Δύναμης Κρούσης Υψηλής Ετοιμότητας (VJTF) – Η απάντηση του ΝΑΤΟ στo Πούτιν
Την διπλωματία των στρατιωτικών ασκήσεων και της δομικής νέων στρατιωτικών σχηματισμών Ταχείας Αντίδρασης υιοθετεί το ΝΑΤΟ σε απάντηση των εξελίξεων την Ανατολική Ουκρανία αλλά και της δυναμικής επανεμφάνισης των ρωσικών Ένοπλων Δυνάμεων στην Βαλτική και τη Μεσόγειο.
Πιο συγκεκριμένα το ερχόμενο Φθινόπωρο η Συμμαχία πρόκειται να πραγματοποιήσει μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση ‘Trident Juncture 2015”, με 25.000 άτομα, η οποία θα λάβει χώρα σε ολόκληρο σχεδόν το μήκος των συνόρων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία από τις 26 Σεπτεμβρίου μέχρι και την 6η Νοεμβρίου 2015.
Αν και μέρος της άσκησης θα πραγματοποιηθεί στη Μαύρη θάλασσα και στη Μεσόγειο, τα περισσότερα σενάρια της άσκησης θα εφαρμοστούν σε περιοχές πλησίον των ανατολικών συνόρων των χωρών μελών της Συμμαχίας. Στόχος της άσκησης είναι η δοκιμή τμημάτων της ΝΑΤΟικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (NATO Response Force (NRF)).
Ωστόσο μέρος της άσκησης θα περιλαμβάνει την δοκιμή της νεοσυσταθείσας “Δύναμης Κρούσης Υψηλής Ετοιμότητας” (VJTF) της Συμμαχίας, η οποία αποτελείται από 5 Τάγματα Ελιγμών τα οποία θα βρίσκονται σε καθεστώς ετοιμότητας εκ περιτροπής.
Τα Τάγματα αυτά υποστηρίζονται από αεροπορικές και ναυτικές μονάδες, καθώς και από ειδικές δυνάμεις. Η συνολική δύναμη του νέου σχηματισμού φτάνει τα 5.000 στελέχη και θα αποτελεί την αιχμή του δόρατος του ΝΑΤΟικου ευρύτερου σχεδιασμού Ταχείας Δράσεως, ο οποίος παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης των ηγετών των χωρών μελών της Συμμαχίας στην Ουαλία το Σεπτέμβριο του 2014.
Το σχέδιο αυτό αποτελεί την απάντηση του ΝΑΤΟ στις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία. Ο νέος στρατιωτικός σχηματισμός “Υψηλής Ετοιμότητας” είναι οργανωμένος και εξοπλισμένος κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να επιχειρεί οπουδήποτε μέσα 48 ώρες, από την στιγμή που θα κληθεί να δράσει.
Όπως αναφέρουν ΝΑΤΟικές πηγές, η δύναμη αυτή θα μπορεί να δράσει πριν ξεσπάσει μια πιθανή κρίση. Θα αποτελέσει σύμφωνα με το ΝΑΤΟ ένα όργανο αποτροπής στρατιωτικής κλιμάκωσης μιας πιθανής κρίσης, γεγονός που την καθιστά κατάλληλη για την μελλοντική ακύρωση μορφών υβριδικού πολέμου όπως αυτού που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ανατολική Ουκρανία.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με τη Συμμαχία όταν οι υπηρεσίες πληροφοριών εντοπίσουν επιθέσεις που πραγματοποιούνται από ένοπλες ομάδες που έχουν εισέλθει παράνομα σε μια χώρα ή επιθέσεις τρομοκρατών που οδηγούν σε μια περιφερειακή κρίση, τότε η “Δύναμης Κρούσης Υψηλής Ετοιμότητας” του ΝΑΤΟ θα μπορεί να σταλεί στα εδάφη της χώρας που αντιμετωπίζει το πρόβλημα και να συνεργαστεί με την τοπική Αστυνομία, τις Δυνάμεις Ασφαλείας και της Συνοριοφυλακής για να σταματήσουν την δράση των ομάδων αυτών προτού οδηγηθούμε σε κρίση.
Η λειτουργία και η αποτελεσματικότητα της “Δύναμης Κρούσης Υψηλής Ετοιμότητας”, θα δοκιμαστούν σε πρώτη φάση σε δύο επικείμενες ασκήσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν υπό Γερμανική, Νορβηγική και Ολλανδική διοίκηση.
