Εκτός λειτουργίας τα αεροδρόμια σε Δαμασκό και Χαλέπι από ισραηλινή πυραυλική επίθεση

Έκλεισαν, μέχρι νεωτέρας, τα διεθνή αεροδρόμια στη Δαμασκό και το Χαλέπι στη Συρία, ενώ ένας εργαζόμενος σκοτώθηκε από πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ νωρίς το πρωί της Κυριακής, όπως μετέδωσαν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα στρατιωτική πηγή.

«Περίπου στις 05:25 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση με στόχο τα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού, προκαλώντας τον θάνατο ενός εργαζομένου στο αεροδρόμιο της Δαμασκού και τραυματίζοντας έναν άλλο», δήλωσε η στρατιωτική πηγή.

Η πηγή έκανε λόγο για «ταυτόχρονα» πλήγματα που προήλθαν «από τη Μεσόγειο, δυτικά της Λατάκειας, και από το κατεχόμενο συριακό Γκολάν».

«Οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν στις πίστες προσγείωσης των αεροδρομίων τα έχουν θέσει εκτός λειτουργίας», πρόσθεσε.

Οι προγραμματισμένες πτήσεις από και προς τα δύο αεροδρόμια μεταφέρονται στο αεροδρόμιο της Λατάκειας, επεσήμανε το συριακό υπουργείο Μεταφορών.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, που ταυτόχρονα πλήγματα έχουν στόχο τα δύο αεροδρόμια. Στις 12 Οκτωβρίου πλήγματα είχαν θέσει και πάλι εκτός λειτουργίας τα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού.

Εξάλλου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ισραηλινές επιδρομές στοχοθέτησαν το αεροδρόμιο του Χαλεπιού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ οι συριακές αρχές είχαν επισημάνει ότι το αεροδρόμιο τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον του συριακού εδάφους, από το 2011 όταν ξέσπασε στη χώρα ο εμφύλιος.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία στοχοθετεί κυρίως θέσεις δυνάμεων που στηρίζονται από το Ιράν και τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, συμμάχους της Δαμασκού και εχθρών του Ισραήλ, αλλά και του συριακού στρατού.

Ισραήλ: «Σκοτώσαμε τρομοκράτες» σε αεροπορική επιδρομή σε τζαμί στη Τζενίν

Σκότωσε σε αεροπορική επιδρομή «τρομοκράτες» που κρύβονταν σε υπόγειο του τεμένους αλ Άνσαρ στη Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε νωρίτερα ο στρατός του Ισραήλ.

«Ο στρατός διεξήγαγε αεροπορική επίθεση εναντίον ενός συγκροτήματος των τρομοκρατών που ανήκε σε μέλη της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, που ευθύνονται για πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις τους τελευταίους μήνες και τα οποία οργάνωναν νέα, επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», σημείωσε σε ανακοίνωσή του.

Ο Μαχμούντ αλ Σάαντι, διευθυντής της Ερυθράς Ημισελήνου στη Τζενίν, δήλωσε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις ακόμη τραυματίστηκαν από το πλήγμα.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος διεξήγαγε την επιχείρηση σε συνεργασία με την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, τη Σιν Μπετ, το τέμενος χρησιμοποιούνταν ως «κέντρο διοίκησης για τον σχεδιασμό επιθέσεων» και «βάση για τη διεξαγωγή τους».

Αυτός ο «τρομοκρατικός πυρήνας» είχε οργανώσει, όπως ανέφερε ο στρατός, επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό στις 14 Οκτωβρίου κοντά στον φράκτη που χωρίζει το Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι δύο άνδρες σκοτώθηκαν σε επίθεση στη Τζενίν.

Αλλού στη Δυτική Όχθη, ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του σε στρατιωτική επιδρομή στη Ναμπλούς και ένας ακόμη σκοτώθηκε στην Τούμπας, πρόσθεσε το υπουργείο.

Από τις 7 Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη συνολικά 89 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ΗΠΑ πρότειναν σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Σχέδιο απόφασης πρότειναν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου αναφέρουν ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και ζητούν από το Ιράν να σταματήσει να εξάγει όπλα «σε πολιτοφυλακές και τρομοκρατικές οργανώσεις απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Το προσχέδιο, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή του Reuters, ζητεί επίσης την προστασία των αμάχων – περιλαμβανομένων αυτών που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο -, επισημαίνει ότι οι χώρες πρέπει να συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο όταν απαντούν σε «τρομοκρατικές επιθέσεις» και καλεί σε «συνεχή, αποτελεσματική και χωρίς εμπόδια» παροχή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο αν και πότε οι ΗΠΑ σκοπεύουν να υποβάλλουν το προσχέδιο σε ψηφοφορία. Για να υιοθετηθεί μια απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, χρειάζονται τουλάχιστον 9 ψήφους και κανένα βέτο από τα 5 μόνιμα μέλη – τη Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Οι ΗΠΑ άσκησαν την Τετάρτη βέτο σε προσχέδιο απόφασης που είχε καταθέσει η Βραζιλία και το οποίο ζητούσε την κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, όπως και την είσοδο βοήθειας στη Γάζα.

Ωστόσο, το προσχέδιο των ΗΠΑ δεν κάνει λόγο για παύση των εχθροπραξιών ή εκεχειρία. Καλεί όλες τις χώρες να προσπαθήσουν να αποτρέψουν «η βία από τη Γάζα να εξαπλωθεί ή να μεταφερθεί σε άλλα σημεία της περιοχής», ενώ ζητεί «από τη Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες οργανώσεις να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις».

Παράλληλα, οι ΗΠΑ καλούν το Ιράν να σταματήσει να εξοπλίζει οργανώσεις που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, περιλαμβανομένης της Χαμάς.

Η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας- Γκρίνφιλντ, δικαιολόγησε το βέτο της χώρας της την Τετάρτη, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για διπλωματικές προσπάθειες.

Η ίδια σχολίασε ότι οι ΗΠΑ απογοητεύθηκαν από το γεγονός ότι το προσχέδιο της Βραζιλίας δεν αναφερόταν στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Η Ουάσινγκτον τονίζει ότι το Ισραήλ έχει αυτό το δικαίωμα με βάση το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

Το άρθρο 51 αναφέρεται στο δικαίωμα των κρατών στην αυτοάμυνα έναντι ένοπλης επίθεσης και σημειώνει ότι οι χώρες θα πρέπει να ενημερώνουν αμέσως το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας για οποιαδήποτε ενέργεια αναλαμβάνουν για να αμυνθούν έναντι μιας ένοπλης επίθεσης.

Σε επιστολή που έστειλε το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα που η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της, ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι θα «ενεργήσει με κάθε απαραίτητο τρόπο ώστε να προστατεύσει τους πολίτες και την κυριαρχία του από τις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις που προέρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας». Σύμφωνα με διπλωμάτες, στην επιστολή το Ισραήλ δεν φαίνεται να επικαλείται επισήμως το Άρθρο 51.

Οι αραβικές χώρες εξάλλου εκτιμούν ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις ενέργειές του στο πλαίσιο της αυτοάμυνας.

«Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια κατεχόμενη περιοχή», δήλωσε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο πρεσβευτής της Ιορδανίας στον ΟΗΕ Μάχμουντ Νταϊφάλα Χμουντ, επικαλούμενος γνωμοδότηση του 2004 του Διεθνούς Δικαστηρίου για τον φράκτη που κατασκεύασε το Ισραήλ γύρω από τη Δυτική Όχθη.

ViaDiplomacy Newsroom