Dorothy McAuliffe: Η Ελλάδα πολύτιμος εταίρος των ΗΠΑ, μοντέλο προς μίμηση στις πηγές ανανεώσιμης ενέργειας
Την ανάγκη συνεργασίας ιδιωτικού τομέα και κυβερνήσεων αλλά και χωρών μεταξύ τους για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων όπως ο ενεργειακός μετασχηματισμός, η ψηφιακή πρόσβαση, η συμπερίληψη και η κυβερνοασφάλεια τόνισε η κα Dorothy McAuliffe, ειδική αντιπρόσωπος για τις παγκόσμιες συνεργασίες της Υπηρεσίας Παγκόσμιων Συνεργασιών του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας στη δεύτερη μέρα του «Athens Riviera Summit 2024».
Η ειδική αντιπρόσωπος, όπως τόνισε, η συνομιλήτρια της, κα Γιάννα Ανδρονοπούλου, General Manager της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας κατά την παρουσίασή της, είναι προσωπική επιλογή του αμερικανού προέδρου Μπάιντεν από τον Ιούλιο του 2022 με αποστολή να αναζωογονήσει τις σχέσεις μεταξύ φορέων σε διάφορα πεδία, την κοινωνία των πολιτών, τις ΜΚΟ, τις ιδιωτικές εταιρείες και τις κυβερνήσεις, εν όψει των παγκόσμιων προκλήσεων.
“ Μεταφέρω τους χαιρετισμούς του προέδρου Μπάιντεν και της αντιπροέδρου Χάρι και του Υπουργού Εξωτερικών προκειμένου να υπογραμμίσουμε τη σημασία της φιλίας, των σχέσεων και της συνεργασίας μας. Το Γραφείο Παγκοσμίων Συνεργασιών ιδρύθηκε επειδή χρειαζόμασταν ένα σημείο αναφοράς για την εφαρμογή παγκόσμιων στόχων. Ξέρουμε πολύ καλά οτι οι προκλήσεις παγκοσμίως είανι τεράστιες, η περιπλοκότητα που τις χαρακτηριζει είναι βαθιά ριζωμένη. Χρειαζόμαστε τους πόρους, τα ταλέντα του ιδιωτικού τομέα ώστε η πολιτεία να μπορέσει να πετύχει τους στόχους της που είναι η βελτίωση της ζωής του πολίτη.”, εξήγησε για την αποστολή της υπηρεσίας της η κα McAuliffe.
“ Μέσα στα 15 τελευταία χρόνια έχουμε δημιουργήσει πάνω από 18 διεθνείς συνεργασίες αξίας μεγαλύτερης των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, νούμερα σημαντικά για να καταδείξω ότι οι κυβερνήσεις μόνες τους δεν μπορούν να τα καταφέρουν, ότι χρειάζονται συνεργασίες για να γίνουμε όσο γίνεται πιο αποτελεσματικοί.
Η Ελλάδα μοντέλο προς μίμηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Έχουμε πάρα πολλες προκλησεις που αντιμετωπίζουμε σε όλον τον κόσμο όπως η κλιματική αλλαγή, η εξέλιξη στην τεχνολογία, η εθνική ασφάλεια μέσα από το πρίσμα της κυβερνασφάλειας, πως επίσης θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στο μέλλον καθώς η οικονομική ευημερία, η ασφάλεια σημαίνουν και εθνική ευημερία και ασφάλεια.”, προσέθεσε.
Ανέφερε δε την συνεργασία με τη χώρα μας ως ιδιαίτερα σημαντική λόγω της οικονομικής αναβίωσης που παρουσιάζει αλλά και της γεωπολιτικής της θέσης.
“ Η Ελλάδα εκτός από πολύτιμος εταίρος μας παρουσιάζει μια οικονομική αναβίωση. Έχουμε εξαιρετικά πρότζεκτ που τρέχουν στην Ελλάδα, συνεργασίες σημαντικές. Θέλουμε να στηρίζουμε ως Αμερικανοί αυτήν την προσπάθεια, επειδή βλέπουμε την γεωπολιτική σας θέση. Η Ελλάδα είναι το σημείο, ο χώρος, που αναδύονται πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης και αξίας για όλους. Ειδικά στους τομείς της κλιματικής μετάβασης έχετε τρομερά αποτελέσματα στις ανανεώσιμες. Ξέρουμε ότι το 60% της δυνατότητας του δικτύου προέρχεται από ανανεώσιμες και ότι ο στόχος σας είναι να φτάσετε στο 80%. Είστε ένα μοντέλο λοιπόν για όλο τον κόσμο και γι’ αυτό που προσπαθούμε κι εμείς στη δική μας χώρα.”
“ Όταν συνεργαζόμαστε, σκεπτόμαστε μαζί, μπορούμε να βρούμε λύσεις στο πλαίσιο της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης. Γιατί θέλουμε να έχουμε μετάβαση, θέλουμε να εντοπίσουμε τα πρότζεκτ και τις ευκαιρίες, αλλά να σκεφτόμαστε και τα κόστη, τους οικογενειακούς προυπολογισμούς.”, τόνισε η αξιωματούχος.
Ως ενδεικτικό παράδειγμα μιας τέτοιας κοινής προσπάθειας και “ κορυφαίας συνεργασίας με την Ελλάδα” ανέφερε αυτή για την ενεργειακή μετάβαση στο πλαίσιο της οποίας αντιπροσωπεία από διάφορους τομείς θα έρθει στη Θεσσαλονίκη.
“ Θα καλύψουν την βόρεια Ελλάδα και θα συζητήσουν τη μετάβαση από τον άνθρακα στις ανανεώσιμες πηγές. Γιατί αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις. Κατάγομαι από την Βιρτζίνια. Παράγουμε άνθρακα, λιγνίτη. Στο Κεντάκι έχουμε τις ίδιες προκλήσεις σε ό,τι αφορά το upskilling, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων. Μπορούμε να αντλήσουμε εμπειρίες και διδάγματα η μία χώρα από την άλλη στος πως δημιουργούμε ευκαιρίες και θέσεις εργασίες.”, τόνισε η κα. McAuliffe, εξηγώντας ότι η υπηρεσία της έχει δημιουργήσει εννέα hubs σε όλο τον κόσμο για την ενεργειακή μετάβαση.