Economist Intelligent Leaders Summit: Η ψηφιακή μετάβαση ως ευκαιρία ανάπτυξης για την Ελλάδα

Οι ψηφιακές πολιτικές ανά τον πλανήτη και η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή βρέθηκαν επί τάπητος στην εκδήλωση του Economist με τον τίτλο Intelligent Leaders Summit Oxygenating the future through digital strategy.

Ποιοί είναι οι πυλώνες που οδηγούν στην ανάπτυξη; Με ποιες ενέργειες οι CEOs μπορούν να συμβάλουν στην επιτυχία μιας επιχείρησης; Πως μπορεί να ενδυναμωθεί περαιτέρω μια ψηφιακή επιχείρηση;  Σε μια εποχή που το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον αποτελούν πρόκληση για όλους τους ηγέτες, η SAP σε συνεργασία με τον Economist, διοργάν σε  το “Intelligent Leaders’ Summit”, την Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016 στο ξενοδοχείο Astir Palace, στη Βουλιαγμένη με θέμα “Oxygenating the future through digital strategy.”

Το Summit πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή σημαντικών ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και στόχο είχε να παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις του ψηφιακού κόσμου, να αναλύσει πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στην επιτυχή λειτουργία μιας επιχείρησης σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της, αλλά και πώς η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της Ελλάδας.

Την εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του ο διακεκριμένος Ελληνο-Αμερικανός επιστήμονας, Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής, Head Emeritus and Principal Staff, Principal Investigator, NASA: Voyager 1, 2 LECP, Cassini-MIMI, applied physics laboratory, Johns Hopkins University, ο οποίος μίλησε για την καινοτομία και τον στρατηγικό σχεδιασμό ως το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη.

Παράλληλα, το συνέδριο τίμησε με την παρουσία του ο Joschka Fischer, πρώην Αντικαγκελάριος και Υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, ο οποίος με την ομιλία του “Europe in Turmoil – Greece in transition: Which are the pillars for recovery” ανέλυσε την τρέχουσα κατάσταση στον Ευρωπαϊκό χώρο, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και θα προτείνει τρόπους με τους οποίους η χώρα μπορεί να οδηγηθεί στην ανάπτυξη, κλείνοντας τις εργασίες του summit.

Κατά τη διάρκεια του Intelligent Leaders’ Summit, σημαντικοί ομιλητές από διαφορετικούς κλάδους, καθώς και εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, άρουσίασαν  τις τελευταίες εξελίξεις της ψηφιακής εποχής, θα αναλύσουν τους πυλώνες ανάπτυξης της Ελληνικής αγοράς, ενώ συζητήθηκε αναλυτικά πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα επηρεάσει τον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις, όπως, για παράδειγμα, πως διαμορφώνεται ο ρόλος του οικονομικού διευθυντή, οι αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των πελατών και ο ρόλος που θα παίξει το τμήμα ανθρώπινων πόρων, δημιουργώντας μια ανθρωποκεντρική ψηφιακή επιχείρηση. Στο πλαίσιο αυτό, εκπρόσωποι της SAP παρουσίασαν τους τρόπους με τους οποίους η εταιρεία μπορεί να συμβάλει στην απλοποίηση των διαδικασιών και την ομαλότερη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Το SAP Intelligent Leaders’ Summit  απευθύνεται σε υψηλόβαθμα στελέχη και decision makers από όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως μεγέθους, αλλά και σε στελέχη που θέλουν να ενημερωθούν για τις τελευταίες αλλαγές στον τομέα της τεχνολογίας και καινοτομίας, μεταμορφώνοντας την επιχείρησή τους στην digital εποχή.

Ξεχωρίζουμε τα πιο σημαντικά σημεία των τοποθετήσεων των ομιλητών του συνεδρίου:
13267711_827273604069869_8523872314295320873_n
John Andrews, consultant editor, The Economist

«Ίσως περίπου το ½ του παγκόσμιου πληθυσμού έχει γεννηθεί μετά την εφεύρεση του ίντερνετ», παρατήρησε κατά την έναρξη του Intelligent Leaders Summit o consultant editor του περιοδικού The Economist John Andrews. Μεταξύ άλλων, στάθηκε στην αυξανόμενη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης, προβλέποντας ότι τα προσεχή έτη ο συγκεκριμένος τομέας θα φέρει την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με ηθικά και κοινωνικά ζητήματα, στο πλαίσιο μιας πληθώρας προκλήσεων αλλά και ευκαιριών στην ψηφιακή εποχή.

13304968_827179614079268_2085724060748185611_o

Σταμάτης Κριμιζής, Head Emeritus and Principal Staff, Principal investigator, Johns Hopkins University

Εργαλεία ανάπτυξης της έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα «υπάρχουν και είναι διαθέσιμα» διεμήνυσε από το βήμα του Intelligent Leaders Summit του Economist το οποίο διοργανώνεται με την υποστήριξη της SAP, ο διακεκριμένος καθηγητής αστροφυσικής της NASA Σταμάτης Κριμιζής, υπογραμμίζοντας ότι ο συγκεκριμένος τομέας αποτελεί το πιο σταθερό υπόβαθρο για αειφόρο οικονομική πρόοδο.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Έρευνα και Τεχνολογία (ΕΣΠΕΚ), το οποίο κατάρτισε από την περίοδο 2010-13 το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας και βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Πρόκειται για ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο, με 7ετή ορίζοντα», για την αύξηση της Έρευνας και Καινοτομίας ως ποσοστού του ΑΕΠ από 0,5% σε 1,5% έως το 2020.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Κριμιζής στάθηκε επίσης στην πρόταση – διάγραμμα μιας νέας δομής για τη διοίκηση και τον συντονισμό των δραστηριοτήτων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ) με στόχο την αυξημένη αποτελεσματικότητα.

