Η Ελλάδα πιθανή πύλη προς την Ευρώπη για το φυσικό αέριο του Ισραήλ
Τρεις εναλλακτικές διαδρομές για την εξαγωγή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, οι οποίες περιλαμβάνουν ως ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα εξετάζει το Ισραήλ, ενώ στις 26 Οκτωβρίου παρουσιάζονται στις Βρυξέλλες τα συμπεράσματα από τις τεχνοοικονομικές μελέτες για τον αγωγό αερίου EastMed -Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας- και το ηλεκτρικό καλώδιο Eurasia Interconnector, το οποίο προορίζεται για τη διασύνδεση των τριών χωρών.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ
Εξάλλου στις 8 Δεκεμβρίου προγραμματίζεται συνάντηση των αρχηγών των τριών χωρών στην Ιερουσαλήμ για την εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας, όπως ανακοινώθηκε χθες μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, με τον υπουργό Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Αποθεμάτων του Ισραήλ Yuval Steinitz και τον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργο Λακκοτρύπη.
Νωρίτερα το πρωί, ο κ. Steinitz, μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο Global Oil & Gas, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, είπε ότι τα κανάλια εξαγωγής του αερίου που εξετάζει το Τελ Αβίβ είναι η μεταφορά με αγωγό μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς την Ιταλία, η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού East Med με τελικο προορισμό τα Βαλκάνια και την Ιταλία και την εξαγωγή στην Αίγυπτο για την υγροποίηση του αερίου (LNG) και την επανεξαγωγή του.
Αργότερα, ο Κύπριος ομόλογός του κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το τερματικό της Αλεξανδρούπολης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό.
Ο κ. Steinitz τάχθηκε υπέρ της υλοποίησης δύο οδεύσεων για την εξαγωγή του φυσικού αερίου, ενώ αναφερόμενος στον East Med είπε ότι σε αυτή τη φάση το εγχείρημα φαίνεται πολύ ακριβό, αλλά αν υπάρξουν νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων μπορεί να αποδειχθεί οικονομικό. Ας σημειωθεί ότι τον επόμενο μήνα το Ισραήλ θα προκηρύξει διαγωνισμό για την παραχώρηση 24 θαλάσσιων «οικοπέδων», που αντιστοιχούν περίπου στη μισή ΑΟΖ της χώρας. Ο Ισραηλινός υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή μιας ελληνικής εταιρείας, της Energean, σε δύο «μπλοκ» στο Ισραήλ και απηύθυνε προσκληση και σε αλλες εταιρείες.
ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ
Μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον Ισραηλινό υπουργό -μία διμερή και μία με τη συμμετοχή και του Κύπριου ομολόγου του- ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι η συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες δημιουργεί όρους σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή και ότι από τη συζήτηση αναδέιχθηκε η δυνατότητα της Ελλάδας να αναδειχθει σε πύλη εισόδου του αερίου για την Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Σκουρλέτης την ερχόμενη Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, θα επισκεφθεί τη Σόφια όπου θα έχει συνάντηση με την ομόλογό του της Βουλγαρίας Τεμενούσκα Πέτκοβα για το μάρκετ τεστ του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού (IGB). Παρά την έντονη πολιτική στήριξη, από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, το έργο εξακολουθεί να αντιεμετωπίζει προβλήματα που σχετίζονται με την εμπορική βιωσιμότητά του και γι’ αυτό δόθηκε μία παράταση ενός μηνός στην κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών κατανομής χωρητικότητας.
Πηγή : Ημερησία