Η «δραστήρια διπλωματία των προκλήσεων» ως διαχρονική επιλογή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής

Παρά το γεγονός ότι πέρασε ασχολίαστη στον ελληνικό τύπο η 6η Διάσκεψη Πρέσβεων Τουρκίας αυτή πραγματοποιήθηκε την περίοδο 13 έως 19 Ιανουαρίου  και επαναδιατύπωσε για το 2014 τις επιλογές της τουρκικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ κ. Αχμέτ Νταβούτογλου η εξωτερική πολιτική της χώρας βασίζεται στο τρίπτυχο «ισχυρή δημοκρατία, δυναμική οικονομία, αποτελεσματική διπλωματία» και δεν αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία που έρχεται σε σύγκρουση με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και που αποτελεί τη φιλοσοφική αρχή της ισχυρής δημοκρατίας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι «αποτελεσματική διπλωματία  είναι η διπλωματία της υπόληψης», η  «δραστήρια διπλωματία» δηλαδή που υποστηρίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προκαλεί το σεβασμό και την ανωτερότητα.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η αποτελεσματική διπλωματία της Τουρκίας βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

στις στρατηγικές σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση .
στις  σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες της περιοχής
στο άνοιγμα της Τουρκίας σε χώρες νέων περιοχών δράσης (Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική)
στη  συμμετοχή της Τουρκίας στους διεθνείς οργανισμούς με στόχο να γίνει η Κωνσταντινούπολη κέντρο του ΟΗΕ

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος  στην ετήσια διάσκεψη των Τούρκων πρέσβεων στην Άγκυρα, δήλωσε ότι «η επιχείρηση της 17ης Δεκεμβρίου ήταν μια απόπειρα πραξικοπήματος με πρόσχημα την διαφθορά» και πρόσθεσε ότι ο στόχος δεν ήταν η κυβέρνηση και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αλλά η Τουρκία.

«Η διαδικασία της 17ης Δεκεμβρίου είχε πολλούς στόχους… Βλέπουμε ότι το περιεχόμενο και το περιτύλιγμα της έρευνας ήταν τελείως διαφορετικά. Όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, το περιτύλιγμα περιλάμβανε μια εκστρατεία σπίλωσης ενώ το περιεχόμενο ήταν ένα σαμποτάζ κατά της δημοκρατίας, κατά της εθνικής βούλησης και κατά της πολιτικής, ιδιαίτερα στους τομείς της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και της εξωτερικής μας πολιτικής» πρόσθεσε.

«Δεν έχουμε μυστικά στην εξωτερική μας πολιτική. Η Τουρκία είναι μια χώρα που δρα βάσει αρχών και όχι βάσει μυστικών στόχων» πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Και πρέπει να παραδεχθούμε ότι αυτή ήταν μια σπάνια εκδήλωση ειλικρίνειας του Τούρκου Πρωθυπουργού αφού ακόμη και την ώρα της ομιλίας του στους διπλωμάτες της χώρας του, βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη  επιχείρηση αμφισβήτησης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο από τη Λαδόξερα μέχρι και το Καστελόριζο.

Σύμφωνα με τα διάθεσιμα στοιχεία από στρατιωτικές πηγές , οπλισμένα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη παραβίασαν 30 φορές τον Εθνικό Εναέριο Χώρο στο Αιγαίο, ενώ είχαν  δεσμεύσει περιοχή στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αεροναυτικά γυμνάσια με τη συμμετοχή πλοίων επιφανείας, αεροσκαφών και υποβρυχίων.

Στο πλαίσιο αυτό των συνεχών «πιέσεων» και προκλήσεων εντάσσουν Έλληνες επιτελείς και την υπερπτήση πάνω από τη Σάμο, στο διάστημα που αναφέραμε. Οι Τούρκοι πραγματοποιώντας άσκηση στα παράλια, έστειλαν ένα ελικόπτερο τύπου AS-532 Cougar να διεισδύσει στον ελληνικό εναέριο χώρο και να πετάξει πάνω από το ελληνικό νησί, ενώ ακολούθησαν απανωτές παραβιάσεις από 12 τουρκικά αεροσκάφη τα οποία αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

Σε άλλο επίπεδο , συνεχίσθηκαν οι προκλήσεις της τουρκικής Ακτοφυλακής που   παραβίαζε τα θαλάσσια σύνορά μας στη Ζουράφα, ενώ στην Θράκη κλιμακώθηκαν οι προκλητικές δηλώσεις μειονοτικών παραγόντων με θεσμικό χαρακτήρα  που καλούσαν τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας σε απείθεια και άρνηση εφαρμογής νόμου του ελληνικού Κράτους.

Τα παραπάνω πρέπει να μας προβληματίσουν και να κατανοήσουμε , επιτέλους, ότι η επεκτατική και αναθεωρητική επιθετική πολιτική , που εφαρμόζει η Τουρκία σε σχέση με την χώρα μας , είναι η ιδία και παραμένει σταθερή , ανεξάρτητα από την κυβέρνηση  που βρίσκεται στην εξουσία  και ,έχει αποφασισθεί και χαραχθεί από όλα τα εμπλεκόμενα τουρκικά θεσμικά όργανα.

Η επιχειρηθείσα ανάγνωση της τουρκικής πολιτικής πρέπει να λειτουργήσει κυρίως και ως γνώμονας στις όποιες επιλογές καταλήξουν τα κεντρικά επιτελεία των κομμάτων εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών στην περιοχή της Θράκης και να μην υποκύψουν σε καιροσκοπικούς ψηφοσυλλεκτικούς σχηματισμούς με απρόβλεπτες συνέπειες σε βάθος χρόνου.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.