Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Ανεύθυνη η αναγνώριση Γκουαϊδό ως προέδρου
«Ανεύθυνη στάση» χαρακτηρίζουν την αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου διπλωματικές πηγές, με αφορμή τη δημιουργία International Contact Group (Διεθνής Ομάδα Επαφής) για το διάλογο στη Βενεζουέλα. Στην αντίθετη περίπτωση επισείουν τον κίνδυνο εμφυλίων συγκρούσεων.
«Η αναγνώριση του ηγέτη της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης, προέδρου της Εθνοσυνέλευσης κ. Γκουαϊδό ως de facto Προέδρου της χώρας, χωρίς τουλάχιστον την εκκίνηση ευρωπαϊκής διπλωματικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία συνθηκών διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών, θα ήταν μια ανεύθυνη στάση, ειδικά δεδομένων των μεγάλων κινδύνων που υφίστανται για εμφύλιες συγκρούσεις, σε μία πολιτικά και κοινωνικά πολωμένη κοινωνία» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συγκεκριμένες πηγές στο ΑΜΠΕ.
Σημειώνεται ωστόσο ότι και τα 28 κράτη – μέλη αποφάσισαν, στις 26 Ιανουαρίου, ότι «εάν δεν υπάρξει προκήρυξη εκλογών με τις απαιτούμενες εγγυήσεις τις επόμενες μέρες, η ΕΕ θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες, μεταξύ άλλων και σε σχέση με την αναγνώριση της ηγεσίας της χώρας, στη βάση του άρθρου 233 του Συντάγματος της Βενεζουέλας», που προβλέπει την προσωρινή ανάληψη της Προεδρίας από τον Πρόεδρο Εθνοσυνέλευσης με σκοπό να διεξαγάγει εκλογές, σε περίπτωση μόνιμης αδυναμίας Προέδρου να ασκήσει τα καθήκοντά του. Προσέθεσαν ότι η ΕΕ θα προβεί στην άμεση καθιέρωση Διεθνούς Ομάδας Επαφής, θα εντείνει τον συντονισμό της με διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους και θα εξετάσει το θέμα στο προσεχές άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.
Η Ομάδα Επαφής αναμένεται να συνεργαστεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την ανάληψη διπλωματικής πρωτοβουλίας για τη χώρα. Η σύσταση της εν λόγω Ομάδας Επαφής αναμένεται να ανακοινωθεί στο αυριανό (Πέμπτη) άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών (Gymnich).
Συμφώνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα υποστήριξε σταθερά ότι στο βαθμό που η ΕΕ επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Βενεζουέλα και υποστηρίζει τη διεξαγωγή εκλογών, οφείλει να ενεργοποιηθεί συγκροτημένα και με δική της διπλωματική πρωτοβουλία στη χώρα.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η ενεργοποίηση της ΕΕ, με διπλωματική πρωτοβουλία για τη Βενεζουέλα, αποτελεί πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή της κλιμάκωσης της έντασης στη χώρα.
Από πλευράς του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος έχει σημειώσει ότι «πριν από οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση, προκρίνεται η επιδίωξη από πλευράς ΕΕ δημιουργίας μιας ομάδας κρατών που για ιστορικούς λόγους έχουν ιδιαίτερη επιρροή στην περιοχή και, ως εκ τούτου, μπορούν να αναλάβουν αποτελεσματικό διαμεσολαβητικό ρόλο στη λατινοαμερικανική χώρα». Προσέθεσε δε ότι αυτό υπογράμμισε και κατά την τηλεφωνική του συνομιλία με την ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικών της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.