Εκπρόσωπος της Κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον: Οι ΗΠΑ παραβιάζουν κατάφωρα τους κανόνες ελεύθερου εμπορίου
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάζουν κατάφωρα τους κανόνες ελεύθερου εμπορίου, απειλούν την ασφάλεια των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και εμποδίζουν την ανάπτυξη της επιστήμης, δήλωσε στο TASS εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, Liu Pengyu, σχολιάζοντας τις πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Πεκίνου.
«Η Κίνα αντιτίθεται πάντα στις κινήσεις των ΗΠΑ για την υπερβολική επέκταση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας και την άσκηση αδικαιολόγητης καταστολής σε κινεζικές εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα», είπε.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει δικαιολογίες για να καταστείλουν και να περιορίσουν ορισμένες ξένες εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα εφαρμόζοντας μέτρα όπως ο έλεγχος των εξαγωγών», συνέχισε ο εκπρόσωπος. «Παραβιάζει σοβαρά τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου, απειλεί σοβαρά την ασφάλεια των παγκόσμιων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων, εμποδίζει την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας του ανθρώπου και υπονομεύει σοβαρά την ευημερία και τα συμφέροντα των ανθρώπων σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. κράτη.
«Προτρέπουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν αμέσως την εσφαλμένη πρακτική τους. Η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υποστηρίξει τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων» πρόσθεσε ο Liu Pengyu.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «τα γεγονότα και η αλήθεια για θέματα που σχετίζονται με το Xinjiang είναι πολύ ξεκάθαρα». «Η ανάπτυξη της Κίνας της βιοτεχνολογίας ήταν πάντα για την ευημερία της ανθρωπότητας. Οι σχετικοί ισχυρισμοί της αμερικανικής πλευράς είναι εντελώς αβάσιμοι», είπε ο εκπρόσωπος.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε οκτώ κινεζικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας την Πέμπτη, ενώ το Υπουργείο Εμπορίου εισήγαγε περιορισμούς στις εξαγωγές σε περίπου 30 κινεζικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ακαδημίας Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών και των 11 ερευνητικών ιδρυμάτων της. Κατά τη γνώμη της Ουάσιγκτον, αυτές οι εταιρείες «εμπλακούν σε δραστηριότητες που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας ή της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών». Οι περιορισμοί συνδέονται με υποτιθέμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αυτόνομη Περιοχή Ουιγούρων Σιντζιάνγκ της Κίνας.
(πηγή: tass)