Έλληνες και Αρμένιοι πίσω από το εμπάργκο του Καναδά στην Τουρκία

«Στη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η αναστολή από τον Καναδά της εξαγωγής κάποιων στρατιωτικών προϊόντων στην Τουρκία λόγω της σύγκρουσης Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας (…) αντιβαίνει στο πνεύμα της συμμαχίας».Αυτό είχε αναφέρει η τουρκική προεδρία μετά την επικοινωνία Ερντογάν με τον πρωθυπουργό του Καναδά λίγες ημέρες πριν και με αφορμή το εμπάργκο όπλων.

Ο Καναδάς ανέστειλε την εξαγωγή τεχνολογίας για την πλοήγηση των drones, κάτι που προκάλεσε την οργή του Τούρκου Προέδρου εν μέσω της κρίσης στον Καύκασο. Ο Ταγίπ Ερντογάν υπολόγισε πως τα 300 εκ δολάρια που αξίζουν το χρόνο οι συναλλαγές για τα όπλα αυτά, αλλά και το «παράθυρο» που ειχε βρει η Καναδική κυβέρνηση για την εξαγωγή μετά το εμπάργκο του Απριλίου, θα ήταν ικανά για να συνεχιστούν οι εξαγωγές.

Αυτό που δεν υπολόγισε ο Τούρκος Πρόεδρος, όπως και στην περίπτωση των F-35, ήταν το Ελληνικό και Αρμενικό λόμπι του Καναδά. Έλληνες και Αρμένιοι εκμεταλλευόμενοι το εσωτερικό Δίκαιο της χώρας, πίεσαν την κυβέρνηση σχετικά με την πληροφορία ότι το γραφείο του πρωθυπουργού ή το γραφείο του Υπουργού Εξωτερικών επηρέασαν την απόφαση να επιτραπεί η εξαγωγή τεχνολογίας στόχευσης για αεροσκάφη στην Τουρκία τον Μάιο, ένα μήνα μετά την απόφαση του Καναδά για επέκταση του εμπάργκο όπλων το οποίο είχε επιβληθεί τον Οκτώβριο του 2019

«Ο Καναδάς αποφάσισε να εκδώσει εξαίρεση για αυτές τις στρατιωτικές κάμερες μετά τις διπλωματικές ανταλλαγές», είχε δηλώσει τον Μάιο τούρκος αξιωματούχος. Είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες των Ερντογάν, Ακάρ και Τσαβούσογλου με τους Καναδούς για να λυθεί το πρόβλημα που προέκυπτε από την επέκταση του εμπάργκο. Η τότε βιασύνη των Τούρκων για την προμήθεια, είναι ακόμα μια απόδειξη ότι οι ηλεκτρο-οπτικές (EO) και οι υπέρυθρες (IR) κάμερες προοριζόταν για το Αζερμπαϊτζάν και για τον προμελετημένο πόλεμο εναντίον των Αρμενίων.

Η Bombardier Recreational Products (BRP), η εταιρεία που κατασκευάζει τα εξαρτήματα, δήλωσε ότι στα τέλη της περασμένης εβδομάδας αντελήφθη ότι ορισμένοι από τους κινητήρες αεροσκαφών αναψυχής που παράγονται από την αυστριακή θυγατρική της, Rotax, χρησιμοποιούνται σε τουρκικά μη επανδρωμένα οχήματα Bayraktar TB2 ( UAV). «Έχουμε πρόσφατα ενημερωθεί ότι ορισμένοι κινητήρες Rotax χρησιμοποιούνται επί του παρόντος σε στρατιωτικά UAV και έχουμε ξεκινήσει μια διεξοδική έρευνα αμέσως», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της BPR.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.