Economist: Grexit πριν από το Brexit; Τοποθετήσεις Τσίπρα, Μητσοτάκη
Σε κυκλοφορία έχει τεθεί, ήδη, η ετήσια έκδοση του Economist «Ο κόσμος το 2017» από την Hazlis & Rivas η οποία και εξέδωσε εκ νέου τον Κόσμο το 2017 στα Ελληνικά με την αποκλειστική άδεια του The Economist.
Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης έναν τομέα περιεχομένου από την Ελλάδα και την Κύπρο, που εκπονείται από τη συντακτική ομάδα της Hazlis & Rivas.
Η ετήσια έκδοση του Economist «Ο Κόσμος το 2017», είναι το χρονικά τελευταίο πεδίο αντιπαράθεσης του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, με άρθρα στην έκδοση (που κυκλοφόρησε στα ελληνικά από την εφημερίδα «Αγορά») τοποθετούνται αναφορικά με τα πεπραγμένα του 2016 και όσα θεωρούν ότι έπονται το 2017.
Ο Κόσμος το… εκδόθηκε για πρώτη φορά πριν από 28 χρόνια και αποτελεί την ετήσια έκδοση του The Economist σκιαγράφοντας γεγονότα και τάσεις που διαμορφώνουν τη χρονιά που έρχεται.The World In εκπονείται από διακεκριμένους συντάκτες του Economist’s, κορυφαίους συντάκτες από σημαίνουσες εκδόσεις παγκοσμίου κύρους, καθώς και έγκριτους ηγέτες παγκοσμίου βεληνεκούς, όπως η Dilma Rousseff, η Hillary Rodham Clinton και ο David Cameron.
Στο πλαίσιο των προβλέψεων που φιλοξενούνται στο συλλεκτικό τεύχος του έγκριτου οικονομικού περιοδικού, γίνεται αναφορά και στην οικονομική κατάσταση που αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα μας εντός του 2017.
Ωστόσο, η πρόβλεψη για την πορεία της Ελλάδας εντός του νέου έτους είναι μάλλον δυσοίωνη, αφού προβλέπεται η έξοδος της χώρας μας από την Ευρωζώνη. Είναι αξιοσημείωτο, μάλιστα, πως εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ πριν ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πρόβλεψη των αναλυτών του Economist έλαβε υπόψη την εύθραυστη, όπως τη χαρακτηρίζουν, κυβερνητική πλειοψηφία στην Ελλάδα, την ώρα που η κυβέρνηση λαμβάνει (και αναμένεται να συνεχίσει να λαμβάνει) αντιδημοφιλή οικονομικά μέτρα, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμη και σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζεται ως μία μακρινή προοπτική, αλλά ακόμη και όταν αυτή επέλθει θα είναι «χλιαρή», σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Economist.
«Έπειτα από επτά χρόνια ύφεσης, είναι πιθανό ένα Grexit πριν καν «σφραγιστεί» το Brexit», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Αλ. Τσίπρας: «Η Ελλάδα, παράγοντας σταθερότητας, συνεργασίας και ανάπτυξης το 2017»
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του στην ετήσια έκδοση του Economist «Ο Κόσμος το 2017», γράφει υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας, συνεργασίας και ανάπτυξης το 2017″, τονίζει ότι «Μπορούμε βάσιμα να ισχυριστούμε ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για την ριζική μεταστροφή του οικονομικού προσανατολισμού της χώρας, από ένα κρατικοδίαιτο μοντέλο σε τομείς χαμηλής προστιθέμενης αξίας, σε ένα σύγχρονο εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο που δίνει έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την καινοτομία. Διαρκής στόχος μας είναι η ανάπτυξη να μεταφραστεί σε θέσεις απασχόλησης και η ευημερία να αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι έχουν βιώσει τις συνέπειες της κρίσης».