«Η συνταγή για έξοδο από την κρίση, μέσω βιώσιμης ανάπτυξης, περιλαμβάνει επικέντρωση στην ποιοτική έρευνα και αριστεία, και στην καλλιέργεια συνεργειών μεταξύ εκπαίδευσης, ερευνητικής κοινότητας και επιχειρηματικότητας», επισήμανε ο κ. Κριμιζής.

Την περίοδο 2004-09, η ένταση Έρευνας και Καινοτομίας στην Ελλάδα ανήλθε σε 0,58% του ΑΕΠ, έναντι 1,84% του ΑΕΠ στην ΕΕ των «27», 2,61% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ και 3,39% του ΑΕΠ στην Ιαπωνία.

Επιπροσθέτως, ο καθηγητής προσέθεσε ότι ο ελληνισμός διαθέτει περίπου το 3% των επιστημόνων κορυφαίας εμβέλειας παγκοσμίως, ενώ ο πληθυσμός της Ελλάδας ή των Ελλήνων διεθνώς αντιστοιχεί μόνο στο 0,15% ή 0,20% από τα 6,92 δισεκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη.
Παρά τη σημαντική παραγωγή Ελλήνων επιστημόνων, το 85% εκείνων με ισχυρή επιρροή (σύμφωνα με διεθνείς δείκτες) δεν βρίσκεται στην Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Κριμιζής.
13267711_827273604069869_8523872314295320873_n
Κώστας Φωτάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, ΥΠΠΕΘ

Τη δημιουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας ανέδειξε κατά την ομιλία του στο Intelligent Leaders Summit ο αναπληρωτής υπουργός έρευνας και καινοτομίας Κώστας Φωτάκης ως την απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα του R&D «μέσα σε κατεπείγουσες συνθήκες κρίσης».

Όπως είπε, το ΕΙΕΚ είναι κάτι σαν το αμερικάνικο ΝSF ή το Deef Geosyst από τη Γερμανία, για τη διαχείριση πόρων ενός ταμείου εστιασμένου στη στήριξη δράσεων έρευνας και καινοτομίας.
«Οι πόροι αυτοί από πού θα προέρχονται; Προέρχονται από ένα μείγμα δημόσιων και ιδιωτικών πόρων, κατ΄ αρχήν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που έχει πενιχρούς διαθέσιμους πόρους αυτή τη στιγμή, που μοχλεύονται με πόρους που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με ιδιαίτερα καλούς όρους δανεισμού», σημείωσε ο κ. Φωτάκης.

Ο κ. Φωτάκης κατέδειξε τον ρόλο της Πολιτείας ως «διευκολυντή» δημιουργίας ευκαιριών, «υποστηρικτή» και «ρυθμιστή» για την υλοποίηση όσων δεν μπορεί να κάνει ο ιδιωτικός τομέας, καθώς και «εμπνευστή» εμβληματικών πρωτοβουλιών σε αναδυόμενους τομείς μεγάλης προστιθέμενης αξίας (π.χ. πολιτισμός, πολιτιστική κληρονομιά, επιστήμη και τεχνολογία), θεωρώντας τους ανθρώπους ως το σημαντικότερο κεφάλαιο της χώρας.

Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα 2007-2013 (7o ΠΠ) οι Έλληνες ερευνητές κατάφεραν να προσελκύσουν σε ανταγωνιστική βάση Ε 1,09 δις €, ενώ 5 ελληνικά Ερευνητικά Κέντρα (ΕΚ) βρίσκονται ανάμεσα στα 50 καλύτερα της Ευρώπης όσον αφορά τις επιδόσεις τους στον ΟΡΙΖΟΝΤΑ 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε την ανάγκη για άμεση ανάληψη μέτρων που αφορούν την αναχαίτιση της μονόδρομης φυγής επιστημόνων στο εξωτερικό και την ενθάρρυνση αμφίδρομης κινητικότητας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η χρηματοδότηση της έρευνας δεν αποτελεί δαπάνη αλλά επένδυση.

13310407_827274827403080_6545946871737573016_n

Λόης Λαμπριανίδης, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

Τα χαρακτηριστικά του νέου αναπτυξιακού νόμου περιέγραψε από το βήμα του Intelligent Leaders Summit o γενικός γραμματέας στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης, υπό την επισήμανση ότι οι συνολικές επενδύσεις των τριών τελευταίων αναπτυξιακών νόμων, που ανέρχονται σε 38 δις, αποτελούν το 7% του συνολικού Ακαθάριστου Σχηματισμού Πάγιου Κεφαλαίου στην οικονομία μεταξύ 1998 και 2014 (χωρίς τις επενδύσεις σε κατοικία, το ποσοστό ανέρχεται στο 13,2%).

