Διπλωματικές πηγές στο Reuters: Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Σαουδική Αραβία δεν θα αλλάξουν

Όσο ήταν στην εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ ο διάδοχος του θρόνου και de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπορούσε να ποντάρει στην προσωπική του χημεία με τον Αμερικανό πρόεδρο για τη διατήρηση των στενών σχέσεων του βασιλείου με την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη. Τι θα γίνει όμως εάν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν;

Η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 και η αρχική προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας, η σύλληψη ακτιβιστριών και οι ευρύτερες καταγγελίες για την παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και ο πόλεμος στην Υεμένη είναι σίγουρα ζητήματα, που θα λειτουργήσουν ως αγκάθια στις σχέσει με μία πιθανή κυβέρνηση Δημοκρατικών. 

Για το Ριάντ βεβαίως το πιο κρίσιμο ερώτημα είναι εάν ο Μπάιντεν θα συνεχίσει να τηρεί τη σκληρή στάση που επέλεξε ο Τραμπ απέναντι στην Τεχεράνη ή θα επιιώξει να επαναφέρει στη ζωή τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που «σκότωσε» ο Τραμπ το 2018 αποσύροντας από αυτή τις ΗΠΑ. 

Διπλωματικές πηγές σχολίαζαν στο Reuters πως ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στο Λευκό Οίκο οι ΗΠΑ δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ρίξουν πάγο στις σχέσεις μίας χώρας, που είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές αμερικανικών όπλων. Από την πλευρά του εκπρόσωπος της εκστρατείας Μπάιντεν δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο: «Αντί να δίνει λευκές επιταγές σε δικτάτορες και εκπροσώπους του απολυταρχισμού ανά τον κόσμο, όπως έκανε η κυβέρνηση Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν, θα προασπίζεται τις οικουμενικές αξίες με και θα στέκεται στο πλευρό του δημοκρατικού κόσμου στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων». 

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας αρνείται την όποια εμπλοκή στην δολοφονία Κασόγκι, η οποία προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και για ένα διάστημα τρόμαξε τους επενδυτές, αν και ανέλαβε την ευθύνη για το γεγονός ότι το έγκλημα συνέβη επί διακυβερνήσεώς του. Οκτώ άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης επτά έως 20 ετών για την δολοφονία, ενώ το Ριάντ υποστηρίζει ότι προωθεί την πλήρη μεταρρύθμιση των μυστικών υπηρεσιών ώστε να διασφαλιστεί ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί ξανά στο μέλλον. 

Για τον Τραμπ η υπόθεση αυτή δεν ήταν αρκετή να πυροδοτήσει κυρώσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αντισταθεί σε κάθε πρόταση μέτρων κατά της Σαουδικής Αραβίας για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο τον περασμένο Απρίλιο απείλησε με κυρώσεις εξαιτίας των αναταράξεων που προκάλεσε στην αγορά πετρελαίου ο πόλεμος τιμών ανάμεσα στο βασίλειο των Σαούντ και τη Ρωσία.

ViaDiplomacy Newsroom