Ο κ. Τσίπρας αποτιμώντας τις εξελίξεις του 2016, και εστιάζοντας σε γεγονότα, όπως το βρετανικό και ιταλικό δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, η δυναμική των οποίων διαμορφώνει μια νέα συνθήκη, επισημαίνει την κοινή βάση των εξελίξεων του 2016, σε πολιτικό επίπεδο, πέραν του βαθμού αυτονομίας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει κάθε γεγονός, η οποία συνίσταται στην «εντεινόμενη ανησυχία -έως και δυσανεξία- των κοινωνιών απέναντι στην αδυναμία των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων να δώσουν οριστικά και με τόλμη την ώθηση που απαιτείται για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης».
Σημειώνει δε, ότι αυτή η αδυναμία δημιουργεί «τριγμούς στις δυτικές -και όχι μόνο- κοινωνίες» σε τέτοιο βαθμό που οδηγεί στην επανεμφάνιση στην δημόσια σφαίρα πολιτικών δυνάμεων και ιδεολογικών σχημάτων που «αμφισβητούν ευθέως πανανθρώπινες αξίες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, η ισότητα».
«Ως πρωθυπουργός μιας ευρωπαϊκής χώρας που έχει βιώσει την στέρηση τέτοιων αξιών και δικαιωμάτων για αρκετά χρόνια τον περασμένο αιώνα, εκτιμώ ότι επείγει η ανάγκη να δράσουμε και να πάρουμε τολμηρές αποφάσεις που θα διασφαλίζουν την ευημερία και την κοινωνική συνοχή. Που θα διασφαλίζουν την Ευρώπη και το μέλλον της», αναφέρει ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός στο άρθρο του επισημαίνει το κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της κρίση ασφάλειας, προσφυγική κρίση και οικονομική κρίση.
Υπογραμμίζοντας τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στις εξελίξεις, ο πρωθυπουργός αναφέρεται στην εξαιρετικά ευαίσθητη και ταυτοχρόνως εξόχως σημαντική γεωγραφική θέση της χώρας μας, αλλά και στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει αυτή αναφορικά με την ασφάλεια και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, καταρχήν με την στάση «υπόδειγμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς» που κρατά στο προσφυγικό ζήτημα.
Ο κ. Τσίπρας προσθέτει, ταυτόχρονα, την αναγκαιότητα λήψης άμεσα, γενναίων αποφάσεων που θα εξομαλύνουν την κατάσταση και θα επιταχύνουν την μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες που επιθυμούν να μεταφερθούν και θα άρουν τον «προσβλητικό για την ευρωπαϊκή παράδοση παραλογισμό των κλειστών συνόρων».
Αναφερόμενος πάντα στην σταθερότητα της περιοχής, ο πρωθυπουργός τονίζει τον κρίσιμο ρόλο του Κυπριακού ζητήματος, και υπογραμμίζει ότι οι άξονες μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης «δεν μπορούν παρά να είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στην ιδιότητα της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ, καθώς και η άρση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων».
Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται στο μέσο μιας σταθερής πορείας ανάκαμψης και υπέρβασης της οικονομικής κρίσης, με υπερκάλυψη -για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2016 και με αναμενόμενα ανάλογα αποτελέσματα τα επόμενα δύο έτη- των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές δημοσιονομικών στόχων, ενώ το 2017 «θα είναι έτος ανάπτυξης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσδιορίζει το ύψος της στο 2,7% και το 2018 στο 3,1%».
Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι το 2016 κλείνει με αύξηση 3,3% των επενδύσεων -με το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο αυτές να έχουν άνοδο άνω του 10%- ενώ το 2017 αναμένεται να αυξηθούν κατά 9,1%. Παράλληλα αν και η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, εντούτοις «έχει μειωθεί σχεδόν κατά 4% επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης».
Σημειώνει ακόμα την ολοκλήρωση μέχρι την ερχόμενη άνοιξη των στρατηγικών έργων υποδομών στα δίκτυα και τις μεταφορές που θα επιτρέψουν στην χώρα να καταστεί «κύριος ενεργειακός παίκτης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».
Από το άρθρο του κ. Τσίπρα, δεν απουσιάζει η αναφορά στο «βασικότερο αναπτυξιακό πλεονέκτημα» της χώρας και το «κλειδί για την επόμενη μέρα», που είναι το μορφωμένο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που περιλαμβάνει χιλιάδες νέους επιστήμονες.
