Εγκρίθηκε το ψήφισμα για την πανευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της ΚΠΑΑ

Όλο και περισσότερο εντείνονται οι συζητήσεις εντός των ευρωπαϊκών θεσμών για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας στην Ανατολή και το Νότο, στην αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών και των απειλών στον κυβερνοχώρο, στη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα, καθώς και στην εναρμόνιση και τον συντονισμό της ανάπτυξης αμυντικών ικανοτήτων.

Οι σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας δεν αφήνουν άλλη επιλογή στις χώρες της ΕΕ πέρα από το να εντείνουν τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών τους ενόπλων δυνάμεων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης, υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμά τους την προηγούμενηΤρίτη.

Η κατάσταση της ασφάλειας εντός και εκτός Ευρώπης έχει επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω των προκλήσεων που καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της, όπως η τρομοκρατία, οι απειλές και οι παραβιάσεις ασφαλείας στον κυβερνοχώρο και την ενέργεια, αναφέρει το σχέδιο ψηφίσματος για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση το οποίο ενέκρινε το ΕΚ με 369 ψήφους υπέρ, 225 κατά και 70 αποχές.

Την άποψη αυτή ενισχύει η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με την οποία τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων (66%), θα ήθελαν η  ΕΕ να παρεμβαίνει περισσότερο από ότι παρεμβαίνει σήμερα, σε θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί και στην ολομέλεια του Δεκεμβρίου, στα πλαίσια της προετοιμασίας για την Σύνοδο Κορυφής της 15ης και 16ης Δεκεμβρίου, που θα έχει θέμα την ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών μελών της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Να υπενθυμίσουμε ότι από το 2003 που αποφασίσθηκε η πρώτη μη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων (αστυνομική αποστολή EUPM στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη), η δραστηριότητα της ΕΕ στον τομέα των επιχειρήσεων με στρατιωτικά ή μη στρατιωτικά μέσα διευρύνεται συνεχώς.

Η πλειοψηφία των αποστολών είναι μη στρατιωτικού χαρακτήρα, κυρίως συμβουλευτικού χαρακτήρα με έμφαση σε θέματα ενδυνάμωσης του Κράτους Δικαίου και ενίσχυσης δυνατοτήτων (capacity building). Συνολικά από το 2003 μέχρι και σήμερα έχουν αναπτυχθεί 32 αποστολές στην Ευρώπη, την Αφρική, τη Μ. Ανατολή και την Ασία και σε αυτή τη φάση βρίσκονταις 16 εν εξελίξει επιχειρήσεις/αποστολές ΚΠΑΑ .

map_only_past_en520

Η Χώρα μας συμμετέχει επί του παρόντος σε οχτώ (EUFOR Althea,  EULEX Kosovo, EUMM Georgia,  EUPOL Afghanistan, EUCAP Nestor, EUNAVFOR ATALANTA, EUAM Ukraine, EUTM Mali)

map-csdp01

 

 

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.