Επικεφαλής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ρωσίας: Πριν από 60 χρόνια, ακριβώς κατά τις ημέρες του Οκτωβρίου, ο κόσμος βρισκόταν ένα βήμα μακριά από πυρηνική σύγκρουση
Οι ελίτ των ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίσουν την επιθετικότητα κατά της Ρωσίας όσο θέλουν, αυτή η κοντόφθαλμη πεποίθηση βρίθει με εντελώς επικίνδυνες συνέπειες, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ρωσικής Ιστορικής Εταιρείας και Διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών Σεργκέι Ναρίσκιν.
«Σήμερα, οι αμερικανικές ελίτ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι μπορούν να εξαπολύσουν επιθετικότητα κατά της χώρας μας για όσο θέλουν, ρίχνοντας τις ζωές χιλιάδων και χιλιάδων Ουκρανών πολιτών και μισθοφόρων στη φωτιά των εχθροπραξιών. Αυτή η κοντόφθαλμη πεποίθηση είναι γεμάτη επικίνδυνες συνέπειες», είπε στα εγκαίνια της έκθεσης ιστορικού-ντοκιμαντέρ «Η Κρίση των Πυραύλων της Κούβας. 60 Χρόνια αργότερα» στο Κεντρικό Μουσείο Ενόπλων Δυνάμεων. «Η επέτειος της κουβανικής κρίσης πυραύλων και πολλά από τα έγγραφα που εκτίθενται σε αυτή την αξιόλογη έκθεση προειδοποιούν επίσης για αυτό», επεσήμανε.
Ο Ναρίσκιν σημείωσε ότι ακριβώς πριν από 60 χρόνια, ακριβώς κατά τις ημέρες του Οκτωβρίου, ο κόσμος βρισκόταν ένα βήμα μακριά από μια πλήρους κλίμακας πυρηνική σύγκρουση. «Θυμάμαι ότι μέχρι το 1962 οι ΗΠΑ είχαν αναπτύξει πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές στην τουρκική επικράτεια, κάτι που φυσικά αποτελούσε τον κίνδυνο μιας πιθανής σύγκρουσης με τη χώρα μας. Με τη σειρά της, η Σοβιετική Ένωση, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει αξιόπιστα τον φιλικό λαό της Κούβας από τα επιθετικά σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών, τοποθέτησαν τους πυραύλους τους στο νησί», είπε και συνέχισε, «για την Ουάσιγκτον, άλλο πράγμα είναι να περικυκλώνει τη σοβιετική επικράτεια με τις στρατιωτικές της βάσεις και άλλο πράγμα να ανακαλύπτει ξαφνικά σοβιετικούς πυραύλους κοντά στην αμερικανική ακτογραμμή. Η αντίδραση των αμερικανικών πολιτικών ελίτ, που είχαν από καιρό πείσει τους εαυτούς τους για αυτήν την εξαιρετικότητα [τους], ήταν οδυνηρή, νευρική και σκληρή.»
Ο Ναρίσκιν τόνισε τον τεράστιο ρόλο που έπαιξε ο Σοβιετικός απεσταλμένος στις ΗΠΑ Ανατόλι Ντομπρίνιν και η Σοβιετική Εξωτερική Υπηρεσία Πληροφοριών που κατοικεί στην Ουάσιγκτον Αλεξάντερ Φεκλίσοφ στην υπεράσπιση της θέσης της ΕΣΣΔ και στην αναζήτηση συμβιβασμού.
«Πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπήρχαν και λογικοί άνθρωποι μεταξύ της κυβέρνησης Κένεντι, ικανοί να υπολογίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους και να αναλάβουν την ευθύνη για τα δικά τους λόγια», πρόσθεσε ο διευθυντής της ξένης υπηρεσίας πληροφοριών. «Επιτεύχθηκε συμβιβασμός: Ουάσιγκτον και Μόσχα. αφαίρεσαν τους πυραύλους τους από την Τουρκία και την Κούβα αντίστοιχα. Ο κόσμος ανέπνευσε βαθύ αναστεναγμό ανακούφισης» σημείωσε
Ιστορικοί παραλληλισμοί
Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ιστορικής Εταιρείας τόνισε ότι σήμερα πολλοί ειδικοί και πολιτικοί επιστήμονες προσπαθούν να συγκρίνουν την τρέχουσα κατάσταση στον κόσμο με τα ανησυχητικά γεγονότα πριν από 60 χρόνια. «Ωστόσο, αν κάνουμε αυτόν τον παραλληλισμό με το τέλος με ειλικρίνεια, δεν θα βρούμε πολιτική προσωπικότητα ίση με τον Πρόεδρο Κένεντι μεταξύ των [σημερινών] ηγετών, μεταξύ των πολιτικών των δυτικών χωρών σήμερα», είπε και πρόσθεσε, «και κοιτάξτε: τον περασμένο Δεκέμβριο έτος και τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ούτε η ηγεσία των ΗΠΑ ούτε οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ως απάντηση στις απολύτως φυσικές προτάσεις της ρωσικής πλευράς μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν εκ νέου τη δέσμευσή τους στη θεμελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου: ίση και αδιαίρετη ασφάλεια».
(πηγή: tass)