Εντός του έτους η υπογραφή του 4ετούς συμβολαίου ανάπτυξης του TF-X από τις εταιρείες ΤΑΙ και BAE Systems
Μετά την αναμενόμενη πολύμηνη διακοπή των εργασιών για την σχεδίαση του νέου τουρκικού μαχητικού υπεροχής λόγω του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου η τουρκική αεροπορική βιομηχανία ΤΑΙ ετοιμάζεται να υπογράψει με την βρετανική εταιρεία BAE Systems ένα 4ετές συμβόλαιο για την από κοινού ανάπτυξη του μαχητικού του προγράμματος TF-X.
Το νέο μαχητικό θα αντικαταστήσει σε 13 χρόνια από σήμερα τις παλαιότερες εκδόσεις των F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας ώστε σταδιακά μέχρι το 2035 η Αεροπορία της γειτονικής χώρας να διαθέτει δύο τύπους αεροσκαφών το F-35 για αποστολές κρούσης και το εγχώρια ανεπτυγμένο TF-X για αποστολές εναέριας υπεροχής.
Εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο εταιρειών έχουν θετική κατάληξη η BAE Systems που στο διεθνή διαγωνισμό το 2015 νίκησε τις εταιρείες Airbus Defence and Space (ADS) και Saab θα υπογράψει ένα 4ετές συμβόλαιο παροχής τεχνικών συμβουλών για την σχεδίαση και ανάπτυξη του νέου μαχητικού.
Αν και οι δύο εταιρείες BAE Systems και ΤΑΙ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα καθόλη την διάρκεια του 2016 οι πρώτες κοινές μελέτες για την σχεδίαση του TF-X είναι γεγονός, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται η έναρξη περισσοτέρων.
Την επίβλεψη των διαπραγματεύσεων την έχει αναλάβει ένα Υποπτέραρχος της Τουρκικής Αεροπορίας στόχος του οποίου είναι η όσο το δυνατό συντομότερη υπογραφή του 4ετούς συμβολαίου για την αρχική σχεδίαση του αεροσκάφους, το οποίο δεν θα κατασκευαστεί μόνο για την κάλυψη των αναγκών της Τουρκικής Αεροπορίας, αλλά και για εξαγωγές.
Εάν και εφόσον η πρώτη φάση του προγράμματος ολοκληρωθεί με επιτυχία το 2020-2021, θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση του προγράμματος TF-X η οποία θα διαρκέσει επίσης τέσσερα χρόνια και περιλαμβάνει την λεπτομερή σχεδίαση του αεροσκάφους, την κατασκευή του πρωτοτύπου, την ολοκλήρωση των επιμέρους υποσυστημάτων τα οποία σταδιακά και εδώ και αρκετά χρόνια αναπτύσσει η Τουρκική βιομηχανία.
Στο πλαίσιο του προγράμματος σχεδίασης και κατασκευής του νέου τουρκικού μαχητικού η πολεμική βιομηχανία της γειτονικής χώρας αναπτύσσει
- Το “Εθνικό Σύστημα Προειδοποίησης πυραύλων” (Missile Warning System – MWS) που θα κατασκευάσει κατόπιν άδειας η Aselsan.
- Τον “Εθνικό Ηλεκτρονικό Παρεμβολέα”, που αναπτύσσει η τουρκική βιομηχανία ASELSAN, σε συνεργασία με το ίδρυμα TUBITAK και ο οποίος θα είναι έτοιμος για χρήση το 2019.
- Το νέο ραντάρ τεχνολογίας AESA.
- Το “Σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου Νέας Γενεάς”, και
- Τον νέο υπολογιστή αποστολής, ο οποίος θα βασιστεί στον υπάρχοντα τουρκικής ανάπτυξης υπολογιστή αποστολής του προγράμματος Ozgur, ο οποίος βασίζεται στον τεχνολογικά στον εμπορικό υπολογιστή CFCC της εταιρείας BAE Systems.
Η δεύτερη φάση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί το 2025, οπότε και θα ξεκινήσει η παραγωγή του αεροσκάφους, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το 2035, με στόχο την διατήρηση των αεροσκαφών σε υπηρεσία μέχρι το 2065.
Συνολικά προβλέπεται να αποκτηθούν από την Τουρκική Αεροπορία συνολικά 250 αεροσκάφη, τα οποία μαζί με τα 100 F-35A θα αποτελούν το στόλο της Αεροπορικής δύναμης της γειτονικής χώρας.