Εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ: Το Πεκίνο σέβεται την κυριαρχία των μετασοβιετικών χωρών
Η Κίνα σέβεται την κυριαρχία όλων των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.
«Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Κίνα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που συνήψε διπλωματικές σχέσεις με τις [νεότευκτες] χώρες», είπε η Μάο, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του TASS να σχολιάσει την παρατήρηση του Κινέζου πρεσβευτή στη Γαλλία Λου Σάι για την Κριμαία. . «Από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων, η Κίνα τηρούσε πάντα την αρχή του αμοιβαίου σεβασμού και της ίσης μεταχείρισης, ενώ προάγει τις διμερείς σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Η Κίνα σέβεται το κυρίαρχο καθεστώς των δημοκρατιών που ιδρύθηκαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης», πρόσθεσε.
Η Μάο περιέγραψε τη θέση της Κίνας για την Ουκρανία ως σαφή και συνεπή. «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα για να συνεισφέρουμε στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στην ουκρανική κρίση».
Την Παρασκευή, η γαλλική τηλεόραση LCI δημοσίευσε ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του Lu στη σελίδα του στο Twitter. Σχολιάζοντας το καθεστώς της Κριμαίας, ο απεσταλμένος είπε ότι «η Κριμαία ήταν αρχικά μέρος της Ρωσίας» αλλά ότι είχε μεταφερθεί διοικητικά στην Ουκρανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία από τον Σοβιετικό πολιτικό και ηγέτη του κόμματος Νικίτα Χρουστσόφ το 1954. Ο Κινέζος πρεσβευτής είπε επίσης ότι ο πρώην οι σοβιετικές χώρες «δεν έχουν κανένα σημερινό καθεστώς, όπως λέμε, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, γιατί δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία βάσει της οποίας θα μπορούσε να τεκμηριωθεί το καθεστώς τους ως κυρίαρχων χωρών».
Μετά τη δημοσίευση αυτών των σχολίων, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία κάλεσαν Κινέζους διπλωμάτες από τις αποστολές του Πεκίνου στις χώρες τους στα αντίστοιχα υπουργεία Εξωτερικών τους για διευκρινίσεις. Επίσημα, η Κίνα δεν αναγνωρίζει την Κριμαία ως ρωσική.
Μετά το πραξικόπημα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2014, οι κυβερνήσεις της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης διεξήγαγαν δημοψήφισμα για την επανένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία. Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων υποστήριξε την επανένωση (96,7% στη Δημοκρατία της Κριμαίας και 95,6% στην πόλη της Σεβαστούπολης), με τη συμμετοχή να αγγίζει το 80%. Στις 18 Μαρτίου 2014, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε μια συνθήκη για την επίσημη ένταξη της Δημοκρατίας της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης στη Ρωσία ως συνιστώσες περιοχές και τρεις ημέρες αργότερα το έγγραφο επικυρώθηκε από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση, το ρωσικό κοινοβούλιο.
(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)