«Στόχος μας είναι η Ελλάδα να είναι ανταγωνιστική στη νέα οικονομία της γνώσης και όχι να δομεί την οικονομία της στη βάση παρωχημένων παραγωγικών προτύπων που βασίζονται στην ανταγωνιστική υποτίμηση και τους χαμηλούς μισθούς», τονίζει ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας, στον επίλογο του άρθρου του υπογραμμίζει ότι «το 2016 αφήνει ανοιχτά ερωτήματα. Οι απαντήσεις μένουν να δοθούν τη χρονιά που μας έρχεται. Απαντήσεις που οφείλουν να έχουν στον πυρήνα τους τη δημοκρατία, την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ειρηνική συνύπαρξη. Διότι αυτές είναι οι αξίες της Ευρώπης που παραλάβαμε. Δεν θα επιτρέψουμε να αφήσουμε κάτι λιγότερο στα παιδιά μας. Αυτό είναι το διακύβευμα»
Κυρ. Μητσοτάκης: Ανάγκη πολιτικής αλλαγής μέσα στο 2017
Την πολιτική αλλαγή το 2017 ως προϋπόθεση για να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας πως η χώρα χρειάζεται ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο όπως λέει η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει.
Σε άρθρο του, στην ετήσια έκδοση του περιοδικού «Τhe Economist» ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως το 2017 θα είναι η όγδοη χρονιά των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας με τη χώρα να βρίσκεται, αναίτια, στην εντατική, υποστηριζόμενη σε όλες τις βασικές λειτουργίες της οικονομίας της, δίχως να έχει διαφύγει τον κίνδυνο μιας σοβαρής υποτροπής. Όπως λέει η παρατεινόμενη ελληνική κρίση αποτελεί κατά κύριο λόγο μια αποτυχία του πολιτικού μας συστήματος και σε αυτή τη λογική «μια πολιτική αλλαγή μπορεί να φέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη οι σημαντικές θυσίες όλα αυτά τα χρόνια κινδυνεύουν να εξαϋλωθούν, αν η πολιτική αλλαγή δεν επέλθει εγκαίρως, ενώ κάνει λόγο για την ανάγκη ενός τολμηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις προσέλκυσης επενδύσεων, δημιουργίας θέσεων εργασίας και εισόδου της χώρας σε έναν ενάρετο κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης.
Όπως λέει ο πρόεδρος της ΝΔ, σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας γνωρίζει τι πρέπει να γίνει στη χώρα, πως θα πρέπει να προσαρμοστεί ο κρατικός μηχανισμός, να εξορθολογιστεί το θεσμικό πλαίσιο, να ενδυναμωθούν ανεξάρτητοι θεσμοί, να διευκολυνθεί το επιχειρείν και να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις.
«Αυτή η παραδοχή ούτε ίσχυε ούτε ήταν πλειοψηφική μέχρι πολύ πρόσφατα στην Ελλάδα. Σήμερα όμως αποδεδειγμένα είναι. Οι κυβερνήσεις της κρίσης μέχρι το 2015 κατανοούσαν την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων αλλά έβρισκαν αντίσταση στους πολίτες και τις οργανωμένες ομάδες πίεσης. Αυτή ήταν η βασικότερη ίσως αιτία της βραδύτητας στη λήψη και πλήρη εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων, που είχε ως συνέπεια την επιμήκυνση και την επίταση της κρίσης», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως όχι μόνο απέτυχε παταγωδώς, αλλά και πως ανέδειξε ακόμη πιο επιτακτικά τον μονόδρομο των ριζικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα.
«Με τον σκληρότερο τρόπο που επιβλήθηκε από το αχρείαστο 3ο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο ελληνικός λαός κατανόησε – έστω και αργά – ότι δεν υπάρχουν εύκολες παρακαμπτήριοι», τονίζει επισημαίνοντας πως αν και η πλειοψηφία του λαού έχει απομυθοποιήσει το λαϊκισμό και είναι έτοιμη να υποστηρίξει ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, η πολιτική ηγεσία της χώρας αδυνατεί, είτε για λόγους ιδεοληψίας, είτε από έλλειψη ικανότητας. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάπτυξη, για αυτό η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από την κρίση», σημειώνει, επισημαίνοντας πως χρειάζεται μια τολμηρή, ικανή, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που θα υλοποιήσει με συνέπεια αυτό το πρόγραμμα για το οποίο για πρώτη φορά από το 2010 είναι έτοιμος ο ελληνικός λαός.
