Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Οι επιχειρήσεις-μέλη θα υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους
Ενεργό διατηρούν το επενδυτικό τους πρόγραμμα, στην Ελλάδα, οι 9 στις 10 επιχειρήσεις-μέλη του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου παρά τις δυσμενείς συνέπειες, που προκαλούνται στην οικονομία από την Covid-19.
Όπως προκύπτει από νέα έρευνα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης στην αγορά και εν γένει στην οικονομία (έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από τη σταδιακή άρση του lockdown), το 89,87% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα υλοποιήσει τα επενδυτικά του σχέδια και το 73,75% εκτιμά ότι οι εταιρείες τους θα επιστρέψουν στην κανονικότητα σε διάστημα το πολύ έξι μηνών από την άρση των απαγορευτικών μέτρων. Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα προβλέπουν ότι θα απαιτηθεί μεγαλύτερο διάστημα, έως ότου επικρατήσουν συνθήκες ομαλότητας συνολικά στην οικονομία.
«Όπως στην κρίση χρέους της χώρας, έτσι και στην πανδημική κρίση οι επιχειρήσεις-μέλη και ειδικότερα οι εταιρείες γερμανικών συμφερόντων με παρουσία στην Ελλάδα θα επιμείνουν, όχι απλά στηρίζοντας αλλά και ενισχύοντας τις θέσεις τους, θεωρώντας ότι η ελληνική οικονομία προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες» τόνισε ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, δρ Αθανάσιος Κελέμης, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας και επισήμανε: «Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός των Γερμανών επενδυτών εστιάζει πέραν του 2020, μιας χρονιάς, που όπως όλοι εκτιμούν, θα είναι υφεσιακή. Εστιάζει στις υπεραξίες που δεν πρόλαβε να αναδείξει η χώρα εξερχόμενη της δεκαετούς οικονομικής κρίσης».
Αναλυτικότερα, τα βασικότερα συμπεράσματα της νέας έρευνας έχουν ως εξής:
Το 73,75% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις τους θα επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας έως και έξι μήνες, το 20% θεωρεί ότι θα απαιτηθεί διάστημα 12 μηνών, ενώ ένα 6,25% υπολογίζει ότι το χρόνος, που θα μεσολαβήσει, θα είναι μεγαλύτερος του έτους.
Το 89,87% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το επενδυτικό τους πρόγραμμα θα εκτελεστεί παρά τις ανατροπές που επέφερε η Covid-19 στα πλάνα τους, με το 53,16% να σημειώνει ότι θα το προσαρμόσουν στις νέες συνθήκες, το 18,99% να αναφέρει ότι θα το παρατείνουν κατά ένα έτος και το 17,72% κατά δύο έτη. Το 8,86% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι θα προχωρήσουν σε περιορισμό των σχετικών κονδυλίων, ενώ το 1,27% έθεσε θέμα ακύρωσης των επενδύσεων.
Το 81,25% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι εξετάζουν την εφαρμογή ενός «plan b» στην περίπτωση, κατά την οποία η κρίση της Covid-19 κρατήσει διάστημα μεγαλύτερο του αναμενόμενου, ενώ το 18,75% αξιολόγησε ως μη αναγκαίο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Το 74,07% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η πανδημική κρίση επηρέασε τη στρατηγική τους (το 44,44% αρκετά, το 29,63% πολύ) και το 23,46% λίγο, ενώ 2,47% ανέφερε ότι η στρατηγική τους δεν επηρεάσθηκε καθόλου.
Το 46,58% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι επηρεάσθηκε η εξαγωγική τους δράση από τα εθνικά και διεθνή μέτρα απαγόρευσης κατά του Covid-19 (το 28,77% πολύ, το 17,81% αρκετά) και το 53,43% σημείωσε ότι η επίδραση των μέτρων ήταν από μικρή έως μηδενική (το 28,77% μηδενική, το 24,66% μικρή).
Το 62,96% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι σχέσεις συνεργασίας των εταιρειών τους με τη Γερμανία επηρεάσθηκαν από ελάχιστα έως καθόλου (το 35,80% λίγο, το 27,16% καθόλου), το 22,22% ότι επηρεάσθηκαν αρκετά και το 14,81% πολύ.
Τέλος, το 39,51% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η οικονομία θα ανακάμψει μετά την πάροδο ενός έτους, το 32,10% δύο ετών και το 17,28% ενός εξαμήνου από την άρση των απαγορευτικών μέτρων.