Εννέα οργανώσεις του FSA αποσύρθηκαν απο την επιχείρηση Euphrates Shield λόγω της συμμετοχής σε αυτή Αμερικανών Καταδρομών
Την απόσυρση τους από την στρατιωτική επιχείρηση Euphrates Shield ανακοίνωσαν χτες αργά το βράδυ οι περισσότερες οργανώσεις του FSA που συμμετέχουν στην υπο Τουρκική διοίκηση επιχείρηση στην βόρειο Συρία.
Σύμφωνα με Τουρκικές πηγές εξαίρεση αποτελούν οι στρατιωτικές οργανώσεις Hamza και Al-Moutasem.
Ο λόγος για αυτή την ξαφνική απόφαση, η οποία ελήφθη την στιγμή που οι Τούρκοι ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν επίθεση κατά της πόλης Al Bab που ελέγχεται από το ISIS, είναι η αντίδραση του συνόλου σχεδόν των συμμετεχόντων οργανώσεων του FSA στην εμπλοκή Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων στην τρίτη φάση της επιχείρησης Euphrates Shield.
Πιο ειδικά οι οργανώσεις,
- Μεραρχία Sultan Murad,
- Ταξιαρχία Ορεινών Γερακιών,
- Ταξιαρχία της Κατάκτησης,
- Μέτωπο του Levant,
- Απελευθερωτικός Στρατός,
- Απελευθερωτική Ταξιαρχία,
- Harakat Nour al-Din al-Zenki,
- Ahrar al-Sham και
- Λεγεώνα Sham αποφάσισαν να σταματήσουν τις επιχειρήσεις στην Βόρεια Συρία, εως ότου απομακρυνθούν οι Αμερικανοί καταδρομείς από την επιχείρηση Euphrates Shield.
Σημειώνεται ότι 25 Αμερικανοί Καταδρομείς εισήλθαν πρόσφατα στο Συριακό έδαφος από την Τουρκία και εντάχτηκαν στην στρατιωτική δύναμη των Τούρκων που μάχεται τους Ισλαμιστές στην βόρειο Συρία, σε συνεργασία με τους άνδρες 11 οργανώσεων του FSA.
Η παρουσία των Αμερικανών Καταδρομέων στην υπό Τουρκικό έλεγχο Συριακή πόλη Al Rai χτες 16 Σεπτεμβρίου, προκάλεσε σοβαρό επεισόδιο μεταξύ αυτών και ανδρών και του FSA με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να αναγκαστούν να αποχωρήσουν για να αποφύγουν τα χειρότερα, αφού η στάση των ανδρών του FSA ήταν ιδιαίτερα εχθρική και επιθετική.
Εάν τελικά η αποχή των συγκεκριμένων ανταρτικών δυνάμεων από την επιχείρηση Euphrates Shield συνεχιστεί τότε οι Τούρκοι θα έχουν τρείς επιλογές.
Είτε να ζητήσουν από τους Αμερικανούς να φύγουν από την περιοχή και να μην συμμετέχουν τουλάχιστον στις χερσαίες επιχειρήσεις στην βόρεια Συρία, είτε να συνεχίσουν μόνοι τους στέλνοντας στην περιοχή περισσότερα στρατεύματα, γεγονός που θα έμπλεκε την χώρα σε μια διευρυμένη στρατιωτική παρέμβαση με σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις (η τρίτη φάση της επιχείρησης Euphrates Shield περιλαμβάνει τη συμμετοχή 2.500 ανταρτών και 200 Τούρκων στρατιωτών με 20 άρματα μάχης M60 Sabra MkII και ανάλογο αριθμό ΤΟΜΑ ACV-15), είτε τέλος να εγκαταλείψουν την επιχείρηση Euphrates Shield που φαντάζει αρκετά δύσκολο, αφού θα αποτελούσε ένα σημαντικό πλήγμα για το κύρος της χώρας.
Πάντως ανεξάρτητα από το ποιά θα είναι η κατάληξη αυτής της στάσης των ανταρτών της Συριακής αντιπολίτευσης, οι σχέσεις σημαντικού τμήματος του FSA με τις ΗΠΑ έχουν υποστεί ζημιά, αφού όπως φαίνεται οι αντάρτες δεν αποδέχονται τη στενή συνεργασία των Αμερικανών με τους Κούρδους αυτονομιστές, τους μεγάλους αντιπάλους τους στην βόρεια Συρία.
Από την άλλη πλευρά, η εξέλιξη αυτή ευνοεί επι του παρόντος την Άγκυρα, η οποία εμμέσως θέτει στις ΗΠΑ το μέγα ερώτημα των προτεραιοτήτων των Αμερικανών στην περιοχή δηλ να επιλέξουν για το ποιος θα είναι τελικά ο βασικός τους σύμμαχος των ΗΠΑ στην βόρεια Συρία, οι Κούρδοι ή η Άγκυρα.
Το ξεκαθάρισμα της θέσης των ΗΠΑ για το ποιόν εταίρο θα επιλέξουν σε αυτή την μάχη ισχύος στην βόρεια Συρία, θα αποτελέσει το επόμενο στάδιο του δράματος που εξελίσσεται στην βόρεια Συρία, τόσο για τους Κούρδους που επιδιώκουν για την ίδρυση μιας αυτόνομης περιοχής, όσο και για τους Τούρκους και του Σύρους που βλέπουν με τρόμο το όνειρο των Κούρδων να γίνεται σιγα-σιγα πραγματικότητα.