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λαμπριανίδης ανέφερε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θέτει πλαφόν στο ύψος της ενίσχυσης που μπορεί να λάβει ένα επενδυτικό σχέδιο για να επιτευχθεί διασπορά των ωφελούμενων από τις κρατικές ενισχύσεις και προβλέπει ειδικές κατηγορίες ενίσχυσης: εξωστρέφεια, συγχωνεύσεις, αύξηση απασχόλησης, 2 κλάδους (ΤΠΕ – αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα), λιγότερο ευνοημένες περιοχές, οργανωμένους υποδοχείς.

Επίσης, χρησιμοποιεί νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (funds) και η ενίσχυση γίνεται πρωτίστως με φοροαπαλλαγές (45% συνόλου ενισχύσεων) «καθώς μέσω αυτών ενισχύουμε πλέον και κυρίως την απόδοση και όχι όπως  ίσχυε μέχρι σήμερα, την ύπαρξη δαπανών ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος (95% ήταν επιχορηγήσεις)».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, προκειμένου οι ενισχύσεις που παρέχονται με το κίνητρο της φοροαπαλλαγής (100%) να είναι ισοδύναμες με τις ενισχύσεις της επιχορήγησης, τα ποσά των επιχορηγήσεων ορίζονται στο 70% του ανώτερου επιτρεπόμενου ποσοστού του ΧΠΕ.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα τα τελευταία 6 χρόνια υπήρξε μια τεράστιας κλίμακας αποεπένδυση και προκειμένου να υπάρξει επαναφορά του επιπέδου του παγίου κεφαλαίου της ιδιωτικής οικονομίας στα επίπεδα του 2009 «εκτιμάται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες ανέρχονται σε 79 δις».
13260046_827333287397234_2760533019952166221_n
Κωστής Χατζηδάκης, αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

«Δε φτάνει η αξιολόγηση (σ.σ. του προγράμματος)», διεμήνυσε από το βήμα του Intelligent Leaders Summit ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ανάπτυξη «δε θα έρθει με ευχές και με προσευχές, θα έρθει με επενδύσεις».
Ειδικότερα, μίλησε για την ανάγκη ιδιωτικών επενδύσεων, επισημαίνοντας ότι «τα διαθέσιμα εργαλεία του κράτους, όπως το ΕΣΠΑ και το ΕΤΕΑΝ, μπορούν να βοηθήσουν για το 1/6 της προσπάθειας.

«Τα υπόλοιπα 5/6 θα πρέπει να γίνουν από ιδιώτες», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας για «μάχη οπισθοφυλακών από τους υποστηρικτές του κρατισμού ότι το δημόσιο και πάλι θα μας σώσει για τις επενδύσεις».

Ο κ. Χατζηδάκης προέταξε το δίπτυχο «λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες». Ως προϋπόθεση για την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες από το εξωτερικό παρατήρησε το εξής: «Πρέπει να έχουμε μια άλλη αντίληψη από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία δεν  έχει κάνει τη στροφή που ορισμένοι ισχυρίζονται ότι κάνει». Πιο συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ μίλησε για «μια κυβέρνηση σε vertigo», καθώς «άλλο στροφή στην πραγματικότητα κι άλλο  ανώμαλη προσγείωση».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Χατζηδάκης, το 2009 υπήρχε ένα εθνικό σκέλος δημοσίων επενδύσεων 4-5 δις το οποίο σήμερα βρίσκεται στα 750 εκατ. ευρώ: «Άρα, ο τέλειος επενδυτικός νόμος να έρθει, μην έχετε καμία αμφιβολία, όποιος και να’ ναι Υπουργός, όποιος και να’ ναι Γενικός Γραμματέας, θαύματα δε μπορεί να κάνει».

«Εκεί που μιλάγαμε για ανάπτυξη, 3%, 3,5% κάθε χρόνο, μιλάει πια η Κομισιόν φυσικά για ύφεση. Δείτε την αποτίμηση που έκανε των τελευταίων 15 μηνών το Lisbon Council το οποίο εν πάση περιπτώσει ξέρετε ότι δεν είναι όργανο τη Νέας Δημοκρατίας και το οποίο μίλησε για κόστος 45 δις ευρώ», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ανδρέας Λοβέρδος, Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Η ύφεση συνεχίζει να τρώει τα σωθικά της χώρας, με ευθύνη των ίδιων των Ελλήνων, που ενώ τα ήξεραν όλα πειραματίστηκαν, ψηφίζοντας υποτιθέμενες μαγικές λύσεις, διεμήνυσε από το βήμα του Intelligent Leaders Summit ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προέβλεπε ανάπτυξη 2,9% για το 2015, ενώ ανάπτυξη 3,7% για το 2016, αλλά δρόμος αυτός διακόπηκε με ευθύνη των ίδιων των Ελλήνων, πολιτικών και πολιτών, και σήμερα ξανακάνουμε την ίδια διαδρομή που κάναμε από το 2011 και μετά, σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.