«Είναι επόμενο ότι όσο πιο σύντομα συντελεστεί η πολιτική αλλαγή τόσο πιο σύντομα θα υλοποιηθεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της χώρας. Όμως ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Αντίθετα. Κάθε μέρα που περνά ως έχει, προσθέτει βάρη και απομακρύνει ευκαιρίες», γράφει στο άρθρο του ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστερήσεις.
«Έχουμε ήδη διανύσει τη μισή διάρκεια του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση και ακόμη δεν διαφαίνεται το χρονικό σημείο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Δεν θα μπορούσαν οι ρυθμοί να είναι βραδύτερο», τονίζει εκφράζοντας την ανησυχία του για το μέλλον. «Οι υποχρεώσεις της χώρας είναι δεδομένες και ανελαστικές. Δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Δεν είναι χρονικά μεταθέσιμες. Τα όρια για άλλη μια φορά εξαντλούνται και η κλεψύδρα αδειάζει απειλητικά. Παράλληλα, οι ευκαιρίες δεν περιμένουν. Μπορεί να διασφαλίστηκαν από την ΕΚΤ λίγοι ακόμη μήνες προκειμένου να καταφέρουμε να καρπωθούμε τα οφέλη της ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το τέλος του 2017, αλλά όσο καθυστερούμε τόσο αναβάλλουμε την ανάκαμψη της οικονομίας μας και ρισκάρουμε την απώλεια αυτού του καθοριστικής σημασίας εργαλείου», τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως μέσα στο 2017 θα έχει κριθεί σε καθοριστικό βαθμό η μοίρα του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.
«Δίχως πολιτική αλλαγή, το αποτέλεσμα μοιάζει αναπόφευκτο. Και βέβαια, δίχως πολιτική αλλαγή, η Ελλάδα στην καλύτερη περίπτωση θα παραμένει διασωληνωμένη και εξαρτώμενη από τους πιστωτές και τους εταίρους μας -στο μέτρο πάντα που εκείνοι θα εξακολουθούν να επενδύουν σε ένα σενάριο ανάκαμψης της χώρας μέσα στην ευρωζώνη. Αυτό το τελευταίο δεν είναι πλέον καθόλου δεδομένο. Ιδιαίτερα καθώς το 2017 είναι ένα εκλογικό έτος για τις χώρες του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης. Ο συνδυασμός μιας αναμενόμενης εσωστρέφειας στις προτεραιότητες των εταίρων μας μαζί με μια κούραση -ίσως και απελπισία- για την έκβαση του ελληνικού ζητήματος, ίσως αφαιρέσει κάθε προοπτική περαιτέρω στήριξης μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική», δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως θα επέλθει η αναγκαία πολιτική αλλαγή που θα αναδείξει μια κυβέρνηση ικανή να υλοποιήσει αυτό που η κοινή λογική και η βούληση του ελληνικού λαού προτάσσει.
«Η Νέα Δημοκρατία, που σήμερα είναι με μεγάλη διαφορά η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα, είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της διακυβέρνησης της Ελλάδας. Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε ένα τολμηρό εμπροσθοβαρές μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που σε συνδυασμό με έναν δραστικό εξορθολογισμό της φορολογίας, θα οδηγήσει την Ελλάδα στην οριστική έξοδο από την κρίση και στη βιώσιμη δυναμική ανάπτυξη.
Μπορούμε έτσι να απελευθερώσουμε τη συμπιεσμένη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και να οδηγήσουμε τη χώρα σε έναν ενάρετο κύκλο που θα επιβραβεύει τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών και θα δικαιώνει τη συμπαράσταση των εταίρων μας», καταλήγει στο άρθρο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.