Ένα θανατηφόρο ατύχημα και 1.700 περιστατικά δυσλειτουργίας του K-9 Thunder προκαλούν προβληματισμό για την αξιοπιστία του T-155 Fırtına

Σοβαρό προβληματισμό για την αξιοπιστία του κορεατικού αυτοκινούμενου πυροβόλου K-9 Thunder προκάλεσε το πρόσφατο ατύχημα που συνέβη σε ένα από αυτά τα πυροβόλα και στοίχησε την ζωή δύο στρατιωτών του Νοτιοκορεατικού Στρατού.

Πιο αναλυτικά την περασμένη Παρασκευή 19 Αυγούστου κατά την διάρκεια ασκήσεων ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο K-9 Thunder προκλήθηκε για άγνωστους μέχρι σήμερα λόγους έκρηξη στο εσωτερικού του οχήματος με αποτέλεσμα να φονευθούν δύο στρατιώτες.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η έκρηξη προκλήθηκε από το προωθητικό γέμισμα που χρησιμοποιήθηκε στην άσκηση και πιο συγκεκριμένα από τρία προωθητικά γεμίσματα που χρησιμοποιήθηκαν στην συγκεκριμένη βολή στα οποία παρουσιάστηκε το πρόβλημα. Μετα το ατύχημα ο Νοτιοκορεατικός Στρατός σταμάτησε την χρήση του πυροβόλου έως ότου αποσαφηνιστούν τα αίτια του ατυχήματος.

Το πυροβόλο K-9 Thunder είχε και στο παρελθόν αντιμετωπίσει προβλήματα και πιο ειδικά κατά την διάρκεια του βομβαρδισμού της νοτιοκορεατικού νήσου Yeonpyongdo από το πυροβολικό της Β. Κορέας το 2010.

Τότε δύο από τα πυροβόλα που είχαν αναπτυχτεί στο νησί υπέστησαν βλάβες και δεν μπόρεσαν να ανταποδώσουν τα βορειοκορεατικά πυρά.  Σύμφωνα με πληροφορίες από σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το Κοινοβούλιο της Ν. Κορέας ο Στρατός της χώρας έχει καταγράψει 1.700 περιστατικά μη σωστής λειτουργίας του πυροβόλου.

Συνολικά έχουν κατασκευαστεί και παραδοθεί στις Νοτιοκορεατικές δυνάμεις 500 πυροβόλα ενώ τρείς χώρες έχουν παραγγείλει 160 μονάδες.

Ο μεγαλύτερος πάντως χρήστης του πυροβόλου εκτός της Ν. Κορέας είναι η Τουρκία η οποία στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας αγόρασε από την κορεατική εταιρεία την τεχνολογία του K-9 Thunder για την ανάπτυξη του πυροβόλου T-155 Fırtına. Συνολικά 281 αυτοκινούμενα πυροβόλα T-155 Fırtına έχουν παραδοθεί από το 2005 ενσωματώνοντας όπως έχει αναφερθεί την τεχνολογία του K-9 Thunder.

Αν και δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες αναφορές για ατυχήματα στα τουρκικά T-155 Fırtına το γεγονός ότι το τουρκικό σύστημα βασίζεται τεχνολογικά και σχεδιαστηκα σε μεγάλο ποσοστό στο κορεατικό πυροβόλο δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για την αξιοπιστία του συστήματος.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.