Στη συνέχεια, προχώρησε σε τέσσερεις παραδοχές:
• Η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη  αποτελούν πρωτίστως θέμα της Ελλάδας και δευτερευόντως θέμα εξεύρεσης κεφαλαίων απο ΕΣΠΑ κοκ.
• Η οικονομία πρέπει αμέσως να απελευθερωθεί από τη γραφειοκρατία, δίχως να έχει την πολυτέλεια να περιμένει στρατηγικές αλλαγές στη διοίκηση και τη δικαιοσύνη.
• Για να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, πρέπει να εφαρμοστούν αστραπιαία πολιτικές, στο πρώτο εξάμηνο έκαστης νέας διακυβέρνησης.
• Οι αναπτυξιακοί νόμοι δεν λύνουν τα προβλήματα. Πέραν ορισμένων διαδικαστικών θεμάτων που επιλύουν, κατά βάση  αποτελούν θεμέλιο διαφθοράς και γραφειοκρατίας. Ένας μόνο  αναπτυξιακός νόμος λειτούργησε: αυτός του 1953, που δεν ξεπερνούσε τις 3.5 σελίδες.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσίασε τις εξής προτάσεις:
1. Η λειτουργία της κυβέρνησης πρέπει να προσλάβει μορφές έκτακτης ανάγκης. Δύο κυβερνητικά συμβούλια υπό τον πρωθυπουργό λύνουν σε εβδομαδιαία βαση όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τη γραφειοκρατία και τη διοικητική αδεξιότητα.
2. Κατάργηση όλων των προληπτικών ελέγχων στις αδειοδοτήσεις των οικονομικών δραστηριοτήτων. Ελάχιστες εξαιρέσεις θα συγχωρούνται μόνο για θέματα υγείας και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
3. Κατάργηση της αδειοδότησης των οικονομικών δραστηριοτήτων, κατά την ανωτέρω λογική.
4. Διαμόρφωση  ειδικού καθεστώτος για τη δικαστική διαχείριση των υποθέσεων με οικονομικό-επενδυτικό περιεχόμενο. Υπάρχει χρήσιμη εμπειρία ως προς το θέμα αυτό.
5. Αλλαγές στη λειτουργία του Ελεγκτικού συνεδρίου, ώστε να εξαφανιστούν οι καθυστερήσεις που αυτό προκαλεί στην πληρωμή των προμηθευτών του Δημοσίου.
6. Διαμόρφωση νέου πτωχευτικού δικαίου, ώστε να δίνεται στους δεκάδες χιλιάδες πτωχούς, δηλαδή οικονομικά νεκρούς πολίτες, μια δεύτερη ευκαιρία, όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες.
7. Λειτουργία της Διοίκησης μέσω ομάδων έργων και παραμερισμός της, εχθρικής προς τις επενδύσεις, ηγεσία της σημερινής Διοίκησης, μέσω και της ανόδου στην ηγεσία των στελεχών της που μπήκαν στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ.

Χάρης Θεοχάρης, Βουλευτής

«Πανευρωπαϊκά, βάσει του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) το 2016 η Ελλάδα βρισκόταν στην 26η από τις 28 θέσεις. Είμαστε μόλις στην 27η για τις ολοκληρωμένες δημόσιες e-υπηρεσίες», παρατήρησε από το βήμα του Intelligent Leaders Summit ο βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζονται θεσμική ανασυγκρότηση «μέσω πραγματικής διάκρισης των εξουσιών και περιορισμό της παντοδυναμίας της εκτελεστικής εξουσίας», ανοιχτά δεδομένα «που όχι μόνο θα δώσουν ώθηση στην πραγματική οικονομία, αλλά θα ενισχύσουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία» και αύξηση της συμμετοχικότητας των πολιτών «από την πρόσβαση στην πληροφορία έως τις διαδικασίες λογοδοσίας σε όλα τα επίπεδα διοίκησης».

Επίσης, απλοποίηση του νομικού πλαισίου: «επιτέλους κωδικοποίηση της νομοθεσίας και αλλαγή της διαδικασίας διαβούλευσης των σχεδίων νόμων η οποία σήμερα λειτουργεί σχεδόν προσχηματικά», καθώς και απλοποίηση του δημοσίου «με υιοθέτηση οργανογραμμάτων που να μπορούν να αλλάζουν με απόφαση γενικών γραμματέων ανάλογα τις ανάγκες και τα νέα δεδομένα αλλά και επιλογές ΓΓ εσωτερικά από τη Δημόσια Διοίκηση με διαδικασίες σαν του ΑΣΕΠ (χωρίς να αποκλείονται οι ιδιώτες)».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, «το βασικότερο πρόβλημα είναι ο εναγκαλισμός δημόσιας διοίκησης και πολιτικού συστήματος: η διοίκηση και τελικά το κράτος ελέγχεται από τα κόμματα (από όλα, όχι μόνο όσα είναι στην κυβέρνηση) και λειτουργεί χάριν των κοινωνικών ομάδων που τα υποστηρίζουν.

Ο ίδιος παρατήρησε πως η Ελλάδα φαίνεται να μένει πίσω στα θέματα ψηφιακής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι «μεταξύ 1996-2016 εφαρμόστηκαν τρία κοινοτικά προγράμματα για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τη διοικητική μεταρρύθμιση με προϋπολογισμό περίπου 7 δις (στο νέο ΕΣΠΑ πολλά εκατομμύρια θα δοθούν επίσης στις δράσεις αυτές».

Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ

«Με τέτοια επίπεδα φορολογίας δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος, είτε στην ψηφιακή, είτε στην παραδοσιακή οικονομία. Αντιθέτως, οι επιχειρήσεις σύντομα θα καταστούν είδος προς εξαφάνιση στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Intelligent Leaders Summit ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, σημειώνοντας ότι το συνολικό βάρος για τις επιχειρήσεις έχει αγγίξει πλέον το 52% του συνολικού τους εισοδήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, η Ελλάδα μπορεί να στοχεύσει στη δημιουργία 500.000 νέων θέσων εργασίας, ειδικά για νέους εργαζόμενους, στα πεδία των νέων τεχνολλογιών, ψηφιακών δεξιοτήτων και τεχνολογικής πληροφορίας. Ωστόσο, υπογράμμισε πως ο επιχειρηματικός τομέας στη χώρα κάνει την ελάχιστη χρήση της δυναμικής που απορρέει από τη ψηφιακή οικονομία. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως το 97% των χρηστών στην Ελλάδα χρησιμοποιεί συνδέσεις πιο αργές των 30 Mbps.

«Το κανονιστικό και θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι πολύ περίπλοκο και ανίκανο να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην τεχνολογία και την αγορά», ανέφερε ο κ. Μίχαλος. Ο ίδιος επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία περισσότερο από το 1/5 του ΑΕΠ (22,5%) στις παγκόσμιες ώριμες αγορές παράγεται από την ψηφιακή οικονομία, η οποία έως το 2020 θα αντιστοιχεί στο 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Επίσης έως το 2020, το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα χρησιμοποιεί smarthphones, αντιστοιχώντας σε περισσότερες από 6 δις συνδρομές.

Ο ίδιος επικαλέστηκε μελέτη του ΙΟΒΕ σύμφωνα με την οποία μια αύξηση της χρήσης ανοικτών δεδομένων στην Ελλάδα, της τάξης του 100%, θα οδηγούσε –ceteris paribus- στη δημιουργία περισσότερων από 6.000 νέων επιχειρήσεων, βελτιώνοντας την κατάταξη της χώρας κατά 25 θέσεις σε όρους ανταγωνιστικότητας και κατά 33 θέσεις σε όρους διαφάνειας.

Joschka Fischer, πρώην αντικαγκελάριος και πρώην υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας

«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην χάσουμε το τρένο», διεμήνυσε από το βήμα του Intelligent Leaders Summit ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, προτρέποντας τις ευρωπαϊκές χώρες «να μείνουν μαζί για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και να γίνουν μέρος της αλλαγής».
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη δημογραφική δομή της Ευρώπης, η οποία κατά τη γνώμη του έχει ανάγκη τη συνεισφορά των μεταναστευτικών ροών, «κι ας είναι πολλές χώρες της Ευρώπης σκεπτικιστικές απέναντι στο μεταναστευτικό ζήτημα».

«Θα πρέπει να επανεφεύρουμε μια νέα αφήγηση στην Ευρώπη. Αυτό το status quo δεν είναι βιώσιμο. Θα χρειαστούν ηγέτες και όραμα. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φίσερ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την τελευταία συμφωνία της Ευρωζώνης με την Ελλάδα, καθώς κατά τη γνώμη του διαθέτει στοιχεία για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία.

Ο κ. Φίσερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το Grexit έχει τελειώσει», προέτρεψε για την ενίσχυση της αλληλεγγύης στο εσωτερικό της ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα η ελληνική κρίση να αποδειχθεί ένα νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα.

«Δεν θέλω να το πιστεύω. Θα ήταν καταστροφή για το Ηνωμένο Βασίλειο και θα σηματοδοτούσε σφοδρή κρίση για την ΕΕ», είπε αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός Brexit.
Σύμφωνα με τον κ. Φίσερ, η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη «έρχεται από μέσα» και «είναι ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός».

Μάνος Ραπτόπουλος, COO South Europe, Middle East & Africa, SAP

Έχει ξεκινήσει μια αλλαγή που μοιάζει γραμμική και άρα διαχειρίσιμη, αλλά από ένα σημείο και έπειτα ξεφεύγει με ταχύτητα και πολλαπλασιασμό, σε σημείο που κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει, ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Intelligent Leaders Summit ο COO South Europe, Middle East & Africa της SAP Μάνος Ραπτόπουλος, περιγράφοντας την εν εξελίξει διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Αρκετά χρόνια πριν ο πρώτος «σπόρος» ήταν το μικροτσίπ, λίγο μετά το ίντερνετ και πιο μετά τα social media, ενώ σήμερα είμαστε κάπου στη μέση της σκακιέρας, όσον αφορά την εξέλιξη των συστημάτων, σημείωσε ο κ. Ραπτόπουλος.

Μεταξύ άλλων, και αναφερόμενος στο ελληνικό σύστημα, ο κ. Ραπτόπουλος επισήμανε πως αν αφαιρούνταν η προσωπική επαφή από την εξίσωση της συναλλαγής του πολίτη με τη διοίκηση, τότε θα έπαυαν οι προϋποθέσεις για τη διαφθορά.

