EastMed και ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Ισραήλ μέσω Κύπρου στο επίκεντρο της συνάντησης Χατζηδάκη-Steinitz

Ιδιαίτερης γεωπολιτικής αλλά και διπλωματικής σημασίας θεωρείται, σύμφωνα με πηγές της ενεργειακής αγοράς, η επαναβεβαίωση της δέσμευσης του Ισραήλ για την προώθηση του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med αλλά και της ηλεκτρικής διασύνδεσης από την Κρήτη μέχρι το Ισραήλ μέσω Κύπρου, σήμερα, στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, με τον Ισραηλινό ομόλογό του Yuval Steinitz.

Όπως επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι τυχαία καθώς προηγήθηκαν σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για τον αγωγό East Med. Ο αγωγός σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, δημιουργώντας μια νέα πηγή και οδό ενεργειακού εφοδιασμού και αυξάνοντας κατ αυτόν τον τρόπο τόσο την ασφάλεια εφοδιασμού όσο και τον ανταγωνισμό.

Η συνάντηση του κ. Χατζηδάκη με τον κ. Steinitz πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για τη συνάντηση αναφέρει τα εξής:

«Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, συναντήθηκε σήμερα στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, με τον Ισραηλινό ομόλογό του κ. Yuval Steinitz.

Οι δυο Υπουργοί μίλησαν για τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενεργειακά θέματα. Ιδιαίτερα συζητήθηκαν η προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, καθώς και η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την ηλεκτρική διασύνδεση από την Κρήτη μέχρι το Ισραήλ, μέσω Κύπρου. Οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για τη στήριξη των δυο αυτών σημαντικών ενεργειακών έργων.

Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε τις ευχαριστίες της Ελληνικής Δημοκρατίας για την υποστήριξη της ισραηλινής πλευράς προς την Ελλάδα σε σχέση με το προσφάτως υπογραφέν νομικά ανυπόστατο Μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Αλ Σαράτζ (κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη)».

ViaDiplomacy Newsroom