Επικίνδυνα παιγνίδια στο Αιγαίο: «Λευκή επιταγή» δίνει η Αθήνα στο ΝΑΤΟ

Λευκή επιταγή στο ΝΑΤΟ για την εμπλοκή του στο Αιγαίο και ρόλο άτυπου διαμεσολαβητή στον έμμεσο πλέον διάλογο επί των τουρκικών εκδικήσεων εις βάρος τη χώρας μας προσφέρει η απόφαση της Αθήνας να δεχθεί το γερμανικό τελεσίγραφο και να υποβάλλει από κοινού αίτημα με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ για ανάληψη της διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Χωρίς να έχει παρουσιάσει συγκριμένα στοιχεία ότι έχει εξασφαλιστεί το αναγκαίο πολιτικό και νομικό πλαίσιο ώστε να διασφαλίζονται τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, η κυβέρνηση έσπευσε υπό τις απειλές του Βερολίνου και της Βιέννης για έξοδο από την Σενγκεν, να ικανοποιήσει την απαίτηση τους για «ελληνοτουρκική» συνδιαχείριση του μεταναστευτικού υπό την εποπτεία του ΝΑΤΟ. Παρακ’αμπτοντας έτσι την άρνηση της Αθήνας να αποδεχθεί την απευθείας συνδιαχείριση με τις κοινές περιπολίες άλλα και ικανοποιώντας την Τουρκία που πλέον φέρνει πιο κοντά το ΝΑΤΟ στην εμπλοκή του στην συριακή κρίση (όπου η ίδια βρίσκεται ενώπιον αδιεξόδου λογω των Κούρδων και της Ρωσίας) και συγχρόνως αποκτά λόγο ως μέλος του ΝΑΤΟ, που δεν διέθετε μέχρι τώρα στις επιχειρήσεις της «ευρωπαϊκής» FRONTEX.

Η αβλεψία και η προχειρότητα με την οποία χειρίζεται μείζονος σημασίας εθνικά θέματα η κυβέρνηση είχαν σαν αποτέλεσμα να παραπεμφθεί πλέον στις αρμόδιες Επιτροπές του ΝΑΤΟ το πλαίσιο της εμπλοκής της Ναυτικής Δύναμης στην αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακινητών, με την προσφορά κυρίως πληροφοριών και παρακολούθησης της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών.

Με τον τρόπο αυτό όμως ουσιαστικά παραπέμπεται στις επιτροπές τεχνοκρατών του ΝΑΤΟ μια άτυπη ελληνοτουρκική «διαπραγμάτευση» επί των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, καθώς η υλοποίηση της νατοϊκής αποστολής άπτεται ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων τα οποία αμφισβητεί η Τουρκία.

Η κυβέρνηση αποκρύπτει την όποια συμφωνία έχει υπάρξει ώστε να μην αποκαλυφθεί, εάν πράγματι έχει καταγραφεί επαρκές πλαίσιο για την προάσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ..

Γιατί φυσικά η όποια αναφορά στην ελληνοτουρκική επιστολή, σε «περιορισμό της δράσης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αντίστοιχα στον εναέριο χώρο και στα χωρικά ύδατα της κάθε χώρας» και η «αναγνώριση των αρμόδιων Κέντρων συντονισμού της Έρευνας και Διάσωσης» ή ακόμη και ότι «ο καθορισμός της περιοχής που θα επιχειρούν οι τουρκικές και ελληνικές δυνάμεις στο πλαίσιο της νατοϊκής δύναμης θα καθορίζονται από τον (Γερμανό) διοικητή της», κάθε άλλο πάρα διασκεδάζουν τα σοβαρά ερωτήματα που εγείρονται.

Το Αιγαίο για σειρά ετών αποτελεί σχεδόν αποκλεισμένη περιοχή για το ΝΑΤΟ, καθώς ο σχεδιασμός ασκήσεων που πρέπει να έχουν έγκριση και της Αθήνας και της Άγκυρας προσέκρουε στην αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση και ο Πάνος Καμμένος οφείλουν άμεσα να ενημερώσουν πως διασφαλίζονται, με την πρόσκληση που από κοινού απηύθηναν με την Τουρκία προς το ΝΑΤΟ, τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα:

  • Εφόσον η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. ,θα είναι ο Γερμανός διοικητής της νατοϊκής δύναμης που θα αποφασίζει για το ποιος θα κινείται στην ζώνη μεταξύ 6 και 10 μιλίων; Αυτό όμως ουσιαστικά θα συνιστά απεμπόληση ελληνικής κυριαρχίας… Σε διαφορετικό σενάριο: θα υποβάλλουν τα πτητικά μέσα της νατοϊκής δύναμης σχέδια πτήσης κατά την διέλευση τους στην περιοχή μεταξύ 6 και 10 ναυτικών μιλίων;
  • Εφόσον συμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού Αμυνας, γίνονται σεβαστές οι αρμοδιότητες για Έρευνα και Διάσωση, γιατί η Αγκυρα ακόμη και με αφορμή την τραγική απώλεια των τριών αξιωματικών αμφισβήτησε αυτήν την ελληνική αρμοδιότητα ακόμη και για το μέσο του Αιγαίου; Και εφόσον τελικά επιμείνει στην παγία αυτή αξίωση της, ποιος θα καθορίζει την Έρευνα και Διάσωση σε περιοχές πέραν της ζώνης των 6 ν.μ. από τα ελληνικά νησιά και σε όλη την περιοχή εντος του FIR Αθηνών;Στο πλαίσιο του σεβασμού της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Τουρκίας στο πλαίσιο της Νατοϊκής αποστολής, σημαίνει ότι βάσει του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, τα ελληνικά πλοία και αεροσκάφη θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε νησίδες όπως τα Ίμια, ή σε τέτοιες περιπτώσεις θα αποφασίζει κατά περίπτωση ο Γερμανός υποναύαρχος; (νομιμοποιώντας ουσιαστικά την τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας;).Για να είχε το οποιοδήποτε νόημα αυτή η απολύτως προβληματική ελληνοτουρκική συμφωνία υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ και της Αγγελα Μέρκελ, θα έπρεπε τουλάχιστον να υπήρχε ρητή δέσμευση της Τουρκίας για επανεισδοχή όλων των μεταναστών που με οποιοδήποτε τρόπο έχουν φύγει από το έδαφος της και έχουν περάσει στην Ελλάδα. Αλλά τέτοια συμφωνία δεν φαίνεται να είναι καν στις προθέσεις του κ. Ερντογαν.Καθώς η αποστολή του ΝΑΤΟ δεν αφορά Έρευνα και Διάσωση πάρα την παροχή πληροφοριών και αναγνώριση, επιτήρηση και εποπτεία της περιοχής η αναφορά ότι θα επιστρέφονται στην Τουρκία όσοι διασώζονται αφορά τις εξαιρέσεις, όταν τα νατοϊκά σκάφη θα υποχρεώνονται από τον κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές να περισυλλέξουν κάποια βάρκα μεταναστών.

    Η εξέλιξη με την ελληνοτουρκική κοινή πρόσκληση στο ΝΑΤΟ για να αναλάβει δράση στο Αιγαίο έχει πολλές γκρίζες ζώνες τις οποίες η κυβέρνηση οφείλει αμέσως να ξεδιαλύνει και να ενημερώσει πλήρως τόσο την Βουλή όσο και τον ελληνικό λαό.

    Πρόκειται για ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και τα περί …. απορρήτων του κ. Καμμένου είναι απλές υπεκφυγές

mignatiou.com

ViaDiplomacy Newsroom