Μαρία Οικονομίδου, Country Manager, Dell Greece, Cyprus and Malta
«Η πληροφορική είναι έτοιμη για το μέλλον αν δίνει τη δυνατότητα στον οργανισμό να επιλέγει ανάμεσα σε περισσότερους από έναν κατασκευαστές, αν επεκτείνεται ή συρρικνώνεται εύκολα, αν βασίζεται σε standards για τον έλεγχο του κόστους λειτουργίας και αν έχει εύκολη διαχείριση», ανέφερε κατά την ομιλία της στο Intelligent Leaders Summit η country manager της Dell Greece, Cyprus and Malta Μαρία Οικονομίδου.

Μεταφέροντας παραδείγματα από την πορεία της Dell, η κ. Οικονομίδου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «εκεί που οι περισσότεροι προσέγγιζαν τους πελάτες μέσω μεταπωλητών, η Dell πήγαινε απευθείας και όταν αργότερα οι υπόλοιποι άρχισαν να πηγαίνουν σε μοντέλο απευθείας πώλησης η Dell ανέπτυξε κανάλι συνεργατών».

«Αναλογιστείτε την στρατηγική της Dell να πηγαίνει  ανάποδα στο ρεύμα, εκπλήσσοντας  τον χώρο της. Ίσως αυτό να έχει εφαρμογή και στις δικές σας επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, προτρέποντας τις επιχειρήσεις να αξιολογήσουν την αναγκαιότητα να χτίσουν «σήμερα» την υποδομή πληροφορικής που θα τις υποστηρίξει «σήμερα» και θα τις οδηγήσει στο «μέλλον».
Δημήτρης Κουτσολιούτσος, CEO, Farmers Republic
«Στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον δεν μπορείς να πουλήσεις τα προϊόντα σου χωρίς ψηφιακή στρατηγική», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του στο Intelligent Leaders Summit ο διευθύνων σύμβουλος της Farmers Republic Δημήτρης Κουτσολιούτσος.

Στο πλαίσιο αυτό, μετέφερε το παράδειγμα ενός μοντέλου συνεργασίας, μέσω της παροχής αναπτυξιακών κινήτρων και εργαλείων στους μικρούς παραγωγούς, για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας υπό μια κοινή ομπρέλα.

Ο κ. Κουτσολιούτσος επισήμανε ότι το online εμπόριο αυξάνει τη διείσδυσή του χρόνο με τον χρόνο και μίλησε για τάση αναπροσαρμογής των επιχειρηματικών μοντέλων στις ψηφιακές εξελίξεις.

Μιχαήλ Βλασταράκης, γενικός διευθυντής Marketing, εταιρικής επικοινωνίας & πελατειακών σχέσεων, Eurobank

Έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο το κοινό αποδέχεται και αντιδρά στα εταιρικά μηνύματα, διαπίστωσε κατά την ομιλία που παρέθεσε στο Intelligent Leaders Summit ο γενικός διευθυντής marketing, εταιρικής επικοκινωνίας και πελατειακών σχέσεων της Eurobank Μιχαήλ Βλασταράκης.
Όπως είπε, ο κόσμος περιμένει πλέον περισσότερη ανεπίσημη επικοινωνία και φιλικότερο τόνο φωνής, επιζητώντας την προσωποποίηση και τη συμμετοχή του. Την ίδια ώρα σημειώνεται μια καθαρή στροφή από τα «καταναλωτικά» επιχειρήματα σε «εύπεπτα» συναισθήματα.

«Οι marketers δεν “πωλούν” πλέον brands. Συνήθως καλούνται να πουν “ιστορίες”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βλασταράκης, περιγράφοντας τις νέες τάσεις στην αγορά.

Charles Clark, chief strategic advisor, Real Consulting

«Από τα logistics έως τον σχεδιασμό ταξιδιωτικών μετακινήσεων από τους τουρίστες, αν η Ελλάδα πρόκειται να καταστεί κορυφαίος ταξιδιωτικός κόμβος για την Ευρώπη, οφείλει να ενσωματώσει τη ψηφιακή τεχνολογία», εκτίμησε από το βήμα του Intelligent Leaders Summit ο chief strategic advisor της Real Consulting Charles Clark, αναφερόμενος στην επενδυτική δυναμική για τη χώρα στους τομείς των οδικών, σιδηροδρομικών, αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών.

Περιγράφοντας το περιβάλλον στις ραγδαία εξελισσόμενες αγορές ανά την υφήλιο, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα ο πελάτης είναι βασιλιάς», μιλώντας για «ισχύ και δυνατότητες μέσω της τεχνολογίας, της σύνδεσης σε πραγματικό χρόνο και της έκρηξης διαθέσιμων δεδομένων, με το πάτημα ενός κουμπιού». Όπως είπε, αυτό έχει οδηγήσει τα brands στην ανάπτυξη πιο προσωποποιημένων μηνυμάτων.

«Όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει ήδη να έχουν ενσωματωμένη την ψηφιακή τεχνολογία στην οργάνωσή τους», τόνισε ο κ. Clark.

Νίκος Αγγούρης, partner, technology leader, Deloitte

Σε αυτήν τη νέα εποχή «θα επιβιώσει όχι ο ισχυρότερος, αλλά αυτός που προσαρμόζεται (Δαρβίνος)» ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του στο Intelligent Leaders Summit ο partner και technology leader της Deloitte Νίκος Αγγούρης.

