Διπλωματικές πηγές: Ζητήματα κυριαρχίας ούτε ετέθησαν στη συνάντηση στο Βίλνιους ούτε θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο συζήτησης
«Ζητήματα που ανάγονται στην κυριαρχία μας ούτε ετέθησαν στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο Βίλνιους ούτε θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο συζήτησης», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές, .
«Το επανέλαβε άλλωστε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σήμερα στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή».
Παρουσία της ΠτΔ η τελετή ορκωμοσίας των υποψηφίων Ακολούθων Πρεσβείας της ΚΖ’ Σειράς
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη νωρίτερα σήμερα, στην τελετή ορκωμοσίας και απένειμε τα διπλώματα σπουδών στους υποψήφιους Ακολούθους Πρεσβείας της ΚΖ’ Σειράς, στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Κατά τον χαιρετισμό της, η κυρία Σακελλαροπούλου, αφού τους συνεχάρη θερμά και τους ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία, τόνισε ότι «Με την ορκωμοσία σας, ξεκινάτε ένα ενδιαφέρον επαγγελματικό ταξίδι. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα είναι το δεύτερο σπίτι σας, η δεύτερη οικογένειά σας. Θα αναλάβετε θέσεις ευθύνης, θα έχετε την τιμή να υπηρετείτε την πατρίδα μας. Η ελληνική εξωτερική πολιτική αποτελεί, διαχρονικά, πολιτική αρχών, που εμπνέεται από τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο. Χρέος σας είναι να υπερασπίζεσθε καθημερινά και αδιαπραγμάτευτα τις αξίες αυτές».
Παράλληλα, επισήμανε ότι «στο σημερινό, ιδιαίτερα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, όπου γινόμαστε μάρτυρες της αναίτιας και απρόκλητης παραβίασης της εθνικής και της εδαφικής κυριαρχίας κρατών από αναθεωρητικές δυνάμεις, η διεθνής νομιμότητα πρέπει να συνιστά την πάγια βάση μας στην επιδίωξη της ασφάλειας και της ειρήνης».
Επίσης, τους προέτρεψε, να μην σταματήσουν ποτέ την επιμόρφωσή τους, τον εμπλουτισμό των γνώσεών τους και την αναβάθμιση των ικανοτήτων τους, ώστε να μπορούν, με επιτυχία, να προάγουν τις εθνικές μας θέσεις, όπου και αν βρίσκονται.
Καταλήγοντας, σημείωσε: «Στη διάρκεια της επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας, θα ζήσετε άλλωστε σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Θα έχετε έτσι την ευκαιρία να γνωρίσετε εξέχουσες προσωπικότητες, ηγέτες, πολιτικούς, διπλωμάτες, ανθρώπους του πνεύματος και των τεχνών. Καθήκον σας είναι να επιτυγχάνετε, κάθε φορά, την αποτελεσματική υποστήριξη των εθνικών μας συμφερόντων».
Γ. Γεραπετρίτης: «Το Διεθνές Δίκαιο είναι η πυξίδα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής»
«Το Διεθνές Δίκαιο είναι η πυξίδα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, μίας εξωτερικής πολιτικής που στηρίζεται σε αρχές και κανόνες», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε πως η αποφοίτησή τους είναι μία εξαιρετικά σημαντική στιγμή για το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς είναι «το νέο αίμα του υπουργείου, ενός από τους ιστορικότερους θεσμούς από συστάσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και του ελληνικού κράτους».
«Ενός ζωντανού οργανισμού, που απαρτίζεται από στελέχη υψηλού κύρους, εξειδίκευσης και κατάρτισης. Η γνώση, την οποία αποδείξατε ότι διαθέτετε με τις ιδιαίτερα απαιτητικές εισαγωγικές σας εξετάσεις, εμπλουτίστηκε κατά τη διάρκεια της φοίτησής σας στη Διπλωματική Ακαδημία», σημείωσε.
«Ως υπουργός Εξωτερικών, αλλά και ως ακαδημαϊκός δάσκαλος, είμαι πεπεισμένος ότι έχετε όλα τα απαραίτητα εχέγγυα για να υποστηρίξετε και να υπερασπίσετε διεθνώς τις θέσεις της πατρίδας μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η εξοικείωσή σας με τη Διπλωματική Ιστορία, με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως με το κρίσιμο για εμάς Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, θα μας είναι πολύτιμη».
«Με τη συνδρομή σας θα μπορέσουμε να χαράξουμε και να εφαρμόσουμε την ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία θα αναφέρεται όχι μόνο στους Έλληνες που βρίσκονται στην πατρίδα, αλλά και στον απανταχού Ελληνισμό», υπογράμμισε και πρόσθεσε:
«Θα πρέπει διαρκώς να προσαρμόζεται, να ενσωματώνει νέες μορφές διπλωματίας, όπως είναι η Δημόσια Διπλωματία και η Οικονομική Διπλωματία».
«Προτεραιότητά μας είναι η διά βίου εκπαίδευση και επιμόρφωση των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών και η εξοικείωση του στελεχιακού του δυναμικού με τις νέες τεχνολογίες και τις σύγχρονες μορφές άσκησης εξωτερικής πολιτικής», κατέληξε.