The Economist: Ο Κόσμος το 2015 θα αλλάξει γρηγορότερα από ό,τι μέχρι σήμερα! – Οι προβλέψεις για την Ελλάδα…
Σε ειδική εκδήλωση – συνέδριο παρουσιάσθηκε η σερβική ετήσια έκδοση του περιοδικού The Economist στο Βελιγράδι στο (ελληνικής ιδιοκτησίας) ξενοδοχείο Metropol στις 18 Δεκεμβρίου 2014.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν 6 Πρέσβεις (ΕΕ, Γερμανίας, Γαλλίας, ΗΠΑ, Ρωσίας και Ισραήλ) , η πολιτική και οικονομική ελίτ της Σερβίας, εμπειρογνώμονες από τον χώρο της οικονομίας, της ενέργειας, εκπρόσωποι πολυεθνικών επιχειρήσεων, αρχισυντάκτες μέσων ενημέρωσης και των μεγαλυτέρων εφημερίδων από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.
Οι ομιλητές που συμμετείχαν στα διάφορα πάνελ προσπάθησαν να απαντήσουν στο ερώτημα τι θα συμβεί στον κόσμο τη χρονιά που έρχεται λαμβάνοντας υπόψη τις σύνθετες συνθήκες που επικρατούν στο χώρο της διεθνούς πολιτικής και οικονομικής σκηνής.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας ΕΕ στη Σερβία κ. Μάικλ Ντέβενπορτ επεσήμανε ότι οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στη Σερβία αποτελούν τα ¾ των συνολικών κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί στη χώρα ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι τη Σερβία περιμένουν δύσκολες μέρες την προσεχή περίοδο.
Ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Αλεξάνταρ Τσεπούριν, δήλωσε ότι είναι σίγουρος πως η Ρωσία θα βγει πιο δυνατή από την κυρώσεις αποδίδοντάς τον στον χαρακτήρα των Ρώσων.
Η Πρόεδρος της USAID Aza El-Abd τόνισε ότι η εποχή των κρατικών επιχειρήσεων για τη Σερβία πέρασε ανεπιστρεπτί.
Το 2015 θα είναι η χρονιά που η Σερβία θα προχωρήσει στην «ψηφιοποίηση» του τραπεζικού τομέα ενώ αναγγέλθηκε η λειτουργία πολυκαταστημάτων ΙΚΕΑ στο Βελιγράδι στα τέλη του 2016. Ο γενικός διευθυντής του “Home Center” Elhalal Sem Tov δήλωσε ότι η εταιρεία του επένδυσε στη Σερβία διότι σε αυτή τη χώρα οι καταναλωτές ξοδεύουν περισσότερα από όσα κερδίζουν, επισημαίνοντας ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως η Σερβία θα ξεπεράσει επιτυχώς την κρίση.
Ότι το 2015 θα είναι δύσκολη χρονιά για τον κόσμο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, οι ομιλητές και οι συμμετέχοντες κράτησαν αποστάσεις από κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη όμως όλοι ομόφωνα υποστήριξαν ότι το αντίδοτο για την κρίση είναι ο Άνθρωπος, οι γνώσεις του, οι δυνατότητές του στις οποίες πρέπει πάντοτε να επενδύει…
Οι προβλέψεις του Economist για την Ελλάδα
Η Ελλάδα αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη στο ζοφερό οικονομικό τοπίο στην ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο, τονίζει ο Economist. Οι προβλέψεις για ανάπτυξη 2,9% το 2015 και γιατί οι ανησυχίες για τις πολιτικές εξελίξεις μπορεί να υπονομεύσουν το Grecovery.
Το πολιτικό ρίσκο μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία το τρίτο τρίμηνο κατέγραψε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη, επισημαίνει ο Economist.
Όπως αναφέρει η ευρωζώνη παρέμεινε στα «τάρταρα» το τρίτο τρίμηνο, με την οικονομία να αυξάνεται μόλις κατά 2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο και 0,6% σε ετήσια βάση. «Σε αυτήν την ζοφερή εικόνα υπήρξε μια ευχάριστη έκπληξη: από τις 14 χώρες της νομισματικής ένωσης που έδωσαν στοιχεία, η Ελλάδα είχε την καλύτερη απόδοση, καταγράφοντας ανάπτυξη 0,7%» γράφει ο Economist.
Η ελληνική ανάκαμψη ξεκίνησε στο πρώτο τρίμηνο του 2014, όταν σύμφωνα με τα νέα στοιχεία αναπτύχθηκε με 0,8%. Από την αρχή του 2008, είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αναπτύσσεται σε ετήσια βάση, υπογραμμίζει ο Economist. Στο ενδιάμεσο το ελληνικό ΑΕΠ είχε βουτήξει κατά 27%, μια πτώση που μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτήν των ΗΠΑ στις αρχές του 1930.
Αν και η ευρωζώνη ως σύνολο δεν τα πηγαίνει καλά, η ελληνική ανάκαμψη φαίνεται πως θα συνεχιστεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρισκόταν στο 102 τον Οκτώβριο, αρκετά υψηλότερα από την περασμένη χρονιά, όταν ήταν στο 92 και κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης της ευρωπαϊκής κρίσης, όταν είχε βουτήξει κάτω από το 80. Από την στιγμή που ο δείκτης τείνει να καταγράφει την ανάπτυξη του ΑΕΠ, αυτό δείχνει μια καλή αρχή στο τρέχων τρίμηνο. Με βάση τις προβλέψεις της Κομισιόν στις αρχές Νοεμβρίου, η ανάκαμψη θα ενισχυθεί την επόμενη χρονιά, όταν και η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,9%. Η ανάπτυξη θα προέλθει από υψηλότερη κατανάλωση των νοικοκυριών και επενδύσεις, μαζί με μια τόνωση των εξαγωγών, σημειώνεται στο άρθρο.
Ωστόσο ο Economist προειδοποιεί ότι το αισιόδοξο outlook μπορεί να υπονομευτεί από την πολιτική αβεβαιότητα. Όπως τονίζει, η κυβέρνηση συνεργασίας του Αντώνη Σαμαρά, η οποία «έβγαλε την χώρα από την άβυσσο» μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις το 2012, μπορεί να πέσει στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Η έκδοση του Economist επισημαίνει ότι η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ θα αποδομηθεί καθώς δεν θα καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας.
Με βάση τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του οποίου οι πολιτικές θα το φέρουν σε τροχιά σύγκρουσης με τις πιστώτριες χώρες της ευρωζώνης, ειδικά τη Γερμανία, θα κερδίσει την πλειοψηφία στις πρόωρες εκλογές αλλά δεν θα μπορέσει να σχηματίσει Κυβέρνηση λόγω ελλείψεως εταίρων, υπογραμμίζει ο Economist.
Το οικονομικό περιοδικό αναφέρει πως η απόδοση του 10ετους ελληνικού ομολόγου έχει ήδη ανέβει πάνω από το 8%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις πολιτικές προοπτικές της χώρας.
«Τα θεμέλια της φετινής ανάπτυξης μπήκαν όταν απομακρύνθηκε η απειλή ενός Grexit. Αν επιστρέψει η νευρικότητα, είναι βέβαιο πως θα επηρεάσει και το Grecovery» εκτιμά ο Economist.
Να επισημάνουμε ότι στην Ελλάδα το ετήσιο αφιέρωμα του Εκόνομιστ έχει προγραμματισθεί να παρουσιασθεί στην Αθήνα τον προσεχή Ιανουάριο από την Hazlis – Rivas The Economist Conferences.