Ένας χρόνος επιπλέον αρκεί στον Τζέφρι Πάιατ να υλοποιήσει την μεγάλη “επένδυση

“Όταν μιλάμε για Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ ας κοιτάμε εκπαίδευση και πολιτισμό”, αυτός ήταν ο τίτλος άρθρου (16/11/2018) στο Viadiplomacy όπου σημείωνε, “οποιος παρατηρήσει προσεκτικά τις δράσεις των Αμερικανών στην Ελλάδα, διαπιστώνει μια παρέμβαση η οποία ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας. Οι ΗΠΑ έχουν σχεδιάσει την Ελλάδα ως στρατηγικό τους βάθος εδώ και πολλά χρόνια, τώρα το υλοποιούν. Ένα από τα σχέδια σε αυτή την υλοποίηση είναι και η «κοινωνική ισορροπία». Ο αριθμός των βάσεων που διαθέτει πλέον στην Ελλάδα, ο σχεδιασμός για την οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων, αλλά και ο εκδημοκρατισμος μαζί με την εξάλειψη του Εθνικισμού στα Βαλκάνια, είναι προτεραιότητες που θα επιτευχθούν μέσα από την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Αυτό ακριβώς συνέβη στην μεταπολεμική Γερμανία. Οι Αμερικανοί κυρίως, για να μπορέσουν να έχουν μια σταθερή παρουσία στην Κεντρική Ευρώπη για να αντιμετωπίσουν την Κομμουνιστική απειλή στον Ψυχρό Πόλεμο, δημιούργησαν τις συνθήκες ώστε οι Γερμανοί πολίτες να έχουν αναπτυγμένο το αίσθημα ασφάλειας και συνεργασίας με τις Αμερικανικές δυνάμεις.”

Σε άλλο άρθρο με τίτλο “Οι ΗΠΑ φέρνουν ανάπτυξη από την Θάλασσα και σταθερότητα από την Εκπαίδευση” (11/02/2019) ανέφερε “Στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ, μπορεί να συζητήθηκαν και να αναπτύχθηκαν όλα αυτά που θα κάνουν λειτουργική και αμφότερα κερδοφόρα την συνεργασία των δύο χωρών, όμως ρόλο στην επιτυχία αυτής της συνεργασίας θα παίξουν οι επόμενες γενιές.Γενιές οι οποίες θα πρέπει να εκπαιδευτούν σε ένα άλλο «σχολείο», ένα σχολείο συνεργασίας, καινοτομίας, και συνεχούς εξέλιξης. Αυτό το νέο «σχολείο» θα πρέπει να έχει κοινή αποστολή σε όλα τα Βαλκάνια. Κοινές ομάδες, κοινοί στόχοι για την ανάπτυξη και την ειρήνη.”

Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μένει για έναν ακόμη χρόνο στην Αθήνα για τρεις σημαντικούς λόγους. Ο πρώτος είναι η σωστή “μεταβάση” της νέας κυβέρνησης στην Ελληνοαμερικανική συνεργασία χωρίς απρόοπτα, και όπως φαίνεται τα καταφέρνει, ο δεύτερος γιατί έχει την εμπειρία και την γνώση της Ελληνικής πραγματικότητας αλλά και το μέρος της κοινωνίας σε μεγάλο βαθμό για να διαχειριστεί τον συμβιβασμό με την Τουρκία που θα έρθει, και τέλος, να διαχειριστή τον δεύτερο κύκλο του Στρατηγικού Διαλόγου με αιχμή την εκπαίδευση

Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο του tweet του Τζέφρι Πάιατ προς την νέα κυβέρνηση ήταν στο υπουργείο Παιδείας. Την Παρασκευή, ο Τζέφρι Πάιατ επισκέφθηκε την υπουργό Παιδείας Νικη Κεραμέως στο γραφείο της, στο υπουργείο παιδείας

Να διερευνήσουν περαιτέρω τρόπους συνεργασίας και αμοιβαίας αξιοποίησης των πλούσιων δυνατοτήτων των δύο χωρών, προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας συμφώνησαν ηη υπουργός Παιδείας Νικη Κεραμέως και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθηνα Τζέφρι Πάιατ (Geoffrey Pyatt), ο οποίος την επισκέφθηκε σήμερα.

Η υπουργός αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα αρμοδιότητάς της, μεταξύ των οποίων η απελευθέρωση των σχολικών μονάδων από το σφιχτό εναγκαλισμό του υπουργείου, η ενίσχυση της αυτονομίας και της εξωστρέφειας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, η διεύρυνση της δυνατότητας δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων, η στήριξη της τεχνολογικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης ανέδειξε ζητήματα που ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως τη χώρα του, όπως η διεύρυνση των ανταλλαγών υποτρόφων και φοιτητών μεταξύ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, η δυνατότητα για Αμερικανούς φοιτητές να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα σε θεματικές όπου η Ελλάδα κατέχει ιδιαίτερη τεχνογνωσία, όπως η ναυτιλία, και η εν γένει προώθηση του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ σε θέματα Παιδείας.

Σε σχετική ανάρτηση στο Twitter, ο κ. Πάιατ ανέφερε: «Ήταν μία καταπληκτική συζήτηση με τη νέα υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τις τεράστιες δυνατότητες στον τομέα της εκπαίδευσης, που θα ενδυναμώσουν τις σχέσεις των δύο λαών. Ανυπομονώ για τον προσεχή Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, όπου θα μπορέσουμε να εμβαθύνουμε την κοινή μας υποστήριξη για ανταλλαγές και προγράμματα».

 

 

ViaDiplomacy Newsroom