Με ελλείψεις σε φάρμακα και βασικά καταναλωτικά αγαθά ξεκίνησε το 2015 στην Βενεζουέλα (Vid.)
Σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκονται οι κάτοικοι της Βενεζουέλας από τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε βασικά αγαθά στα καταστήματα της χώρας.
Πιο αναλυτικά παρα τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καθησυχάσει τον λαό οι κάτοικοι της χώρας δεν μπορούν να βρουν στα καταστήματα βασικά καθημερινά είδη όπως απορρυπαντικά χαρτί υγείας, πάνες για μωρά, βασικά φάρμακα όπως αναλγητικά τρόφιμα όπως κοτόπουλα, μπαταρίες αυτοκινήτων κλπ.
Όπως αναφέρουν οι νοσηλευτικές αρχές του Καράκας τα νοσοκομεία της πόλης αντιμετωπίζουν ελλείψεις που φτάνουν στο 60% των βασικών φαρμάκων που χρειάζονται, ενώ στην επαρχεία το ποσοστό αυτό φτάνει στο 70% !
Φάρμακα για διαβητικούς, οροθετικούς, υπερτασικούς, αντιπυρετικά και άλλα παρασκευάσματα είναι δυσεύρετα. Τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα είναι εισαγόμενα και ήδη η Βενεζουέλα χρωστά 4 δισ δολάρια σε ξένους προμηθευτές.
Η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης συναλλάγματος για την εισαγωγή προϊόντων εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης των τιμών του πετρελαίου που αντιπροσωπεύει το 95% των εσόδων της χώρας από εξαγωγές.
Με ετήσιο πληθωρισμό 60% η κυβέρνηση Μαδούρο προσπαθεί να ηρεμήσει τον λαό ο οποίος διαμαρτύρεται για τις ελλείψεις που παρουσιάζονται διαρκώς για βασικά καταναλωτικά αγαθά.
Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg η Λίσμπεθ Ελσα «Έχω επισκεφθεί έξι καταστήματα ψάχνοντας για απορρυπαντικά. Δεν μπορώ να βρω πουθενά. Φοράμε και πάλι τα βρώμικα ρούχα μας επειδή δεν μπορούμε να βρούμε απορρυπαντικά. Θα αγοράσω ό,τι μπορέσω να βρω», ενώ ο Ζαν Πολ Μέιτ δήλωσε στο Bloomberg ότι πλέον, «Δεν μπορείς να βρεις τίποτα. Έχω περάσει 15 ημέρες ψάχνοντας για πάνες».
Τεράστιες ουρές σχηματίζονται έξω από τα καταστήματα στην πρωτεύουσα Καράκας από κατοίκους της πόλης που έψαχναν να βρουν βασικά αγαθά. Για την αποτροπή ταραχών η κυβέρνηση Μαδούρο έθεσε τα μαγαζιά διανομής τροφίμων υπό στρατιωτική προστασία.
Για την εξασφάλιση της ομαλής τροφοδοσίας της αγοράς με τρόφιμα η κυβέρνηση Μαδούρο εισήγαγε τον περασμένο Απρίλιο μια νέα ηλεκτρονική Ταυτότητα αγοράς τροφίμων από κρατικά ελεγχόμενες εμπορικές αλυσίδες, για κάθε άτομο με βάση τα δαχτυλικά του αποτυπώματα.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση η νέα ηλεκτρονική ταυτότητα αγοράς τροφίμων που πολλοί αναλυτές την χαρακτηρίζουν ώς σύγχρονο δελτίο τροφίμων σχεδιάζεται να καλύψει το 84% του πληθυσμού.
Με το σύστημα αυτό η κυβέρνηση φιλοδοξεί να περικόψει την μαύρη αγορά, αφού αρκετοί πολίτες της Βενεζουέλας ψωνίζουν από τα επιδοτούμενα κρατικά καταστήματα αγαθά, τα οποία μετέπειτα τα μεταπωλούν στην Κούβα και τη Βραζιλία.
Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Βενεζουέλας το 26% των βασικών τροφίμων που πωλούνται στην χώρα βρίσκονται πλέον σε ανεπάρκεια με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την σωστή διατροφή του πληθυσμού
Από την άλλη πλευρά η αγροτική παραγωγή της χώρας έχει μειωθεί λόγω της επιβολής ανώτατης τιμής στα προϊόντα από την κυβέρνηση, γεγονός που ανάγκασε πολλούς αγρότες να σταματήσουν να καλλιεργούν δυσχεραίνοντας την κατάσταση στη χώρα, η οποία μέσω των αλλεπάλληλων ταξιδιών του Μαδούρο στην Κίνα τον τελευταίο χρόνο ευελπιστεί στην οικονομική βοήθεια της ασιατικής υπερδύναμης, που ήδη έχει δανείσει στη Βενεζουέλα 50 δισ δολάρια.