Επίσημη έναρξη του προγράμματος εκσυγχρονισμού των 4+1 P-3B Orion του Πολεμικού Ναυτικού από την ΕΑΒ
Με κάθε επισημότητα παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημητρίου Βίτσα ξεκίνησε στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ την Δευτέρα 25 Ιουλίου το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 5 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion του Πολεμικού Ναυτικού.
Στην τελετή εκτός από τον Αναπληρωτή Υπουργό παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ, μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Τανάγρας Βασίλειος Περγάλιας, ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ Αντιπτέραρχος ε.α. Κοσμάς Βούρης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΑΒ Ζαχαρίας Γκίκας και ο Αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Ντένης Πλέσσας.
Τα δύο πρώτα αεροσκάφη έφτασαν στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στις 13 Ιουλίου 2016 και ένα εξ αυτών θα υποβληθεί σε ένα περιορισμένης κλίμακας πρόγραμμα συντήρησης με στόχο να παραδοθεί στο ΠΝ στο πρώτο εξάμηνο του 2017, ώστε να αποτελέσει την «ενδιάμεση λύση» μέχρις ότου ξεκινήσει η παράδοση του πρώτου εκσυγχρονισμένου αεροσκάφους στις αρχές του 2019.
Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Φεβρουαρίου 2016 υπογράφηκε το συμβόλαιο με το US Naval Air Warfare Center Aircraft Division, συνολικού ύψους 141,9 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία του πρωτοτύπου και την αγορά των απαρτίων για τα τέσσερα αεροπλάνα που θα υποστούν το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.
Το συνολικό κόστος εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 500 εκατ. δολάρια σε βάθος χρόνου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το τελικό κόστος θα είναι απαραιτήτως το ποσό που έχει προβλεφτεί.
Από το σύνολο του έργου το 28% θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα από δύο Ελληνικές εταιρείες την ΕΑΒ και την ISI Hellas, ενώ τμήμα του έργου που αντιστοιχεί στην ελληνική συμμετοχή θα αναληφθεί και από άλλες μικρότερες εταιρείες διευρύνοντας την εμπλοκή της ελληνικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα.
Επιπλέον από το συνολικό ποσό του προγράμματος το 30% προβλέπεται να δαπανηθεί για την Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FSO) επιλύοντας ένα από τα βασικότερα προβλήματα των ελληνικών εξοπλιστικών όπου σχεδόν ποτέ δεν είχε προβλεφτεί από την αρχική σύμβαση η υποστήριξη του οπλικού συστήματος πέρα από την περίοδο που η εταιρεία είχε δεσμευτεί να παρέχει την υποστήριξη.
Εκτιμάται ότι το τελευταίο από τα πέντε συνολικά P-3B Orion του Πολεμικού Ναυτικού που θα εκσυγχρονιστούν θα παραδοθεί στις αρχές του 2023.