Επικεφαλής της Wagner: Η Ρωσία μετέτρεψε τον Ουκρανικό στρατό σε έναν από τους ισχυρούς στο κόσμο
Ο ηγέτης της ρωσικής ιδιωτικής ομάδας μισθοφόρων Wagner, Yevgeny Prigozhin, λέει ότι το σχέδιο της Μόσχας να «αποστρατιωτικοποιήσει» την Ουκρανία με την πλήρη εισβολή της απέτυχε, μετατρέποντας τον στρατό της Ουκρανίας σε έναν από τους «πιο ισχυρούς στον κόσμο» και στήνει τη Ρωσία για μια πιθανή εξέγερση.
Σε μια συνέντευξη με τον πολιτικό παρατηρητή Konstantin Dolgov, η πλήρης έκδοση της οποίας δημοσιεύτηκε στις 24 Μαΐου, ο Prigozhin, στενός σύμμαχος του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, υπενθύμισε ότι όταν η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, το Κρεμλίνο την αποκάλεσε «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την αποστρατικοποίηση και αποναζισμό της Ουκρανίας».
Περίπου 15 μήνες αργότερα, η Δύση δεν έχει κουραστεί από τον πόλεμο ούτε υποστήριξε την Ουκρανία, η οποία όχι μόνο προέβαλε σθεναρή αντίσταση αλλά τώρα προετοιμάζει μια αντεπίθεση, είπε ο αρχηγός Βάγκνερ.
Ο Πριγκόζιν, 61 ετών, δεν μάσησε τα λόγια στη συνέντευξη, λέγοντας ότι η στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας είχε «ταχθεί» πολλές φορές κατά τη διάρκεια του πολέμου, οδηγώντας σε αποτυχίες όπως η διασυνοριακή εισβολή αυτής της εβδομάδας στο ρωσικό έδαφος από δυνάμεις που πολεμούν εναντίον της Ρωσίας και βαριές απώλειες στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 20.000 στρατιωτών Βάγκνερ κατά τη διάρκεια του πολύμηνου αγώνα για την πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας.
«Ο στρατός της Ουκρανίας έχει τώρα υψηλό επίπεδο οργανωτικών δεξιοτήτων, υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, υψηλό επίπεδο νοημοσύνης. Έχει διαφορετικούς τύπους όπλων και, το πιο σημαντικό, μπορεί εύκολα και επιτυχώς να εργαστεί με όλα τα συστήματα, — Σοβιετικά, και Νατοϊκά», είπε ο Πριγκόζιν, ο οποίος κατά καιρούς παραπονέθηκε για τον αμυντικό μηχανισμό της Ρωσίας που δεν υποστήριξε τους μαχητές του, οι οποίοι έπαιξαν βασικό ρόλο στις λίγες νίκες που διεκδίκησε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Τα συχνά, ωμά διατυπωμένα δελτία Τύπου του Πριγκόζιν και η ασυγκράτητη, βωμολοχική κριτική σε ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους και στρατιωτικούς έχουν γίνει κάτι σαν προσωπικό σήμα, ωθώντας ορισμένους να εικάζουν ότι ο συνδεδεμένος με το Κρεμλίνο επιχειρηματίας τρέφει πολιτικές φιλοδοξίες που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ακόμη και την αμφισβήτηση του Πούτιν.
Τους τελευταίους μήνες, καθώς η φαινομενικά ιδιωτική ομάδα μισθοφόρων του έχει υποστεί το βάρος των σκληρών μαχών μέσα και γύρω από το Bakhmut, ο Prigozhin έχει βγει στο προσκήνιο. Η εταιρεία του κυκλοφόρησε βίντεο που τον δείχνουν να επισκέπτεται προσωπικά τις φυλακές για να στρατολογεί κατάδικους για να πολεμήσει στην Ουκρανία και φέρεται να περιοδεύει στους δρόμους του Μπαχμούτ που έχουν πληγεί από τις μάχες, μερικές φορές με πτώματα να γεμίζουν τους χώρους πίσω του.
Αν και τα φρικιαστικά βίντεο έχουν τρομάξει τον περισσότερο κόσμο, η εικόνα της βαριοπούλας έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της επωνυμίας Prigozhin και, το πιο σημαντικό, συμβολίζει τη βάναυση αλλαγή που έχει υποστεί η ρωσική πολιτική κουλτούρα από τότε που ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία.
Στη συνέντευξη, ο Πριγκόζιν επανέλαβε την προηγούμενη κριτική του προς τους κύριους αξιωματούχους της άμυνας της χώρας, κατηγορώντας τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας Βαλέρι Γκερασίμοφ για αντιεπαγγελματισμό και διαφθορά που οδήγησαν σε απώλειες στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Ο Πριγκόζιν επέκρινε επίσης τον Σόιγκου και την ελίτ της Ρωσίας που επέτρεψαν στα παιδιά τους να αποφύγουν την κινητοποίηση και «να απολαύσουν τη ζωή και να διασκεδάσουν στο Ντουμπάι και αλλού», προτείνοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε «αυτό που συνέβη το 1917» στη Ρωσία, που σημαίνει μια μαζική ανταρσία από στρατιώτες και την άρνησή τους να λάβουν μέρος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο που οδήγησε στη Ρωσική Επανάσταση.
«Είμαστε σε τέτοιο σημείο που θα μπορούσαμε να χάσει ο βασιλιάς τη Ρωσία — αυτό είναι το κύριο πρόβλημα… Πρέπει να επιβάλουμε στρατιωτικό νόμο», είπε, καταλήγοντας ότι «το σενάριο για εμάς δεν θα είναι καλό, και γι’ αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν επίπονο πόλεμο».