Δυτικοί μαχητές στη Συρία μιλούν στο euronews

Αυτά τα τελευταία χρόνια, αρκετές εκατοντάδες Ευρωπαίων και Αμερικανών εντάχθηκαν στις Κουρδικές δυνάμεις YPG στη Συρία για να πολεμήσουν πρώτα τον Daesh και τώρα την Τουρκία.

Ο Μαξίμ Μπαράτ, ο οποίος είναι σε επαφή με τις μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου, είναι μόνο ένας από αυτούς.

Ο αριθμός των Δυτικών που πηγαίνουν στη Συρία για να πολεμήσουν αυξάνεται καθημερινά. Οι δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, θεωρούνται από την Άγκυρα ως τρομοκρατική οργάνωση όπως το PKK.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αποχώρηση των μαχητών αρχίζει να ανησυχεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα το Βέλγιο, που θεωρείται κοιτίδα για αυτούς τους δυτικούς μαχητές και πολλούς άλλους κατηγορούμενους για τρομοκρατία στη χώρα καταγωγής τους.

Ο Μαξίμ Μπαράτ ένας γάλλος που είναι 28 ετών, οδηγός φορτηγού πήγε για πρώτη φορά στη Συρία το καλοκαίρι του 2015 κατά τη διάρκεια της μάχης στο Κομπάνι.

Αφού εντάχθηκε αρκετές φορές στις κουρδικές δυνάμεις YPG, με τις οποίες έρχεται σε επαφή μέσω των κοινωνικών δικτύων, επέστρεψε και αποφάσισε να ζήσει στο Βέλγιο.

Ο ίδιος χρηματοδότησε το ταξίδι του μόνος του.

Ακολούθησε στρατιωτικά, ιστορικά και ιδεολογικά μαθήματα σε στρατόπεδο τραίνων που προοριζόταν για ξένους μαχητές.

«Όλοι είμαστε θεατές … Όλοι οι άνθρωποι ήμασταν θεατές αυτού – πώς να το πω – αυτής της σφαγής. Ήταν σφαγή. Αφήσαμε τους ανθρώπους να πεθάνουν χωρίς να κάνουν τίποτα. Και είπα στον εαυτό μου, γιατί να μην πάω» δήλωσε στο euronews.

«Είναι ριψοκίνδυνο, είναι επικίνδυνο, ειδικά ο Daesh είναι ύπουλος. Όταν ξυπνάς στις 7 το πρωί μπορεί να είναι ανά πάσα στιγμή ένας άντρας με ένα μπουφάν γεμάτο εκρητικά που εκρήγνυται 10 μέτρα μακριά από εσένα πρόσθεσε σχετικά.

Σε αυτούς τους δυτικούς μαχητές υπάρχουν επίσης πολλές γυναίκες. Η Χάνα Μπόμαν είναι πρώην μοντέλο από τον Καναδά που αποφάσισε να ταξιδέψει στη Συρία το 2015 για να πολεμήσει.

Ήταν μία “ελεύθερη σκοπεύτρια” Επέστρεψε στη Συρία το 2017, λέγοντας ότι η πρόθεσή της ήταν να πολεμήσει ενάντια στον Ντάες και για τα δικαιώματα των γυναικών στη Μέση Ανατολή.

Είχε ένα ατύχημα με τη μοτοσυκλέτα πριν από τη λήψη της απόφασης να πάει στη Συρία.

Το Χόλιγουντ έκανε ένα ντοκιμαντέρ γι ‘αυτήν. Τώρα βοηθά οικογένειες προσφύγων στον Καναδά.

Δε μετανιώνει για αυτό που έκανε.

«Είμαι περήφανη για αυτό που έκανα αλλά εδώ στον Καναδά η φούσκα είναι τόσο μεγάλη εδώ που οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα. Κανείς δεν ξέρει τι έκανα. Η αστυνομία όλοι είναι εντάξει μαζί μου. Κανείς δεν έχει πρόβλημα με τίποτα. Τις περισσότερς φορές οι άνθρωποι ακόμη δεν ξέρουν τι είναι το YPG. Πρέπει να εξηγήσω πολλά» μας είπε σχετικά.

Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν και λαμβάνουν πληροφορίες από αυτούς τους μαχητές σχετικά με την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ.

Τους ανακρίνουν πριν και μετά το ταξίδι τους.

Πολλοί από αυτούς λένε ότι έρχονται σε επαφή με την Ιντερπόλ.

Πολλά χρόνια, πολλά περιστατικά συνέβησαν μεταξύ Τουρκων και Κούρδων στις Βρυξέλλες.

Το τελευταίο ήταν στις 30 Μαρτίου 2017, μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες. Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο Τομάς Ρεβάρ από το Ινστιτούτο Egmont δήλωσε ότι οι αριθμοί είναι λιγότερο γνωστοί για τους Αγωνιστές των Δυτικών, επειδή οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν μέχρι στιγμής ασχοληθεί περισσότερο με το πρόβλημα των τζιχαντιστών που θεωρήθηκε μεγαλύτερη απειλή.

«Μακροπρόθεσμα, είναι βέβαιο ότι υπάρχει κάποια ανησυχία σχετικά με τον κίνδυνο εισαγωγής στη χώρα μας, αυτό συμβαίνει ήδη εν μέρει, η σύγκρουση μεταξύ των Κουρδων και των Τούρκων στην Ευρώπη και στις Βρυξέλλες».

Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού αποτελούν την ένοπλη πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος της Συρίας (PYD). Ο πρώην ηγέτης του PYD, ο οποίος είναι σημαίνουσα μορφή, λέει ότι οι μαχητές των Δυτικών φορέων συμφωνούν με την αποστολή των κουρδικών δυνάμεων.

«Αυτοί οι άνθρωποι υπερασπίζονται τις αξίες όπως ανέφερα. Μοιράζονται αυτή την αποστολή ενάντια στη βαρβαρότητα και τον εξτρεμισμό» είπε σχετικά.

Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες λέει ότι είναι απολύτως σαφές ότι το YPG συνδέεται με το PKK, γιατί πρέπει να θεωρηθεί αυτόματα ως τρομοκρατική οργάνωση.

Εδώ και 40 χρόνια, το PKK έχει εμπλακεί σε ένοπλη σύρραξη με το τουρκικό κράτος, με πρωταρχικό στόχο τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, και στη συνέχεια το αίτημα για ίσα δικαιώματα και κουρδική αυτονομία στην Τουρκία.

Το PKK χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και την Τουρκία.

«Πρόκειται για άμεσες επεκτάσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ. Το PKK είναι μια οργάνωση που είναι γνωστή από το ΝΑΤΟ της ΕΕ και τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση. Εάν συνεργάζεσαι με τη συριακή επέκταση αυτού του οργανισμού, συνεργάζεσαι έμμεσα με το PKK» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, έχουν πεθάνει περίπου 40 Δυτικοί.

ViaDiplomacy Newsroom