Όπως είπε, η κάθε επιχείρηση θα πρέπει να εκπονήσει τη δική της στρατηγική σε σχέση με τις ανάγκες της, καθώς δεν υπάρχει ένα κοινό μονοπάτι που μπορούν να ακολουθήσουν όλοι.

Ο κ. Αγγούρης μίλησε για τον πελάτη στο επίκεντρο, ανέδειξε τη σημασία των μεγάλων δεδομένων, υπογράμμισε την άνοδο των μηχανών και συμπέρανε: «Αυτή η ψηφιακή διαδρομή είναι ένα ταξίδι που πρέπει να σχεδιάσουμε.

Ανδρέας Ξηρόκωστας, Country Manager, SAP Hellas, Cyprus, Malta
«Ο τρόπος για να μπορέσει κανείς ν’ αντεπεξέλθει στις σύγχρονες συνθήκες είναι με σύγχρονα μέσα. Κι αυτό γίνεται μέσα από μια άλλη λογική η οποία είναι η απλοποίηση. Είναι η απλοποίηση και η καινοτομία», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του στο Intelligent Leaders Summit ο country manager της SAP Hellas, Cyprus and Malta Αντρέας Ξηρόκωστας, αναπτύσσοντας τη δική του προσέγγιση αναφορικά με την παράμετρο της ανταγωνιστικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την πεποίθηση πως «ό,τι είχε να δώσει το έδωσε» η φιλοσοφία που τηρήθηκε μέχρι πρότινος και για περίπου 20 χρόνια, οπότε και οι εταιρείες προσπαθούσαν να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα απόδοσης προτυποποιώντας τις διαδικασίες, στην ουσία «κάνοντας το ίδιο πράγμα με τον ίδιο τρόπο χωρίς να παρεκκλίνουν καθόλου, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα τα καταφέρουν καλύτερα».

Μεταξύ άλλων, επισήμανε τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα, χαρακτηρίζοντας κύριο ζητούμενο «να βρούμε τον τρόπο να ενεργοποιήσουμε και να απελευθερώσουμε στοιχεία που λειτουργούν πολλαπλασιαστικά, στοιχεία τα οποία μπορούν να φέρουν πολύ μεγαλύτερο αποτέλεσμα από το ίδιο το κόστος του εργαζόμενου».

Ανέδειξε δε συμπερασματικά ως κεντρικό στόχο όλων των παραγόντων που στελεχώνουν μια επιχείρηση «αυτό που λέει ο Κλέιντον Κρίστενσεν: “To get a job done”».

Ανδρέας Αθανασόπουλος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Dixons southeast Europe (Kotsovolos)

«Το digital είναι μια μεγάλη ευκαιρία να βγει η χώρα από αυτήν τη σκοτοδίνη στην οποία βρίσκεται», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Intelligent Leaders Summit ο αντιπρόεδρος Αθανασόπουλος, αναφερόμενος στο επενδυτικό πρόγραμμα digital transformation, «από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα», το οποίο υλοποιεί η εταιρεία.

«Digital transformation σημαίνει ουσιαστικά οργανωτική αλλαγή, απαραίτητη» μέσα σε ένα περιβάλλον όπου οι πελάτες είναι πλέον πολύ πιο απαιτητικοί, επισήμανε ο κ. Αθανασόπουλος.
Σταύρος Κρασαδάκης, διευθύνων σύμβουλος, SingularLogic

Η ανάλυση των δεδομένων δίνει τις λύσεις, διεμήνυσε από το βήμα του Intelligent Leaders Summmit ο διευθύνων σύμβουλος της SingularLogic Σταύρος Κρασαδάκης, ο οποίος στάθηκε μεταξύ άλλων στη σημασία της παροχής πληροφοριών στους εργαζόμενους μιας επιχείρησης «για το τι θα μας πάει μπροστά». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «σήμερα αν δεν εξηγήσουμε γιατί ειμαστε εδώ και τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε εδώ και μετά από χρόνια, ο εργαζόμενος θα ψάχνει την “αγελάδα” που βγάζει λεφτά».

Κωνσταντίνα Καλλιμάνη, Γενική διευθύντρια, G. Kallimanis

Πέντε πυλώνες οι οποίοι κατά τη γνώμη της στηρίζουν μια αποτελεσματική στρατηγική ανταγωνιστικότητας ανέπτυξε κατά την ομιλία της στο Intelligent Leaders Summit η γενική διευθύντρια της G. Kallimanis Κωνσταντίνα Καλλιμάνη.

Ειδικότερα, μίλησε για σαφή προσανατολισμό της επιχείρησης και για δομές λειτουργίας λιτές και άρα ευέλικτες, που να επιτρέπουν τη βιωσιμότητα σε οποιαδήποτε συνθήκη προκύψει («βλ. capital controls»). «Αυτό σημαίνει χαμηλά κόστη, όχι με περικοπή αλλά με επανατοποθέτηση των πόρων», σημείωσε η κυρία Καλλιμάνη.

Η ίδια στάθηκε στη σημασία μιας συμπαγούς, δημιουργικής ομάδας ανθρώπων που θα στηρίζουν την προσπάθεια της επιχείρησης. Υπογράμμισε δε τη σημασία της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.

