό Κόλπο αλλά τελικά ηττήθηκε και η χώρα του καταστράφηκε . Οι νικητές τα μοιράστηκαν όλα , εδάφη , πετρέλαια κλπ , μόνο η μικρή Ελλάδα , καίτοι μετά από ένα φοβερό διχασμό πολέμησε μαζί με τους και συνέφερε στην τελική νίκη , μη εκτιμώντας σωστά τις δυνατότητες της και την διεθνή πολιτική σκηνή της εποχής και μετά από σωρεία λαθών πολιτικών και στρατιωτικών οδηγήθηκε στη Μικρασιατική περιπέτεια .
Σημερινή Πραγματικότητα
Έκτοτε πέρασε πάνω από μια εκατονταετία και όπως τότε στις 18 Οκτ 1898 ο Σουλτάνος Αμπτούλχαμιτ( Abdülhamid II ) υποδέχθηκε τον Καίζερ στο Ντολμάπαχτσε και τον φιλοξένησε στο Γιλντίζ Σαράι , έτσι και στις 18 Οκτ 2015 η καγκελάριος Μέρκελ συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Νταβούτογλου στο Ντολμάμπαχτσε (Dolmabahçe) και με τον Πρόεδρο Ερντογάν στο Γιλτίζ Σαράι( Yıldız Sarayı ) .
Η κυβέρνηση στη γειτονική χώρα είναι υπηρεσιακή οι εκλογές θα γίνουν , εκτός απροόπτου , την 1η Νοεμβρίου και μια τέτοια επίσκεψη , άσχετα με τη δικαιολογία του μεταναστευτικού προβλήματος , δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως προσπάθεια στήριξης του κυβερνητικού κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ( AKP) .
Η Γερμανίδα Καγκελάριος με το “ρουσφέτι” των 3 δις ευρώ , που πρόσφερε στην Τουρκία από τα κονδύλια της Ε. Ε. , θέλει να “εξαγοράσει” την παραμονή των προσφύγων στην Τουρκία και κυρίως την αποδοχή της επιστροφής μέρους αυτών στη γειτονική χώρα . Παράλληλα δε η Τουρκία να “κλείσει” τα σύνορα της και να συνεργαστεί στην κοινή δράση κατά των διακινητών . Ως κερασάκι στην τούρτα πρόσθεσε την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Ο “πονηρός ανατολίτης” εθισμένος στο παζάρι καταλαβαίνει τις δυσκολίες της κυρίας Μέρκελ και ανταπαντά :
– Τα 3 δις ευρώ να είναι ξέχωρα από τα χρήματα που έχει σχεδιαστεί να πάρει κατά την προενταξιακή διαδικασία .
– Να ανοίξουν ταυτόχρονα για συζήτηση έξι κεφάλαια και να διευκολυνθούν οι Τούρκοι στο θέμα της βίζας .
– Να καλείται ο Πρόεδρος Ερντογάν στις συνόδους κορυφής της Ε.Ε. και να φωτογραφίζεται μαζί με τους άλλους ηγέτες .
Η Καγκελάριος απαντά θα μεταφέρει τα αιτήματα στην Ε. Ε. και συμπληρώνει ότι τρία κεφάλαια σίγουρα θα ανοίξουν για συζήτηση, προεξοφλώντας έτσι ότι η Κύπρος θα άρει το βέτο , εκτός και αν έχει λάβει στο θέμα την σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής κυβέρνησης . Αυτά είναι τα θέματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα , σίγουρα όμως συζητήθηκαν οι αγωγοί , ο συριακός εμφύλιος και άλλα που παραμένουν μυστικά .
Δεν θα ασχοληθώ με όλα τα θέματα παρά μόνο με το επίκαιρο και κρίσιμο θέμα του μεταναστευτικού και κυρίως με τη διακίνηση . Πράγματι η Τουρκία έχει δεχθεί περίπου 2,5 εκ πρόσφυγες από την Συρία και πρέπει να βοηθηθεί για να τους περιθάλψει .
Μπορούσε όμως να ρωτήσει η κυρία Μέρκελ τον κύριο Ερντογάν , πως καταφέρνουν οι διακινητές και ξεφεύγουν από τα μάτια περίπου εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας (Στρατοχωροφυλακή-Αστυνομία –Ακτοφυλακή – Μυστικές Υπηρεσίες ) ; Μήπως υπάρχει διευκόλυνση ;Πως καταλήγει , το μεγαλύτερο μέρος του προσφυγικού ρεύματος στην Κωνσταντινούπολη και μικρό μέρος στη Σμύρνη και μετά στις ακτές του Αιγαίου από Μπαμπάκαλε (απέναντι από το Μόλυβο ) μέχρι τη Κω, με την πλειονότητα όμως απέναντι από τη Λέσβο ,αφήνοντας καθαρές τις τουριστικές περιοχές της Τουρκίας ;
Όταν λένε για κοινή δράση φυσικά δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ελληνική κυβέρνηση θα δεχθεί κοινές περιπολίες με σκάφη της Τουρκίας στα χωρικά μας ύδατα , την επέκταση των οποίων απειλεί με “casus belli” . Τρόποι συνεργασίας υπάρχουν πολλοί και οι αρμόδιοι να τους ανακαλύψουν και να τους προτείνουν . Το κυριότερο όμως είναι ότι θα πρέπει η Ευρώπη να αντιληφθεί ότι με τα χρήματα δεν λύνεται το πρόβλημα . Η λύση θα έλθει μόνο όταν σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και όχι μόνο και τούτο φυσικά απαιτεί συνεργασία κυρίως με τις Η.Π.Α , τη Ρωσία και τις χώρες της περιοχής .
Σήμερα στη κοντινή γειτονιά μας δεν υπάρχει πόλεμος , έχουμε όμως ένα τεράστιο πρόβλημα το προσφυγικό , που μέχρι τώρα απλά το “αφήνουμε” να κυλάει με τη βοήθεια σπασμωδικών πρωτοβουλιών διαφόρων αξιωματούχων ,χωρίς μελετημένο σχέδιο για την καθημερινή αντιμετώπιση και την μείωση των μελλοντικών επιπτώσεων . Παράλληλα έχει δημιουργηθεί στο νησί και κυρίως στη Μυτιλήνη ένα “άσχημο περιβάλλον” , όπου βρίσκουν την ευκαιρία να ευδοκιμήσουν οι “αεριτζήδες” και οι “εκμεταλλευτές” της ανθρώπινης δυστυχίας .
Σε εθνικό επίπεδο πρέπει να προσέξουμε πολύ , διότι μπορεί η κυρία Μέρκελ για τους δικούς της λόγους να θέλει να διατηρηθεί το δίδυμο Ερντογάν –Νταβούτογλου στην εξουσία , γεγονός που δεν μας ενδιαφέρει , αλλά το να θέλει να διατηρήσει καθαρή τη χώρα της και όλη την Ευρώπη από πρόσφυγες , μετατρέποντας τη χώρα μας και την Τουρκία σε “ανοικτή φυλακή” , παράλληλα δε ” να παίζει” με την εθνική μας κυριαρχία και τη βούληση της Κυπριακής κυβέρνησης δεν είναι δικαίωμα της , ούτε της επιτρέπεται .
Η οικονομική δυσπραγία δεν θα πρέπει να μας οδηγεί σε εθνική ατολμία , διότι τα λάθη σε εθνικά θέματα όπως μας διδάσκει η Ιστορία , είναι ανεπανόρθωτα και αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι κυβερνώντες .
Ο κ. Στρατής Χαραλάμπους είναι Αντγος ε.α.