Η πρώτη άσκηση με την κωδική ονομασία “Noble Jump Ι” θα πραγματοποιηθεί στις 7-10 Απριλίου του 2015 και θα περιλαμβάνει την ταχεία αντίδραση του σχηματισμού σε ενδεχόμενη κλήση για ανάπτυξη του σε μια περιοχή όπου εξελίσσεται μια κρίση και η προετοιμασία των δυνάμεων του για την μεταβίβαση και συγκέντρωση των στελεχών και του εξοπλισμού σε αεροδρόμια ώστε να επιβιβαστούν σε μεταγωγικά αεροσκάφη.
Η δεύτερη άσκηση περιλαμβάνει την πραγματική μεταφορά των στρατευμάτων με μεταγωγικά αεροσκάφη σε μια περιοχή όπου η κρίση βρίσκεται στο αρχικό της στάδιο. Η άσκηση ονομάζεται “Noble Jump II” και θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 9-19 Ιουνίου στη δυτική Πολωνία. Στην “Noble Jump II” θα συμμετάσχουν στρατεύματα από τη Γερμανία, την Νορβηγία, τη Τσεχία, και την Ολλανδία.
Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης
Όσον αφορά την ΝΑΤΟική Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης αυτή πρόκειται να διπλασιαστεί σε μέγεθος και να φτάσει τα 30.000 στελέχη μέχρι το 2018. Η νέα Δύναμη Ταχείας Αντίδραση θα αποτελείται από τέσσερα τμήματα : Το τμήμα Διοίκησης και Ελέγχου, την “Δύναμη Κρούσης Υψηλής Ετοιμότητας”, την “Αρχική Ομάδα Δυνάμεων Ενίσχυσης” και τις “Δυνάμεις Αντίδρασης”.
Η “Αρχική Ομάδα Δυνάμεων Ενίσχυσης” θα αποτελείται από στελέχη της VJTF και υπομονάδες της Δύναμης αυτής που βρίσκονται σε καθεστώς αναμονής. Η Δύναμη αυτή θα μπορεί να κινητοποιηθεί και να αναπτυχθεί στην περιοχή ενδιαφέροντος μέσα σε 2-7 ημέρες από την στιγμή που θα κληθεί.
Τέλος οι “Δυνάμεις Αντίδρασης” που θα αποτελούν και το μεγαλύτερο τμήμα των στρατιωτικών δυνάμεων, θα μπορούν να κινητοποιηθούν και να αναπτυχθούν σε δεύτερο χρόνο, σε χρονικό διάστημα ολίγων μηνών από την στιγμή που θα κληθεί.
Οι παραπάνω αλλαγές υποδηλώνουν τη στροφή της Συμμαχίας προς τον ρεαλισμό αφού μπορεί το ΝΑΤΟ να αιφνιδιάστηκε στην περίπτωση της Κριμαίας και της Ανατολικής Ουκρανίας από την ρωσική επέμβαση και υποστήριξη που παρέχεται στους αυτονομιστές αντίστοιχα, κατάφερε όμως ταχύτατα να διαμορφώσει ένα επιχειρησιακό δόγμα για τον τρόπο με τον οποίο θα χειρίζεται στο μέλλον αντίστοιχες καταστάσεις.
Ο φόβος για μια νέα ρωσική “πρωτοβουλία” στην Βαλτική και στην Μολδαβία όπου οι ρωσικοί πληθυσμοί συγκροτούν αξιόλογες μειοψηφίες (Λετονία 27% του πληθυσμού είναι Ρώσοι, Λιθουανία 5,8% του πληθυσμού είναι Ρώσοι, Εσθονία 25% του πληθυσμού είναι Ρώσοι, Μολδαβία 9,4% του πληθυσμού είναι Ρώσοι) καθώς και η αυξανόμενη παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών στη Βαλτική την Βόρεια θάλασσα την Μαύρη θάλασσα και τη Μεσόγειο προκαλούν νευρικότητα στη Δύση, που βλέπει την ρωσική Αρκούδα να ξυπνά μετά από 20 και πλέον χρόνια αδράνειας με νέο στρατιωτικό υλικό, νέο δόγμα επιχειρήσεων και πάνω από όλα αποφασιστικότητα και μακροχρόνιο σχεδιασμό.