Ελευθερία Μαμιδάκη, Διευθύντρια, Mamidoil Jetoil

«Δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος με τον οποίο πρέπει ο ηγέτης να διοικεί μια εταιρεία.  Όπως δεν υπάρχει ένας τρόπος να πλησιάσεις μια γυναίκα.  Εξαρτάται τελείως από την γυναίκα.  Αν είναι συντηρητική, αν είναι μοντέρνα, αν είναι νέα, αν είναι Ελληνίδα κ.ο.κ.», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Intelligent Leaders Summit η διευθύντρια της Mamidoil Jetoil Ελευθερία Μαμιδάκη.

Αναφερόμενη στις «πιο κρίσιμες και σημαντικές συνθήκες που πρέπει να λάβει υπόψη του ένας ηγέτης», μίλησε μεταξύ άλλων για την παγκοσμιοποίηση, τη μεσαία τάξη διεθνώς («εκτός βέβαια από την Ελλάδα δυστυχώς») που αυξάνεται συνεχώς με απίστευτες οικονομικές επιπτώσεις στην κατανάλωση, τον μεγάλο ανταγωνισμό για καινούριες αγορές, τις περιβαλλοντικές αλλαγές και το brain drain.

Η ίδια αναφέρθηκε επίσης στην τεράστια ανάγκη του ηγέτη να έχει πολύ υψηλό δείκτη Συναισθηματικής Νοημοσύνης (EQ),  και ικανότητα να παίρνει αποφάσεις και να δίνει οδηγίες με βάση τα συναισθήματα του άλλου, «πράγμα που διαμορφώνει αυτό που λέμε το κλίμα της εταιρείας». Στο πλαίσιο αυτό ανέπτυξε μια σειρά ηγετικών στυλ, όπως ο «directive style, κοινώς ξεκάθαρος ηγέτης», ο «visionary, ο οραματιστής» ή ο «affiliative, φιλικός».

Λεωνίδας Κωβαίος, IT advisory leader, EY

Μεθόδους οι οποίες φέρνουν στη ζωή κάθε επιχείρησης το δικό της digital boardroοm ανέπτυξε κατά την παρουσίασή του στο Intelligent Leaders Summit ο IT advisory leader της EY Λεωνίδας Κωβαίος. Μεταξύ άλλων, μίλησε για το πώς οι δυνατότητες των analytics προσφέρουν «πραγματική επιχειρηματική αξία» και αναφέρθηκε στα δυνητικά αποτελέσματα από τον συνδυασμό της τεχνολογίας και της επιχειρηματικής εξειδίκευσης.

Έλενα Γκίκα, HR director, Costa Navarino

«Tα μηνύματα της αγοράς είναι ξεκάθαρα. Οι πελάτες μας απαιτούν όλο και πιο σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις, μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, περισσότερες και εύκολα προσβάσιμες επιλογές, και λιγότερο χαμένο χρόνο σε διαδικασίες, αναμονές και έγγραφα», επισήμανε κατά την ομιλία της στο Intelligent Leaders Summit η HR director του Costa Navarino Έλενα Γκίκα.

Όπως είπε, «με τον μηδενισμό των αποστάσεων, τα πολυπληθή sites με σχόλια επισκεπτών και τον τεράστιο ανταγωνισμό οι επιχειρήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να προσαρμοστούν».
Σημείωσε δε  ότι το 85% των τουριστών συμβουλεύονται τα reviews του trip advisor ή αντίστοιχων ιστοσελίδων πριν επιλέξουν προορισμό και ξενοδοχείο. «Η προσαρμογή στον digital κόσμο είναι μονόδρομος», τόνισε η κυρία Γκίκα.

Τολίνα Λιαροπούλου, επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού, Upstream

Στη δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία διευκολύνει την παροχή digital αγαθών και υπηρεσιών σε αναδυόμενες αγορές, αναφέρθηκε η επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού της Upstream Τολίνα Λιαροπούλου παραθέτοντας ομιλία στο Intelligent Leaders Summit. Όπως είπε, «οι καταναλωτές προτιμούν να καταναλώνουν προϊόντα προσαρμοσμένα σε αυτούς, στην κουλτούρα τους, στον τρόπο που ζουν». Το 88% ζητεί τιμές «μη δυτικές», την ώρα που το το 61% δεν είναι ικανοποιημένο από το επίπεδο της σύνδεσης ίντερνετ.

Έλενα Παπαδοπούλου, διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού, Όμιλος ΟΤΕ

«Ο κόσμος του digitization μάς αλλάζει και πρέπει να είμαστε ανοιχτοί», ανέφερε χαρακτηριστικά η διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου ΟΤΕ Έλενα Παπαδοπούλου, τονίζοντας ότι η γνώση θα πρέπει σήμερα να είναι ανοιχτή τόσο στους ανθρώπους της εταιρείας, όσο και στους πελάτες, οι οποίοι μετέχουν στην αλυσίδα αξιοποίησης των προϊόντων.

«Οι μηχανές παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στη ζωή μας επηρεάζοντας το εργασιακό περιβάλλον», παρατήρησε, υπογραμμίζοντας ότι ο χώρος εργασίας παύει να είναι αποκλειστικά το γραφείο. Η ίδια πρόσθεσε άλλωστε ότι το ανθρώπινο δυναμικό θα πρέπει να κρίνεται από το αποτέλεσμα και όχι από την παρουσία στο γραφείο.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.