Εγκρίθηκε επένδυση 47,85 εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ στην βάση της Σούδας στην Κρήτη

Επένδυση ύψους 47,85 εκατ. δολαρίων προβλέπεται στον προϋπολογισμό Αμυνας των ΗΠΑ για τη ναυτική βάση στον Κόλπο της Σούδας στην Κρήτη, ο οποίος εγκρίθηκε πρόσφατα από τον πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, στον τομέα 2902 του προϋπολογισμού για «Εξουσιοδοτημένες Κατασκευές του Ναυτικού και Σχέδια Απόκτησης Γης» (Authorized Navy Construction and Land Acquisition Projects) και στην σελ. 1.651 από τις σχεδόν 2.500 του επίσημου εγγράφου, επισημαίνεται ότι:

Το Ναυτικό μπορεί να αποκτήσει ακίνητη περιουσία και να προχωρήσει σχέδια στρατιωτικών κατασκευών για εγκαταστάσεις εκτός ΗΠΑ και σε αξία όπως αναφέρεται στον ακόλουθο πίνακα (σ.σ. βλ. φωτογραφία παραπάνω).

Επί του θέματος ανακοίνωση είχε κάνει και ο ομογενής νομοθέτης (Congressman), Γκας Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), ο οποίος υπογράμμιζε σχετικά ότι ο ίδιος πάντα υποστήριζε την σταθερή παρουσία των ΗΠΑ στον Κόλπο της Σούδας, «μία στρατηγικά τοποθετημένη ναυτική βάση στη Μεσόγειο για πολλά χρόνια».

«Ο φετινός προϋπολογισμός Αμυνας περιλαμβάνει μία επένδυση 47,8 εκατ. δολ. (σ.σ. ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε ανέφερε το ποσό των 47,85 εκατ. δολ.) γι αυτή την βάση. Αυτό το στρατιωτικό κεφάλαιο αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι βαθέων υδάτων στην Μεσόγειο Θάλασσα και το μοναδικό μεταξύ του Norfolk και του Ινδικού Ωκεανού το οποίο μπορεί να έχει μία προκυμαία για πλοίο που μεταφέρει πυρηνικά δόπλα σε εγκατάσταση αεροδρομίου, επιτρέποντας στον στόλο του Ναυτικού να αράξει και να προχωρήσει σε επισκευές, συντήρηση και ανεφοδιασμό» ανέφερε στο ανακοινωθέν ο κ. Μπιλιράκης, προσθέτοντας:

«Η βάση ενισχύει την ικανότητα ανταπόκρισης των ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας, παρέχοντας, λειτουργώντας και διατηρώντας εγκαταστάσεις υψηλής ποιότητας καθώς και υπηρεσίες αφιερωμένες στην μαχητική ετοιμότητα».

Ο κ. Μπιλιράκης δήλωσε επίσης σχετικά: «Σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλίσουμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν όλα τα μέσα που χρειάζονται για να ανταποκριθούν σε μία διεθνή κρίση και να βελτιωποιήσουν την ικανότητά τους να υπερασπιστούν την πατρίδα μας. Η βάση στον Κόλπο της Σούδας είναι σημαντικό συστατικό αυτής της ετοιμότητας. Ως συμπρόεδρος του Congressional Caucus για Ελληνικά Θέματα και του Congressional Hellenic-Israel Alliance, η στρατηγική συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας είναι ύψιστης σημασίας καθώς ενισχύει την εθνική μας ασφάλεια».

Στο ανακοινωθέν του, ο ομογενής νομοθέτης, έκανε γνωστό ότι και άλλες πρωτοβουλίες που υποστήριξε περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό Αμυνας των ΗΠΑ.

Μεταξύ αυτών, η τροπολογία κατά της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, σύμφωνα με την οποία απαιτείται αναφορά για την κατάσταση των Αμερικανοτουρκικών σχέσεων εντός 90 ημερών.

«Στον απόηχο της πρόσφατης απερίσκεπτης συμπεριφοράς εκ μέρους της Τουρκίας υπό την παρούσα ηγεσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία δυστυχώς έχει αποδειχθεί πως δεν μπορεί να είναι στενός, αξιόπιστος και έμπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε το επίπεδο της σχέσης μας με αυτό τον υποτιθέμενο σύμμαχος πριν συνεχίσουμε την πώληση επιπλέον όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού», ανέφερε ο κ. Μπιλιράκης.

(πηγή: ekirikas.com)

ViaDiplomacy Newsroom