Ενδιαφέρον ΟΛΠ για την εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Του Ηλία Μπελλου
Η Cosco και τουλάχιστον δύο ακόμα επενδυτικά κεφάλαια, ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού, παρακολουθούν εδώ και τουλάχιστον δύο χρονιά εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία και ειδικά στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ).
Το μήνυμά τους προς το ελληνικό Δημόσιο είναι σαφές και ταυτίζεται με αυτό που δόθηκε από την Cosco την άνοιξη του 2016 και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, κατά την επίσκεψή του στην Κίνα: τακτοποιήστε πρώτα τις ανοικτές υποθέσεις σας με τον σημερινό μέτοχο, την Privinvest και με την Ευρωπαϊκή Ενωση και κατόπιν μπορούμε να συζητήσουμε. Και αυτό ακριβώς προσπαθεί να πετύχει τώρα η κυβέρνηση με επισπεύδοντα τον υφυπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα.
Κινεζικό ενδιαφέρον
Το κινεζικό ενδιαφέρον πρέπει να θεωρείται δεδομένο, εξηγούν έγκυρες πηγές στην «Κ». Ομως μετά τη δρομολόγηση του νέου ενωσιακού πλαισίου για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων σε ευρωπαϊκές υποδομές όπως τα ναυπηγεία, τα λιμάνια, η ενέργεια κ.λπ. Ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα με την υποψηφιότητα της Cosco, εκτιμούν πολλοί. «Αλλά αυτό δεν ισχύει σε περίπτωση που ο υποψήφιος αγοραστής είναι ο ΟΛΠ, ελληνική εταιρεία στην οποία εκτός από την Cosco συμμετέχει ακόμα με ποσοστό 24% το ελληνικό Δημόσιο και 25% το ευρύτερο επενδυτικό κοινό», σημειώνουν με νόημα στην «Κ» πηγές με άριστη γνώση των όσων σχεδιάζονται στην Ακτή Μιαούλη.
Εφόσον το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, που θα συζητήσει την αίτηση υπαγωγής των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης που προβλέπει ο νόμος 4307/2014 στις 17 Νοεμβρίου, τη δεχτεί ένα μήνα μετά, οπότε και αναμένεται η απόφασή του, τότε θα γίνουν τα εξής: Θα διοριστεί ο προτεινόμενος στην αίτηση ειδικός διαχειριστής (Delloitte), που είναι ξένος ελεγκτικός οίκος, και αυτός με τη σειρά του θα εγκατασταθεί με τη βοήθεια της δημόσιας αρχής στη διοίκηση της επιχείρησης, θα κάνει απογραφή των στοιχείων της και, όπως προβλέπει ο 4307/2014, το συντομότερο δυνατόν θα διενεργήσει δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού ή επιμέρους λειτουργικών συνόλων (κλάδων) ή περιουσιακών της στοιχείων εφόσον αυτά δεν αποτελούν κλάδους.
Οι δύο κλάδοι
Οι κλάδοι στην περίπτωση της ΕΝΑΕ είναι ο στρατιωτικός και ο εμπορικός. Ο εμπορικός δεν λειτουργεί από τις αρχές της δεκαετίας. Και αυτό διότι η τότε ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει το κλείσιμο των ΕΝΑΕ που σημαίνει η ανάκτηση των κρατικών επιδοτήσεων, πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ναυπηγείο να πουλήσει ή να αχρηστεύσει τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί για εργασίες σε εμπορικά πλοία και επί 15 χρόνια να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για πολεμικά πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Το στρατιωτικό σκέλος δεν μπορεί παρά να πουληθεί σε ευρωπαϊκό όμιλο. Κάτι που έχει γίνει σαφές και με άλλες υποδομές, όπως προσφάτως ο ΔΕΣΦΑ.
Το εμπορικό κομμάτι, που περιλαμβάνει και τη μεγαλύτερη σταθερή δεξαμενή στην Ανατολική Μεσόγειο ανυψωτικής δυναμικότητας 500.000 τόνων, είναι αυτό που ενδιαφέρει τον ΟΛΠ και την Cosco και δυνητικά και άλλους υποψηφίους.
Κανείς πάντως δεν πρόκειται να μπει σε ένα ναυπηγείο από το οποίο δεν έχει «φύγει» άνευ αξιώσεων ο προηγούμενος μέτοχος. Και επειδή είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Privinvest και ο Ι. Σάφα θα φύγουν χωρίς να αποζημιωθούν και επίσης επειδή είναι ακόμα πιο δύσκολο να υπογράψει οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση επιταγή 155 εκατομμυρίων ευρώ συν τόκους στο όνομά του, όπως τους έχει επιδικάσει η διαιτησία, οι εξελίξεις δεν είναι σίγουρο πως θα κυλήσουν όσο γρήγορα επιθυμούν οι εμπλεκόμενοι.
Πηγή Καθημερινή