Έντι Ράμα: Τα Βαλκάνια είναι η περιοχή όπου η Ρωσία έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στην ευρωπαϊκή ήπειρο

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα είπε ότι «το Κοσσυφοπέδιο είναι ανεξάρτητο σήμερα και ότι η Σερβία παραδίδεται σε αυτήν την πραγματικότητα που δεν μπορεί να αλλάξει». Ωστόσο, προσθέτει ότι «η μέρα που η Σερβία θα αναγνωρίσει το Κόσοβο είναι πολύ μακριά».

Οι συμβιβασμοί που πρέπει να κάνει η Πρίστινα, όσο επίπονοι κι αν είναι γι’ αυτήν, είναι «κομμάτι της τούρτας» σε σύγκριση με αυτά που πρέπει να δεχτεί το Βελιγράδι στο διάλογο, είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι μετά τη συνάντηση στην Οχρίδα, βλέπει φως στο τέλος του τούνελ όταν πρόκειται για τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

«Υπάρχει αυτό το φως και κάθε βήμα προς τα εμπρός είναι ένα βήμα προς αυτό, και έχουμε περάσει αιώνες και δεκαετίες όταν κάθε βήμα προς τα εμπρός ήταν ένα βήμα στο σκοτάδι», είπε ο Ράμα σε συνέντευξή του στο Political Debate Club (KDP) ιστοσελίδα της Βόρειας Μακεδονίας. στην αλβανική γλώσσα.

Ο Ράμα αναφέρει ότι «η Κοινότητα Σερβικών Δήμων είναι μια συμφωνία που υπογράφηκε και ότι έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί πρόκειται για το μέγιστο που μπορεί να προσφέρει η Πρίστινα στο Βελιγράδι και στη σερβική κοινότητα στο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια».

Όταν ρωτήθηκε τι πιστεύει για την ηχηρή αντίθεση του Αλμπίν Κούρτι στην ίδρυση του CSM, ο Ράμα λέει ότι «η μετάβαση από την ποιητική της αντιπολίτευσης στην πεζογραφία της κυβέρνησης είναι επώδυνη. Αυτή η μετάβαση δεν είναι εύκολη, ειδικά όταν η ποίηση είναι πολύ άγρια, τότε η μετάβαση είναι πιο δύσκολη, αλλά είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους», είπε ο Ράμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σχέσεις στα Βαλκάνια δεν ήταν ποτέ καλύτερες, ακόμη και οι σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα. «Σήμερα έχουμε μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, η οποία έδωσε πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα μηνύματα σχετικά με το ενδεχόμενο λήξης της σύγκρουσης και την έναρξη μιας νέας εποχής», τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Ο Ράμα λέει ότι οι σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα έχουν ήδη βελτιωθεί, γιατί «μέχρι χθες ποιος θα πίστευε ότι ο Αλμπίν Κούρτι θα μπορούσε να καθίσει με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς».

Αν θέλουμε μια μέρα η Σερβία να ζητήσει συγγνώμη από το Κόσοβο, πρέπει να συμφιλιωθούμε, είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

«Το να συγχωρείς δεν είναι τόσο εύκολο, είναι μια διαδικασία. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε ειρήνη. Και το να δουλεύεις για την ειρήνη είναι πολύ πιο δύσκολο… Υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι η ειρήνη είναι πολύ πιο δύσκολη από τον πόλεμο. Δεν πήγα στον πόλεμο , προτιμώ την ειρήνη. Φυσικά, ο πόλεμος είναι η τελευταία λύση», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας υποστηρίζει ότι τα Βαλκάνια είναι η περιοχή όπου η Ρωσία έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Μιλώντας για την πίεση στη Σερβία να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, ο Ράμα είπε ότι η Σερβία δεν πρέπει να πιεστεί εξαιτίας αυτού. «Η Σερβία δεν μπορεί να το κάνει αυτό ούτε πολιτικά ούτε τεχνικά. Η Σερβία έχει τελειώσει χωρίς ρωσικό αέριο. Δεν είναι η Γερμανία που μπορεί να περιμένει και να βάζει την καγκελάριο να ανοίγει άλλη πλατφόρμα για υγραέριο πετρελαίου σε αυτήν κάθε δεύτερο Σάββατο, μέσω της οποίας θα αγοράζουν πολύ ακριβότερο αέριο από το Κατάρ και άλλες χώρες», είπε ο Ράμα, όπως αναφέρει το Sputnik.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το συμφέρον της Δύσης και των Αλβανών είναι να ευθυγραμμιστεί η Σερβία με την ΕΕ και τις ΗΠΑ και όχι να απομονωθεί. «Ποιο είναι το συμφέρον μας; Να απομονωθεί η Σερβία, να μετατραπεί η Σερβία σε καταστροφική δύναμη ή να ενσωματωθεί η Σερβία με όλες τις δυσκολίες, με όλα τα εμπόδια, με όλους τους αγώνες της; Λέω ότι το δεύτερο είναι πιο σημαντικό. Το πιο σημαντικό πράγμα για το μέλλον των παιδιών μας σε αυτήν την περιοχή είναι να τους μεταδώσουμε το πάθος να μην πολεμούν ο ένας τον άλλον», είπε ο Ράμα.

Μιλώντας για τη δίκη των πρώην ηγετών του UCK, είπε ότι «είναι τρομερό γεγονός ότι ο Χασίμ Θάτσι οδηγήθηκε στη Χάγη χωρίς κατηγορίες, ενώ ήταν αρχηγός κράτους».

«Καμία άλλη χώρα δεν θα το δεχόταν αυτό, ποτέ. Και κανένας σε καμία άλλη χώρα δεν θα τολμούσε να φυλακίσει τον πρόεδρο και να του πει – «έλα, πήγαινε φυλακή εδώ, ενώ διατυπώνουμε το κατηγορητήριο». Τώρα έχει ξεκινήσει η δίκη. Αυτό είναι μια διαδικασία που θα είναι δύσκολη και μακρά, αλλά πιστεύω ότι τελικά αυτή η διαδικασία δεν θα καταφέρει να ποινικοποιήσει τον αγώνα για την ελευθερία του Κοσσυφοπεδίου. Στο μεταξύ, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην επηρεάσουμε τη διαδικασία, γιατί δεν μπορούμε να επηρεάσουμε αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαφρύνουμε το φορτίο της λάσπης που πετάχτηκε στον UCK μέσω της παραισθησιολογικής έκθεσης του Ντικ Μάρτι, η οποία, δυστυχώς, μετατράπηκε σε επίσημη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης», κατέληξε

Είπε επίσης ότι για τον ίδιο το θέμα του UCK και του Χασίμ Θάτσι έχει μεγάλη σημασία για το έθνος και όχι μόνο για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και για τον αλβανικό λαό γενικότερα.

ViaDiplomacy Newsroom