Ελληνό – ρωσικός αγωγός και «παιχνίδια» επιρροής

Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Ο ελληνό -ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου εμφανίζεται από την ελληνική κυβέρνηση να αποτελεί το επίκεντρο της επαναπροσέγγισης των σχέσεων Αθήνας και Μόσχας. Η Αθήνα φαίνεται να χρησιμοποιεί τις ελληνό-ρωσικές σχέσεις ως επικοινωνιακό μοχλό πίεσης στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους.

Όμως πως αντιλαμβάνονται τα social media και το ελληνικό διαδίκτυο τις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, το νέο αγωγό Ρωσίας- Τουρκίας – Ελλάδας και πως αξιολογούν τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη; Τις αντιδράσεις τους επιχειρούμε να καταγράψουμε με τη βοήθεια των στοιχείων του paloPro εξετάζοντας την χρονική περίοδο 15/04 – 19/04 2015.

Οι αναφορές που συγκεντρώνονται στο ελληνικό διαδίκτυο για τις υπό εξέταση οντότητες εμφανίζουν πρώτη τη Ρωσία με συνολικά 5895 αναφορές, δεύτερος ακολουθεί ο αγωγός φυσικός αερίου Turkish Stream με συνολικά 4212 αναφορές και τελευταίος έρχεται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με συνολικά 2513 αναφορές.

TurkishStream1

RussiaGreece

Lafazanis1

Τα συναισθήματα που καταγράφονται με βάση τα στοιχεία του paloPro μας δείχνουν ότι social media, blogs, sites, other media διακατέχονται προς τις υπο εξέταση οντότητες με θετικά συναισθήματα – αποτελούν την πλειοψηφία έναντι των αρνητικών. Ο Turkish Stream ( ο ρωσο-τουρικός αγωγός που θα συνεχιστεί στο ελληνικό έδαφος) συγκεντρώνει και τα πιο πολλά θετικά συναισθήματα τα οποία ανέρχονται σε 1871 έναντι 985 αρνητικών. Η Ρωσία εμφανίζει 1605 θετικά συναισθήματα έναντι 1283 αρνητικών και τέλος ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης καταγράφει 821 θετικά έναντι 717 αρνητικών.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το τι δείχνει η κατανομή των συναισθημάτων ανά κανάλι. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από την πλευρά του συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμών θετικών συναισθημάτων στα sites που φτάνουν τα 222. Ο Turkish Stream και η Ρωσία από την άλλη πλευρά έχουν τα περισσότερα θετικά συναισθήματά στο Twitter που ανέρχονται σε 1260 και 868 αντίστοιχα.

LafazsentTStreamSent

RussSent

Η θεματολογία που κυριάρχησε στο ελληνικό διαδίκτυο με βάση το εργαλείο Top 10 Topics για την χρονική περίοδο 15/04 – 19/04 που εξετάζουμε, αναφέρεται στα δημοσιεύματα για τα ενεργειακά οικονομικά οφέλη της χώρας μας και τις εξελίξεις του υπό συζήτηση αγωγού φυσικού αερίου.

Αρχικά μεγάλες προσδοκίες δημιούργησε το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel που ανάφερε ότι 3 – 5 δισ. ευρώ πρόκειται να προκαταβάλει άμεσα η Μόσχα στην Αθήνα ως προκαταβολή για τον Turkish Stream. Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται έλληνα αξιωματούχο ο οποίος υποστήριξε ότι «η απόφαση αυτή θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων».

Όμως η προσγείωση στην πραγματικότητα ήρθε με τη δήλωση του εκπρόσωπου Τύπου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν του Ντμίτρι Πεσκόφ στο ραδιοσταθμό της Μόσχας Business FM, ο οποίος διέψευσε τις πληροφορίες και ανέφερε συγκεκριμένα ότι δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία για χορήγηση προκαταβολής στην Ελλάδα ύψους 3-5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα στο ελληνικό διαδίκτυο έπαιξαν και οι δηλώσεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι σε ορίζοντα λίγων ημερών αναμένεται να υπογραφεί η καταρχήν συμφωνία για την κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέσω Ελλάδας προς την Κεντρική Ευρώπη, έργο το οποίο αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Συμπερασματικά τα ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα του paloPro μας δείχνουν ότι τα social media και το ελληνικό διαδίκτυο επιθυμούν και προσβλέπουν στην εναλλακτική επιλογή της Ρωσίας, όπως φαίνεται από την πλειοψηφία των θετικών συναισθημάτων καθώς και από την κυριαρχία του δημοσιεύματος για τη ρωσική προκαταβολή των 3 – 5 δισ. ευρώ. Όμως η διάψευση του Ντίμτρι Πέσκοφ ταρακούνησε τις αρχικές προσδοκίες και έδειξε πως το ελληνικό διαδίκτυο έχει και γνώση της πραγματικότητας.

Το «παιχνίδι» με τον ελληνο-ρωσικό αγωγό εξυπηρετεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Την Ελλάδα που θέλει να πιέσει τους ευρωπαίους εταίρους, τη Ρωσία που αναζητεί αξιόπιστους συμμάχους στη νοτιοανατολική Ευρώπη για να περάσει το μήνυμα ότι επηρεάζει τις γεωπολιτικές και ενεργειακές ισορροπίες και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος με τις δηλώσεις συντηρεί ένα μυστήριο γύρω από τον αγωγό και για το τι ακριβώς συζητείται στο παρασκήνιο με τη Μόσχα.

Δημοσιεύτηκε στο www.palo.gr

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.