Ενεργά στην τη “Διπλωματία των Πόλεων” ο Δήμος Ιωαννίνων

Αξιολογώντας ως success story το εγχείρημα της Διπλωματίας των Πόλεων, που ο δήμος Θεσσαλονίκης αξιοποίησε σαν εργαλείο τουριστικής προβολής και ανάπτυξης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, αποφάσισε να υιοθετήσει το συγκεκριμένο μοντέλο, για να το εφαρμόσει και στη δική του πόλη.

Με γνώμονα τη δυναμική των Ιωαννίνων, τον πολιτιστικό τους πλούτο, την κομβική τους θέση και τις υποδομές τους, ο κ.Ελισάφ εκτιμά ότι είναι μια πόλη που έχει όλες τις προδιαγραφές για να αυξήσει τον τουρισμό της, επενδύοντας στην εξωστρέφεια.

Με πρώτο σταθμό το Ισραήλ τον Φεβρουάριο, η Διπλωματία των Πόλεων “ αλά Ιωάννινα” ξεκινά το δικό της ταξίδι -κυριολεκτικά και μεταφορικά- για την προβολή και προώθηση της πόλης ως τουριστικού προορισμού. Θα ακολουθήσουν η Κύπρος, η Τουρκία (Κωνσταντινούπολη), η Αλβανία, τα γειτονικά βαλκανικά κράτη και άλλες πόλεις της Ευρώπης, όπου στο πλαίσιο της Διπλωματίας των Πόλεων, με “ μπροστάρη” τον κ.Ελισάφ, τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Γιώργο Λώλη, εκπροσώπους φορέων και επαγγελματίες, θα παρουσιαστεί ο προορισμός και θα επιδιωχθούν συνεργασίες.

“ Η πρωτοβουλία της προηγούμενης διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης ήταν ένα success story. Ο Γιάννης Μπουτάρης και οι συνεργάτες του κατάφεραν να επαναφέρουν τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της πόλης, η οποία, πριν από αυτό, έδινε την εικόνα μιας κουμπωμένης, μονόχνωτης πόλης, που έκλεινε τα μάτια στο πολυπολιτισμικό της παρελθόν”, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Ελισάφ. “ Τα Ιωάννινα είναι μια πόλη με εξίσου πλούσιο πολυπολιτισμικό παρελθόν. Συνδιαλέγεσαι με το παρελθόν της πόλης όταν περπατάς στο κέντρο. Δεν μιλάμε σαφώς για τα μεγέθη της Θεσσαλονίκης, αλλά με βάση τα δικά της δεδομένα, η πόλη των Ιωαννίνων μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά και να γίνει κόμβος των δυτικών Βαλκανίων” προσθέτει.

Τα “ δυνατά χαρτιά” των Ιωαννίνων 

Περισσότεροι από 20.000 φοιτητές έχουν συμβάλει στη δημιουργία μιας σημαντικής εκπαιδευτικής κοινότητας. Στον τομέα των συνεδρίων, η πόλη των Ιωαννίνων διαθέτει συνεδριακά κέντρα και ξενοδοχεία, που καμία άλλη πόλη παρομοίου μεγέθους δεν έχει, όπως λέει ο δήμαρχός της, Μωυσής Ελισάφ. “ Και στον τομέα του αθλητικού τουρισμού, εκτός από τις υπάρχουσες υποδομές, η λίμνη μας αποτελεί αθλητικό κέντρο θαλάσσιου σκι, κωπηλασίας κτλ και φιλοξενεί διεθνείς οργανώσεις” σημειώνει ο δήμαρχος.

Εκτός από τα παραπάνω, η πόλη πλέον διαθέτει ένα ακόμη ισχυρό χαρτί και αυτό δεν είναι άλλο από τη γεωγραφική της θέση: Η Εγνατία και η Ιόνια οδός τη συνδέουν πλέον τόσο με τη βόρεια όσο και με τη νότια Ελλάδα, ενώ τα σύνορα με την Αλβανία βρίσκονται σε απόσταση μόλις 50 χιλιομέτρων.

Η Αλβανία, όπως σημειώνει ο δήμαρχος, είναι μια από τις καλύτερες αγορές για τα Ιωάννινα, καθώς οι Αλβανοί επιλέγουν την πόλη για ψώνια αλλά και ιατρικές υπηρεσίες. “ Μην ξεχνάτε ότι τα Ιωάννινα διαθέτουν δύο μεγάλα νοσοκομεία με περισσότερες από 1200 κλίνες” αναφέρει ο κ.Ελισάφ, ο οποίος ως καθηγητής ιατρικής γνωρίζει καλά τον συγκεκριμένο χώρο της Υγείας.
Οι Αλβανοί είναι η πρώτη εθνικότητα σε διανυκτερεύσεις, αλλά ο κ.Ελισάφ βλέπει το αυξανόμενο ενδιαφέρον και από το Ισραήλ, καθώς στα Ιωάννινα υπάρχει ελληνόφωνη κοινότητα Εβραίων (η Ρωμανιώτικη εβραϊκή κοινότητα Ιωαννίνων), όπως και από την Τουρκία, αφού και τα Ιωάννινα έχουν ένα οθωμανικό παρελθόν που αποτυπώνεται έως σήμερα στα σωζόμενα μνημεία της πόλης (λουτρά, βιβλιοθήκη, τζαμιά).

“ Στις πρώτες θέσεις  των αλλοδαπών τουριστών βρίσκονται εκτός από τους Αλβανούς, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί” επισημαίνει ο δήμαρχος ενώ “ σημαντική θα είναι και η συμβολή του αεροδρομίου στον τουρισμό, από εδώ και πέρα, αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης και πλέον είναι ένα σύγχρονο αεροδρόμιο με χαμηλούς φόρους”. “ Το καλοκαίρι συνδέεται με πτήσεις τσάρτερ με τη Γερμανία και τις σκανδιναβικές χώρες ενώ το χειμώνα υπάρχει σύνδεση με τη Λάρνακα και θα επιδιώξουμε σύνδεση με Τελ Αβίβ και Γερμανία”, σημειώνει.
Δουλειά της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι, όπως αναφέρει ο κ. Ελισάφ, να χτίζει γέφυρες και να ενώνει τους λαούς μέσα από τον πολιτισμό που παράγει αυτή η διαδικασία. Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της πόλης χτίζονται ήδη τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας ομάδας-μωσαϊκό, όπως έγινε και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης: δημιουργείται η Επιτροπή τουρισμού όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι θεσμών και φορέων, οι ξενοδόχοι, τα επιμελητήρια, το πανεπιστήμιο, επαγγελματίες της εστίασης και άλλοι επαγγελματίες που ενδιαφέρονται για την τουριστική ανάπτυξη των Ιωαννίνων. Σκοπός, όπως λέει ο δήμαρχος, είναι να εργαστούν όλοι μαζί υπό την ομπρέλα ενός κοινού στόχου.

ViaDiplomacy Newsroom