Δύο άρματα μάχης και τρείς στρατιώτες έχασε η Τουρκία στην Συρία – Μόνιμη τουρκική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή ?
Δύο Τουρκικά άρματα μάχης έπληξε με αντιαρματικούς πυραύλους το ISIS νότια της πόλης Al-Rai και πιο ειδικά στο χωριό Αl-Waqf.
Πιο αναλυτικά στο πλαίσιο της προέλασης των τεθωρακισμένων δυνάμεων του Τουρκικού Στρατιού και του FSA πλησίον του χωριού Αl-Waqf μερικά χιλιόμετρα νότια της πόλης Al-Rai δύο Τουρκικά άρματα μάχης κατά πάσα πιθανότητα τύπου M-60T Sabra επλήγησαν από αντιαρματικούς πυραύλους από τον ISIS με συνέπεια το θάνατο τριών Τούρκων στρατιωτών και τον τραυματισμό τεσσάρων ακόμη.
Όπως φαίνεται από τον απολογισμό ένα το0υλάχιστον από τα δύο Τουρκικά άρματα υπέστη διάτρηση με αποτέλεσμα το θάνατο τριών μελών του.
Πρόκειται για το πέμπτο και έκτο αντίστοιχα άρματα μάχης που επλήγησαν από αντιαρματικούς πυραύλους των SDF και του ISIS στην βόρεια Συρία στο πλαίσιο της επιχείρησης Euphrates Shield η οποία ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου και έχει κοστίσει στον Τουρκικό Στρατό τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και επτά τραυματίες.
Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Σεπτεμβρίου Τουρκική στρατιωτική δύναμη αποτελούμενη συνολικά από 20 άρματα μάχης τύπου Μ-60Τ Sabra, 5 ΤΟΜΑ ACV-15, οχήματα MRAP τύπου Kirpi με ομάδα πεζικού συνοδευόμενα από οχήματα ανεφοδιασμού και υποστήριξης εισήρθε σε συριακό έδαφος εξορμούμενη από την τουρκική συνοριακή πόλη Elbeyli της επαρχίας Kilis.
Εάν τελικά τα άρματα μάχης που επλήγησαν ήταν τύπου Μ-60Τ Sabra θα πρόκειται για την πρώτη περίπτωση που ο εν λόγω τύπος υπέστη διάτρηση, αφού στο πρόσφατο παρελθόν, την Άνοιξη του 2016, ένα άρμα του ιδίου τύπου είχε πληγεί από πύραυλο 9Μ133 Kornet-E του ISIS στο βόρειο Ιράκ στην περιοχή Bashiqa της Μοσούλης, χωρίς όμως να επιτευχθεί διάτρηση του πύργου.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν ήδη προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Άγκυρα αφού ο αρχικός εφησυχασμός των πρώτων ημερών της επέμβασης με τις μηδαμινές απώλειες τείνει να αντικατασταθεί από τον προβληματισμό των Τούρκων Επιτελών για τι τους περιμένει όταν τα Τουρκικά στρατεύματα πλησιάσουν τις πόλεις Qabasin, Al Bab και Bz’a όπου το ISIS διατηρεί σημαντικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με τον Τούρκο στρατιωτικό αναλυτή Νihat Αli Οzcan το μακροπρόθεσμο σχέδιο της Άγκυρας για την περιοχή της βορείου Συρίας περιλαμβάνει την δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας την οποία θα την επιτηρούν 35-40.000 Τούρκοι στρατιώτες σε συνεργασίας με τις δυνάμεις του FSA για τα επόμενα 10-15 χρόνια.
Ουσιαστικά οι Τούρκοι υιοθετούν το σχέδιο που εφάρμοσαν οι Ισραηλινοί στο νότιο Λίβανο για 18 χρόνια από το 1982 όταν το Ισραήλ εισέβαλε στο Λίβανο μέχρι και το 2000 όταν τα τελευταία στρατεύματα του Ισραήλ αποσύρθηκαν από την περιοχή σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ κατείχε μαζί με τον Στρατό του Νοτίου Λιβάνου μια έκταση ίση περίπου με το 10% της συνολικής έκτασης της χώρας.
Η παραμεθόρια αυτή ζώνη προστάτευε τις συνοριακές πόλεις του Ισραήλ από τις καταδρομικές επιθέσεις της PLO και παρείχε ασφάλεια στους 150.000 Μαρωνίτες, Σιίτες και Δρούζους που ζούσαν στα 67 χωριά που υπήρχαν μέσα αυτή την ζώνη από την δράση της Παλαιστινιακής Οργάνωσης.
Σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή η λύση που εκτιμάται ότι θα επιλέξει η Άγκυρα θα θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το παλιό Ισραηλινό σχέδιο για τον Νότιο Λίβανο