Εγκαινιάστηκε Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Σπουδών στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν

Εγκαινιάστηκε Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Σπουδών στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. Στην τελετή έναρξης συμμετείχαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Γλωσσών του Αζερμπαϊτζάν Kamal Abdulla και ο Έλληνας Πρέσβης στο Μπακού Νικόλαος Πιπέριγκος.

Ο Έλληνας Πρέσβης δήλωσε ότι η έναρξη λειτουργίας του κέντρου είναι σημαντική από την άποψη ότι το Αζερμπαϊτζάν και η Ελλάδα ενώνονται όχι μόνο από τις διπλωματικές σχέσεις αλλά και από την επέκταση των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δεσμών.

«Η ιστορία μας ξεκινά πριν από 30 χρόνια το 1992. Η Ελλάδα αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Αζερμπαϊτζάν και πολύ γρήγορα, οι δύο χώρες μας άρχισαν να συνεργάζονται. Υπήρξαν αμοιβαίες επισκέψεις τα τελευταία 30 χρόνια σε όλα τα επίπεδα μεταξύ προέδρων, πρωθυπουργών και υπουργών. Τα τελευταία 30 χρόνια, έχουμε ήδη συμφωνήσει να συνεργαστούμε σε μια εκτεταμένη σειρά τομέων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 30 συμφωνίες σε ένα ευρύ φάσμα τομέων από την οικονομία, τη βιομηχανία, την ενέργεια, τις μεταφορές, τη γεωργία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό κ.λπ.», ανέφερε ο κ.Πιπερίγκος

Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι οι εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί δεσμοί είναι εξαιρετικά σημαντικοί, προσθέτοντας ότι τα εγκαίνια του δεύτερου κέντρου για την ελληνική γλώσσα είναι ένα σημαντικό γεγονός που έπεται της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Πρεσβείας και του Κέντρου Μουγκάμ.

Εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στην ανάπτυξη των τρεχουσών και μελλοντικών προοπτικών συνεργασίας, υπενθύμισε ότι φέτος πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται σε επίσκεψη εργασίας στο Μπακού. . Επιπλέον, ο πρέσβης σημείωσε ότι η 5η κοινή υπουργική συνάντηση Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες του 2022.

Επιπλέον, ο Νικόλαος Πιπέριγκος πρόσθεσε ότι το Μπακού είναι η μοναδική πρωτεύουσα στον κόσμο που έχει δύο ενεργά πανεπιστημιακά προγράμματα στη νεοελληνική γλώσσα στο Baku Slavic University και στο Azerbaijan University of Languages, καθώς και ένα για τα αρχαία ελληνικά στο Baku State University.

«Σήμερα είμαστε περήφανοι για τα εγκαίνια του Ελληνικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο Γλωσσών του Αζερμπαϊτζάν και προσβλέπουμε στη δημιουργία προγράμματος αρχαίων γλωσσών, όπου τα αρχαία ελληνικά θα είναι παρόντα, μεταξύ άλλων επιφανών γλωσσών όπως τα σανσκριτικά, τα λατινικά και τα κινέζικα που αποτελούν τα πρωταρχικά στοιχεία της γνώσης στην ανθρώπινη ιστορία», είπε.

«Φέτος γιορτάζουμε τα 30 χρόνια των διπλωματικών μας σχέσεων. Η αποστολή μου ως διπλωμάτης είναι να κοιτάξω πέρα ​​και να προσπαθήσω να κάνω ό,τι είναι απαραίτητο για να ανθίσουν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μας για τα επόμενα 30 χρόνια», σημείωσε.

Πριν από την τελετή έναρξης, ο Kamal Abdullah και ο Νικόλαος Πιπέριγκος συζήτησαν την εποικοδομητική συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Ελλάδας.

ViaDiplomacy Newsroom