Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη)-Βόρεια Μακεδονία και IGB η μόνη ελπίδα της Σερβίας για απεξάρτηση της από την Ρωσία
Η Σερβία πραγματοποίησε την Παρασκευή δοκιμαστική λειτουργία του έργου αγωγού φυσικού αερίου TurkStream που συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη. Η επίσημη λειτουργία του θα πραγματοποιηθεί στις 30 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
«Η δοκιμαστική πορεία ήταν επιτυχής. Δεν το δημοσιοποιήσαμε πάρα πολύ, αλλά όλα θα ξεκινήσουν στις 30 Δεκεμβρίου, όπως υποσχέθηκα. Μια μικρή τελετή θα διοργανωθεί με την ευκαιρία αυτή, επειδή είναι μια τεράστια συμφωνία για τη χώρα μας», δήλωσε ο Βούτσιτς σε δημοσιογράφους..
«Θέλουμε να φέρουμε φυσικό αέριο ώστε να μπορούμε να κατασκευάσουμε νέα εργοστάσια και νέους επενδυτές, αλλά και για την προμήθεια φυσικού αερίου σε νοικοκυριά», δήλωσε ο Βούτσιτς.
Λίγες ημέρες πριν και μετά την συνάντηση με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, ο Βούσιτς είχε σημειώσει «η Σερβία είναι έτοιμη να εισαγάγει φυσικό αέριο από όλες τις πηγές, αλλά δεν έχει λάβει καλύτερη τιμή από αυτήν που προσφέρει μέχρι τώρα η Ρωσία».
Στην ίδια δήλωση ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε με νόημα και δείχνοντας προς την Δύση σημείωσε «έχω γνωρίσει τρεις φορές τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν. Τον είπα: Δώστε μας φθηνότερο αέριο. Μας απάντησαν ότι δεν υπάρχει αρκετό αέριο για τη Σερβία μέσω του αγωγού Trans Adriatic (TAP) και του αγωγού φυσικού αερίου Trans-Ανατολίας (TANAP)».
Οι τελευταίες εξελίξεις στον Καύκασο εξηγούν και την άρνηση του Αλίγιεφ να παραδώσει αέριο στην Σερβία, και η απόφαση αυτή εντάσσεται στην νέα σχέση που έχει αναπτύξει με την Μόσχα και σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελε να την χαλάσει για την Σερβία.
Όμως η προσπάθεια του Βούσιτς για απεξάρτηση της χώρας του από την Μόσχα, και η προσέγγιση με την Δύση (ΗΠΑ -Ε.Ε) περνάει από την Αλεξανδρούπολη, και την Βόρεια Μακεδονία και τον αγωγό IGB. Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε επίσης ότι «η Σερβία είναι επίσης έτοιμη να γίνει μέτοχος στο έργο κατασκευής ενός πλωτού τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που αναπτύσσεται από την παράκτια πόλη της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχει ακόμη αέριο από αυτό»
Αυτό ήταν ένα σαφές μήνυμα, αγωνίας, του Βούσιτς που δηλώνει πως είναι έτοιμος να διασφαλίσει την ενεργειακή διαφοροποίηση της χώρας με Αμερικανικό ΥΦΑ το οποίο θα φτάνει στην Αλεξανδρούπολη, και από εκεί με ένα μικρό δίκτυο αγωγών, μέσω της Βόρειας Μακεδονίας και του IGB στην χώρα του. Να σημειωθεί ότι και τα Σκόπια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Αλεξανδρούπολη