Ελληνικές εταιρείες διαστημικής τεχνολογίας στην Τουλούζη, την έδρα της Γαλλικής διαστημικής βιομηχανίας
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις αρχές Οκτωβρίου στην Τουλούζη, κύρια έδρα της Γαλλικής διαστημικής βιομηχανίας και του 50% της Ευρωπαϊκής δραστηριότητας στο Διάστημα, η πολυπληθέστερη και πιο αποτελεσματική μέχρι τώρα εκδήλωση δικτύωσης Γαλλικών και Ελληνικών επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων που αναπτύσσουν Διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές.
Η Ελληνική αποστολή που μετέβη στην Τουλούζη ήταν εντυπωσιακή και έφθασε σε πλήθος τα 50 άτομα από τα εξής μέλη του si-Cluster: Adamant Composites, Emtech, ESS, Feac, Hellas Sat, Heron, IST, Inasco, IDE, Planetek, Prisma, Space Hellas, Teletel, Terra Spatium, ΕΜΠ, Πανεπιστήμιο Πατρών, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, i-BEC καθώς και οι: Daedalos, Elfon, IDE, ISD, SofCom, Space-Asics.
Από Γαλλικής πλευράς μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι Airbus Defence and Space, Airbus Safran Launchers, ACRI, Air Liquide, Atos, AT2D, ATMEL, CLS, Noveltis, Sodern, Telespazio, Thales Alenia Space και Trad.
Οι επιχειρήσεις και ερευνητικοί φορείς από τις δύο χώρες παρουσίασαν τις δραστηριότητες, τα ενδιαφέροντα, τις προθέσεις και τις δυνατότητες συνεργασίας τους και ήλθαν σε άμεση επαφή μεταξύ τους μέσω της πραγματοποίησης 130 διμερών συναντήσεων προκειμένου να ενισχυθούν οι υπάρχουσες διμερείς συνεργασίες και να τεθούν βάσεις για το σχηματισμό κοινοπραξιών για την υλοποίηση νέων διαστημικών αποστολών και έργων.
Η εκδήλωση οργανώθηκε στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του Διαστήματος, συνεργασία η οποία ήδη έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, αλλά και νέων ευκαιριών συνεργασίας που έχουν δημιουργηθεί, όπως η αποστολή JUICE του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ/ESA) στο Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, και το νέο Πρόγραμμα Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Διάστημα (Horizon 2020) για τα έτη 2016-2017.
Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (Centre National d’Etudes Spatiales/CNES), και η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), οι δημόσιοι φορείς χάραξης Διαστημικής πολιτικής των δυο χωρών, το Aerospace Valley Cluster, o πιο σημαντικός συνεργατικός σχηματισμός (cluster) αεροδιαστημικής της Ευρώπης, με 807 μέλη, το ταχέως αναπτυσσόμενο ελληνικό si-Cluster, με 50 μέλη υπό το συντονισμό του Corallia και της ΕΒΙΔΙΤΕ, το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Περιφέρειας Midi-Pyrénées και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, συντονιστής του Enterprise Europe Network Hellas και Εθνικό Σημείο Επαφής για το Διάστημα στο Horizon 2020 στην Ελλάδα.
Σημαντική ήταν η παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανέλυσαν τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τον τομέα του Διαστήματος στο Πρόγραμμα Horizon 2020, και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, που παρουσίασαν νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και ανάπτυξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που ασχολούνται με το Διάστημα, πολιτική ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες είχαν επί πλέον την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του CNES στην Τουλούζη, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής τεχνολογίας, και της εταιρείας CLS που φιλοξένησε τις διμερείς συναντήσεις. Οι επί κεφαλής του CNES, κ. Jean-Yves Le Gall, και της ΓΓΕΤ, κ. Θωμάς Μαλούτας, αποτίμησαν θετικά την εκδήλωση και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιτυχία της καθώς και τη δέσμευσή τους για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.