Έντι Ράμα: “Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός που “φλερτάρει” με τον αλβανικό εθνικισμό”

Το αληθινό του εθνικιστικό πρόσωπο έδειξε ο Αλβανός Σοσιαλιστής πρωθυπουργός δυναμιτίζοντας με προκλητικές δηλώσεις τις ήδη τεταμένες σχέσεις των Τιράνων με το Βελιγράδι. Έτσι μετά την αποφυγή της καταδίκης της αλβανικής προβοκάτσιας στο γήπεδο της Παρτιζάν στο Βελιγράδι και την απόδοση ευσήμων στην αλβανική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ο Σοσιαλιστής Έντι Ράμα έκανε ένα ακόμη βήμα που σκοπό του είχε όπως αποδείχτηκε την διατήρηση της τεταμένης κατάστασης που χαρακτηρίζει τις σερβο-αλβανικές σχέσεις.
Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά ο Έντι Ράμα ανάρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ένα προσωπικό σχόλιο για τα γεγονότα των περασμένων ημερών λέγοντας ότι, «Η Σερβία θα μπορέσει να γίνει μία κανονική χώρα όταν θα καταλάβει ότι η “Μεγάλη Αλβανία” είναι δικός της εφιάλτης, όχι δικό μας έργο».
Όπως ήταν αναμενόμενο στο μήνυμα του Αλβανού πρωθυπουργού απάντησε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς γράφοντας στον δικό του λογαριασμό στον ιστότοπο πως «όσοι ισχυρίζονται ότι η “Μεγάλη Αλβανία” είναι εφιάλτης μας, έχουν απόλυτο δίκιο. Αλλά δεν είναι μόνο δικός μας εφιάλτης, αλλά και της Ευρώπης και ολόκληρης της ανθρωπότητας κι εμείς θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να αποτρέψουμε την πραγμάτωση του. Ελπίζουμε ότι οι λογικοί Αλβανοί θα κατανοήσουν αυτό το μήνυμα». Την ίδια ώρα ο Σέρβος πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη τύπου στην οποία δήλωσε ότι οι έρευνες, για το επεισόδιο στο αγώνα της εθνικής Σερβίας με την εθνική Αλβανίας έφεραν στο φως αδιάσειστα στοιχεία για τους δράστες.
Όπως δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, «Γνωρίζουμε πλέον πότε μπήκαν στη Σερβία, τις επαφές που είχαν και τις συνεννοήσεις που έκαναν. Όταν θα δημοσιοποιηθούν όλα αυτά στην Αλβανία απ’ όπου εξαπολύονται κατηγορίες εναντίον της Σερβίας, δεν θα είναι καθόλου ευτυχείς». Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς συμπλήρωσε τις δηλώσεις του σημειώνοντας ότι «πολύ σύντομα θα δοθούν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για προμελετημένη, οργανωμένη δράση με στόχο να ταπεινωθεί η Σερβία και να προκληθεί αστάθεια στη χώρα».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν ανέφερε τίποτα για την απεικόνιση ελληνικών εδαφών στο περιβόητο πλέον λάβαρο της “Μεγάλης Αλβανίας” που κρεμόταν από το τηλεχειριζόμενο ελικοπτεράκι στο γήπεδο στο Βελιγράδι ούτε για την βάρβαρη επίθεση των Αλβανών εθνικιστών στο ελληνικό μειονοτικό χωριό Δερβιτσάνη όπου Έλληνες ομογενείς προπηλακίστηκαν.
Και όλα αυτά από μία κυβέρνηση Σοσιαλιστών που υποτίθεται ότι μάχεται τον εθνικισμό από όπου και αν προέρχεται, η οποία όμως ανέχεται τις εθνικιστικές προκλήσεις των επίσημων σχολικών βιβλίων του αλβανικού κράτους κατα της Ελλάδας από την οποία τα Τίρανα ζητούν την υποστήριξη και την ψήφο της για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.
Μετά από όλα αυτά διερωτάται κανείς ποιά θα ήταν η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας αλλά και της Αλβανίας αν Έλληνες εθνικιστές έβγαζαν μέσα στα Τίρανα κατα την διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα ένα αντίστοιχο λάβαρο με την Βόρεια Ήπειρο. Ποιά θα ήταν η αντίδραση των ελληνικών και διεθνών προοδευτικών δυνάμεων. Μήπως τελικά άτυπα η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να κάνει το ίδιο λάθος να διαχωρίζει τον εθνικισμό σε καλό και κακό ανάλογα με τα γεωπολιτικά συμφέροντα με τους “χρήσιμους ηλίθιους” να ακολουθούν και να νομιμοποιούν στην συνείδηση των λαών αυτό το τερατώδες λάθος.
Πόσο χρήσιμο για τον Αλβανικό λαό αλλά και για τους λοιπούς λαούς της Βαλκανικής είναι η στήριξη του εθνικιστικού παραληρήματος ακραίων κύκλων της γειτονικής χώρας από μία Σοσιαλιστική αριστερή κυβέρνηση στα Τίρανα η οποία αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα τα περιστατικά ρατσισμού και εθνικισμού κατα της ελληνικής μειονότητας με ελαφρότητα έως αδιαφορία.
Μήπως τελικά η κατασκευαζόμενη από τους Αλβανούς εθνικιστές κρίση στις σχέσεις Αλβανίας-Κοσόβου, Σερβίας αποτελεί την απάντηση της Δύσης στην Ρωσία για την κρίση στην Αν. Ουκρανία και την προσπάθεια του Πούτιν να ενισχύσει την επιρροή της Ρωσίας στα νότια Βαλκάνια.
Μήπως κάποιοι επιθυμούν να ξανανοίξει το κουτί της Πανδώρας στα νότια Βαλκάνια δεδομένου ότι η Αλβανία είναι μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που προστατεύεται από το καταστατικό χάρτη της Συμμαχίας έναντι απειλών από τρίτες χώρες ή μήπως όλα αυτά τα γεγονότα στο Βελιγράδι είναι προϊόν του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού που πιστεύει ότι μπορεί να παρασύρει το Βελιγράδι σε μία νέα περιπέτεια παριστάνοντας για μία ακόμη φορά το θύμα έναντι μίας ισχυρότερης στρατιωτικά και οικονομικά χώρας.
Και σε τελική ανάλυση εως πότε η ελληνική πλευρά, κυβέρνηση και πολιτικές δυνάμεις θα ανέχονται τις δολοφονίες Ελλήνων μειονοτικών από Αλβανούς εθνικιστές, τις επιθέσεις κατα ελληνικών χωριών, τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις στα σχολικά βιβλία του επίσημου αλβανικού κράτους και την θρασύτατη υπόδειξη του γενικού γραμματέα του υπουργείου εξωτερικών της Αλβανίας για την αφαίρεση του όρου Β. Ήπειρος από στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ένας όρος που αναφέρεται στο πρωτόκολλο της Κέρκυρας το οποίο υπογράφηκε στις 17/5/2014 από την αλβανική κυβέρνηση και την Αυτόνομη Δημοκρατία της Β. Ηπείρου, όταν το ίδιο το αλβανικό κράτος αποδέχεται και χρησιμοποιεί τον αλυτρωτικό όρο Τσαμουριά στα διαβατήρια που εκδίδει.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.