Εντός του 2017 υπογράφεται η σύμβαση για την απόκτηση των 76 OH-58D Kiowa Warrior
Εντός του 2017 πρόκειται, εκτός απροόπτου, να υπογραφεί η σύμβαση για την απόκτηση των 76 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού αφού στις 8 Δεκεμβρίου λήγει η διορία που έχει δώσει η Αμερικανική κυβέρνηση για την αποδοχή από το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της πρότασης που είχε σταλεί πριν από μερικές ημέρες.
Το πρόγραμμα για την απόκτηση των 76 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια και σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Defence Point ( http://www.defence-point.gr/news/erchete-tora-i-ora-ton-oh-58d-kiowa-warrior-stin-athina-i-loa), το κόστος της απόκτησης τους θα φτάσει τα 45 εκατ. δολάρια, στο οποίο θα προστεθεί και το κόστος μεταφοράς τους από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Αν και το κόστος απόκτησης των ελικοπτέρων αυτών είναι όντως χαμηλό και η επιχειρησιακή τους αξία είναι μεγάλη για τις δυνάμεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αν Αιγαίο αλλά και για την φύλαξη των βορείων συνόρων, το μείζον ζήτημα για αυτά τα ελικόπτερα είναι η κατάσταση στην οποία θα έρθουν και θα παραληφθούν στην Ελλάδα και φυσικά πόσα από αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τον προσπορισμό ανταλλακτικών.
Όπως είχε αποκαλύψει το Via Diplomacy τον Ιούλιο του 2017 (Χωρίς αεροβοηθήματα και ασυρμάτους μας δίνουν οι ΗΠΑ τα 76 OH-58D Kiowa Warrior, https://www.viadiplomacy.gr/choris-aerovoithimata-ke-asirmatous-mas-dinoun-ipa-ta-70-oh-58d-kiowa-warrior/) τα 76 OH-58D Kiowa Warrior θα έρθουν στην Ελλάδα χωρίς ηλεκτρονικά και αεροβοηθήματα με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επιχειρησιακή τους αξιοποίηση.
Όπως είχε αναφερθεί τον περασμένο Ιούλιο τα ελικόπτερα αυτά θα παραδοθούν χωρίς τους ασυρμάτους AN/ARC-164 UHF, AN/ARC-201D SINCGARS και AN/ARC-186 VHF. Επιπλέον τα ελικόπτερα είναι εξοπλισμένα με τα ακόλουθα συστήματα
- Σύστημα προειδοποίησης εκτόξευσης πυραύλων AN/AAR-57 (CMWS)
- Σύστημα IFF, AN/APX-118
- Σύστημα εντοπισμού ακτινοβολίας radar AN/APR-39A(V)1/4 (RWR)
- Παρεμβολέα υπερύθρων AN/ALQ-144 (IRCS)
- Σύστημα προειδοποίησης εκπομπής δέσμης Laser AN/AVR-2B (LWR)
- Σύστημα ναυτιλίας ντόπλερ ASN-157
- Σύστημα αναφοράς στάσης και κατεύθυνσης
- Σύστημα αδρανειακής ναυτιλίας σταθερής στήριξης
- Σύστημα αυτόματης μεταβίβασης στόχων
- Σύστημα καταγραφής δεδομένων PC-DTS-V
- Δύο οθόνες Πολλαπλών Λειτουργιών και φυσικά τον
- Σκοπευτικό σύστημα MMS τοποθετημένο επί ιστού το οποίο περιλαμβάνει μια τηλεοπτική κάμερα ημέρας υψηλής ανάλυσης, αισθητήρα θερμικής απεικόνισης, σύστημα Laser αποστασιομέτρησης και σήμανσης στόχων επεξεργαστή συστήματος, σύστημα παροχής ισχύος, και προστατευτικό κάλυμμα.
Μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό ποια από τα παραπάνω συστήματα θα αφαιρεθούν από τα ελικόπτερα που θα παραδοθούν στην Ελλάδα.
Όμως ακόμη και εάν ορισμένα από τα συστήματα αυτά αφαιρεθούν τελικά από τον Αμερικανικό Στρατό, η Ελληνική Aμυντική βιομηχανία θα μπορούσε να κατασκευάσει κατόπιν άδειας ή και να εγκαταστήσει και να πιστοποιήσει ελληνικής κατασκευής υποσυστήματα.
Πιο αναλυτικά η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής που θα περιλαμβάνει την συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής βιομηχανίας σε προγράμματα αναβάθμισης στρατιωτικού υλικού αλλοδαπής προέλευσης δεν είναι κάτι καινούργιο.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι και το 1996 λειτουργούσε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το περίφημο «Γραφείο Ελληνοποιήσεων Προμηθειών και Εξοπλισμών» το οποίο επεδίωκε και σε ένα σημαντικό ποσοστό είχε πετύχει την αύξηση της συμμετοχής της Ελληνικής Αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και στην υποστήριξη των οπλικών συστημάτων που είχαν αγοραστεί από το εξωτερικό.
Σύμφωνα με μελέτη που είχε γίνει την εποχή εκείνη για τα αμερικανικά οπλικά συστήματα που διέθεταν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, η κατασκευή υποσυστημάτων ή ανταλλακτικών για αυτά τα συστήματα στην Ελλάδα, συνέφερε το Ελληνικό Δημόσιο ακόμη και αν η τελική τους τιμή ήταν κατά 58% υψηλότερη από αυτή που πρότειναν οι Αμερικανικές εταιρείες.
Επιπλέον εάν και δεν είναι ευρέως γνωστό, Αμερικανικά οπλικά συστήματα που υπηρετούν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εξοπλισμένα με ευρωπαϊκής προέλευσης υποσυστήματα, τα οποία έχουν κατασκευαστεί μετά από άδεια στην Ελλάδα, από Ελληνικές εταιρείες.
Επιπλέον η ΕΑΒ διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία στην αναβάθμιση αεροσκαφών μετά από τέσσερα προγράμματα που έχει αναλάβει τα τελευταία 15 χρόνια.
Ουσιαστικά η επικείμενη παραλαβή των ελικοπτέρων αυτών το 2018 θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά για την συγκρότηση μιας Ελληνικής Κοινοπραξίας Αμυντικών βιομηχανιών οι οποίες θα μπορούσαν να εμπλακούν στον επανεξοπλισμό των ελικοπτέρων αυτών τόσο μη ηλεκτρονικά, αεροβοηθήματα όσο και με οπλισμό.
Σύμφων με εκτιμήσεις τουλάχιστον 10 Ελληνικές εταιρείες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια καλύπτοντας το σύνολο σχεδόν των απαιτήσεων για την υποστήριξη των ελικοπτέρων τόσο των ηλεκτρολογικών, όσο και των δομικών και μηχανολογικών τμημάτων τους.
Υποσυστήματα όπως ηλεκτρο-οπτικά, ηλεκτρολογικά, οθόνες, ασύρματοι, ηλεκτρονικά, σουίτα αυτοπροστασίας, ανταλλακτικά του ελικοπτέρου, οπλισμός κλπ μπορούν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην μείωση της εξάρτησης από τρίτες πηγές, καθώς και στην μείωση του χρόνου εξυπηρέτησης των αναγκών υποστήριξης των ελικοπτέρων.
Φυσικά όλα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν μόνο εφόσον υπάρξει μακροχρόνιος σχεδιασμός και προσήλωση στο στόχο που είναι η βέλτιστη διαχρονική αξιοποίηση αυτών των ιδιαίτερα χρήσιμων ελικοπτέρων.