Επέμβαση στη Λιβύη σχεδιάζουν στο Κάιρο οι στρατιωτικοί ηγέτες επτά αραβικών χωρών

Μια μυστική συνάντηση των στρατιωτικών ηγεσιών επτά αραβικών χωρών πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Κάιρο στις 18 Μαΐου με αντικείμενο την σχεδίαση στρατιωτικής επέμβασης στην Λιβύη ώστε να αποκατασταθεί η τάξη και η ασφάλεια στην σπαραζόμενη από τον δεύτερο εμφύλιο πόλεμο βορειοαμερικανική χώρα μεταξύ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του πρωθυπουργού Abdullah al-Thani με έδρα το Τομπρούκ και την κυβέρνηση των ισλαμιστών με έδρα την Τρίπολη.

Στην συνάρτηση θα συμμετάσχουν οι στρατιωτικοί ηγέτες από την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ, την Ιορδανία, την Σ. Αραβία, το Μπαχρέϊν, το Σουδάν το Κουβέιτ, και από τη Λιβύη, ενώ υπάρχει ενδεχόμενα να παρευρεθούν και αντιπροσωπείες από την Ιταλία και την Γαλλία.

Η συνάντηση αυτή των στρατιωτικών ηγεσιών των αραβικών χωρών έρχεται να συμπληρώσει τις προσπάθειες επανεξοπλισμού του Εθνικού Στρατού της Λιβύης που ανήκει στην κυβέρνηση του Τομπρούκ υπό την ηγεσία του Στρατηγού Khalifa Haftar, με ρωσικής προέλευσης στρατιωτικό υλικό το οποίο περιλαμβάνει αντιαρματικούς πυραύλους, πυρομαχικά, αντιαρματικά βλήματα για άρματα μάχης κλπ.

Επιπλέον πέντε επιθετικά ελικόπτερα Mi-35 Hind αποκτήθηκαν από τα ΗΑΕ και μεταβιβάστηκαν στο Εθνικό Στρατό της Λιβύης για την υποστήριξη των χερσαίων δυνάμεων.

Όσον αφορά την συνεισφορά των δύο ευρωπαϊκών κρατών στην κοινή προσπάθεια των επτά αραβικών κρατών η Γαλλία προτίθεται να παράσχει λογιστική υποστήριξη και να στείλει ειδικές δυνάμεις ενώ η Ιταλία πρόκειται να παράσχει ναυτική υποστήριξη.

Εκτός από την επικείμενη συνάντηση των στρατιωτικών ηγετών των επτά αραβικών χωρών και τον επανεξοπλισμό του Εθνικού Στρατού της Λιβύης η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει ζητήσει τη συνεργασία των αρχηγών των διαφόρων φυλών της Λιβύης, έτσι ώστε να μην υπάρξει πιθανή σύγκρουση μεταξύ των αραβικών στρατευμάτων που θα εισέρθουν στην Λιβύη για να αποκαταστήσουν την τάξη και των στρατιωτικών δυνάμεων των λιβυκών φυλών.

Στόχος της στρατιωτικών επέμβασης των αραβικών κρατών είναι η αποκατάσταση της ασφάλειας, της τάξης, την προώθηση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και του εθνικού συμβιβασμού με την παράλληλη προώθηση των νόμιμων θεσμών όπως το Κοινοβούλιο της χώρας και μια εκλεγμένη κυβέρνηση.

Πάντως οποιαδήποτε πιθανή στρατιωτική επέμβαση των αραβικών χωρών στην Λιβύη θα πρέπει να υλοποιηθεί σε κατάλληλη χρονική στιγμή, αφότου οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Υεμένη έχουν φτάσει στο επιθυμητό σημείο αφού η εμπλοκή των στρατιωτικών δυνάμεων και κυρίως των αεροπορικών δυνάμεων των αραβικών χωρών είναι σημαντική.

Από την πλευρά της η Ρώμη επιθυμεί την επίλυση της κρίσης αφού ο συνεχιζόμενος εμφύλιος πόλεμος αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης της χώρας με τις ακραίες ισλαμιστές οργανώσεις όπως η ISIS και η Ansar al-Sharia να έχουν καταλάβει πόλεις της Λιβύης και να ιδρύουν στρατόπεδα εκπαίδευσης και εξόρμησης κατά της Ευρώπης, ενώ δεν θα πρέπει να παραγνωρίζονται τα οικονομικά συμφέροντα της Ιταλίας στην Λιβύη από την οποία προμηθεύεται φυσικό αέριο καθώς και το ζήτημα των παράνομων μεταναστών που καταφθάνουν από την Λιβύη στις ιταλικές ακτές.

Σύμφωνα με ιταλικές πηγές το Ναυτικό της χώρας πραγματοποιεί την περίοδο αυτή την επιχείρηση Mare Nostrum ανοικτά των ακτών της Λιβύης με ένα ελικοπτεροφόρο δύο φρεγάτες και ένα περιπολικό σκάφος ανοικτής θαλάσσης, στόχο την επιτήρησης των ακτών της Λιβύης και την αποτροπή οποιασδήποτε τρομοκρατικής ενέργειας από τις ισλαμιστικές οργανώσεις που έχουν εδραιωθεί στις λιβυκές ακτές.

Στην πραγματικότητα οι στρατιωτικές δυνάμεις που θα επέμβουν στη Λιβυη είναι έτοιμες εδώ και αρκετό καιρό.

Αυτό όμως που οι επτά αραβικές χώρες επιθυμούν, είναι η μεγαλύτερη το δυνατό συνεννόηση μεταξύ των αντιπάλων ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις για την παρουσία των ξένων στρατευμάτων και για να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό μια κοινά αποδεκτή συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.