Επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Λιθουανία
Την ανάγκη αύξησης της πίεσης και αυστηροποίησης των κυρώσεων προς την Ρωσία για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από την συνάντησή τους στο Βίλνιους.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η προσεχής Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη θα αποτελέσει μια εξαιρετική ευκαιρία για την Ένωση να επιδείξει αποφασιστικότητα, ισχύ και ενότητα ενάντια στην ρωσική παραβατικότητα. «Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε ενισχύοντας τις άμυνές μας, αλλά και ενισχύοντας και ισχυροποιώντας την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Αυτό αποτελεί θέμα ασφάλειας όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη την Συμμαχία και ελπίζω ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει το θέμα αυτό, όταν τεθεί στη Μαδρίτη» σημείωσε.
Όπως είπε ο Πρόεδρος Ναουσέντα, «ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει φέρει τους εταίρους και τους συμμάχους πιο κοντά παρά ποτέ», ενώ τόνισε ότι «συμμεριζόμαστε τον πόνο και την ανησυχία για την Μαριούπολη, μια πόλη που πριν τον πόλεμο είχε μια πολύ μεγάλη ελληνική κοινότητα».
Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι «όσο συνεχίζει η Ρωσία την ανελέητη σφαγή του ουκρανικού λαού καταστρέφοντας πόλεις και εκκλησίες, εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, ανθρωπιστικά, στρατιωτικά και πολιτικά».
«Η χώρα αυτή, που επιτίθεται σε μια άλλη, πρέπει να τύχει πλήρους απομόνωσης. Πρέπει να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το έβδομο πακέτο κυρώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς καθυστέρηση» τόνισε ο Λιθουανός Πρόεδρος.
Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι είναι πολύ σημαντικό το θέμα της λογοδοσίας, δηλαδή της πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και αυτών που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου σε διεθνές επίπεδο, να συζητηθεί εκτενώς.
Κρίσιμης σημασίας χαρακτήρισε, επίσης, την ανάγκη να δοθεί η ιδιότητα του υποψήφιου προς ένταξη κράτους στην ΕΕ, στην Ουκρανία, ως πολιτικό μήνυμα προς τους Ουκρανούς για να συνεχίσουν να αγωνίζονται για την κυριαρχία της χώρας τους αλλά και για τις πανευρωπαϊκές αξίες.
Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Λιθουανίας, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που υποδέχεται την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, σημείωσε ότι φέτος γιορτάζουμε την 100ή επέτειο των διπλωματικών μας σχέσεων, ενώ τόνισε ότι η επίσκεψή της θα δώσει ώθηση για την περαιτέρω ανάπτυξη των μακροχρόνιων φιλικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.
Επισήμανε, επίσης, ότι κατά την συνάντησή του με την κ. Σακελλαροπούλου, συζήτησαν όλο το φάσμα των διμερών μας σχέσεων, με έμφαση στα θέματα πολιτικής, οικονομίας, πολιτισμού, μετανάστευσης και καινοτομίας.
«Είμαστε εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και είναι σαφές ότι οι χώρες μας ακολουθούν την ίδια κατεύθυνση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Λιθουανίας και ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας και την κατανόησή της, όταν πέρυσι η Λιθουανία αντιμετώπισε υβριδική επίθεση παράνομης μετανάστευσης από την Λευκορωσία και την Ρωσία και σημείωσε ότι «συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε την συνεργασία μας για την βελτίωση των πολιτικών Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Επιπροσθέτως, ανέφερε, ότι συζήτησαν με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας το θέμα της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης στα Δυτικά, Ανατολικά και Νότια Βαλκάνια και υποστήριξε ότι πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή της ΕΕ στις περιοχές αυτές και να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.
Τέλος, παρατήρησε, ότι «η υφιστάμενη κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη και η απόπειρα της Ρωσίας να ξαναγράψει την Ιστορία, μας θύμισαν για άλλη μια φορά, ότι δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο η Ελευθερία. Οι δημοκρατικές αξίες πρέπει να τύχουν υπεράσπισης και ότι πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ιστορική μνήμη της Ευρώπης» και κατέληξε λέγοντας ότι «η ενότητα των εταίρων θα θριαμβεύσει ενάντια σε κάθε κακό».