Δημοσιογράφοι του Politico: Οι δυτικοί σύμμαχοι παραμένουν ενωμένοι απέναντι στη Ρωσία
Δυτικοί αξιωματούχοι έσπευσαν την Πέμπτη να διορθώσουν την όποια ζημιά είχαν προκαλέσει οι Πρόεδροι Μπάιντεν και Μακρόν. Η παρατήρηση του Αμερικανού Προέδρου ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να ανεχθούν μια «ελάσσονα εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία έγινε την ίδια μέρα με την πρόταση του Γάλλου Προέδρου να διαπραγματευθούν οι Ευρωπαίοι μια δική τους εκδοχή ασφαλείας με τη Μόσχα.
Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις, αν περί αυτού επρόκειτο, των ηγετών δύο από τις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ προκάλεσαν αναταραχή σε διάφορες πρωτεύουσες, στο τέλος όμως φάνηκε να ενισχύουν τη δυτική ενότητα απέναντι στη Ρωσία. Ίσως λοιπόν να πρέπει το Κρεμλίνο να ανησυχήσει.
Μεταξύ των βασικών υποστηρικτών των δύο Προέδρων ήταν ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος είπε ότι όλα είναι υπό έλεγχο και ότι ούτε ο Μπάιντεν ούτε ο Μακρόν είπαν κάτι περίεργο. «Η φρασεολογία του Προέδρου Μπάιντεν ήταν ακριβώς στην κατεύθυνση στην οποία εργαζόμαστε», τόνισε.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν το είδε ακριβώς έτσι. «Θέλουμε να θυμίσουμε στις μεγάλες δυνάμεις ότι δεν υπάρχουν ελάσσονες επεμβάσεις και μικρές χώρες», δήλωσε. «Και το λέω αυτό ως πρόεδρος μιας μεγάλης δύναμης».
Αλλά και για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Μπορέλ είπε ότι δεν απομακρύνθηκε καθόλου από αυτό που λέει εξ αρχής η Ευρώπη. Ότι δηλαδή «τίποτα δεν μπορεί να συμφωνηθεί για την ευρωπαϊκή ασφάλεια ή την ασφάλεια στην Ευρώπη χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων».
Αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όμως, παρόλο που συμφωνούν με τον στόχο του Μακρόν να αναπτύξει η Ευρώπη το δικό της όραμα για μια νέα ασφάλεια, αναγνωρίζουν ότι οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου δείχνουν την ύπαρξη ρωγμών στη δυτική ενότητα. «Είναι σαφές ότι η πρόταση του Μακρόν θέτει πολλά ζητήματα», είπε ένας αξιωματούχος. «Το πραγματικό πρόβλημα όμως βρίσκεται κάπου αλλού: στα ουκρανικά σύνορα.»
Ένας σύμβουλος του Γάλλου Προέδρου βεβαίωσε ότι ο Μακρόν δεν προτείνει να ακολουθήσει η Ευρώπη τον δικό της δρόμο απέναντι στη Ρωσία. «Δεν μιλάμε για παράλληλες συνομιλίες μεταξύ Ευρωπαίων και Ρώσων, αλλά για ενίσχυση της ευρωπαϊκής θέσης», δήλωσε. «Θα ήταν παράλογο όμως να μην ξεκινήσει εν ευθέτω χρόνω ένας διάλογος μεταξύ των Ευρωπαίων και της Ρωσίας».
Αυτή που ανακεφαλαίωσε εν τέλει με τον καλύτερο τρόπο την πραγματικότητα ήταν η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μελανί Ζολί. «Η Ρωσία βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία», τόνισε στις Βρυξέλλες. «Μιλάμε για μια πραγματική απειλή περαιτέρω εισβολής στην Ουκρανία. Με αυτή την έννοια, μια απειλή είναι μια απειλή και ανησυχούμε πάρα, πάρα πολύ για αυτή την περαιτέρω εισβολή στην Ουκρανία».
(*) Oι Ντέιβιντ Χέρζενχορν, Λίλι Μπάγιερ και Ριμ Μομτάζ είναι δημοσιογράφοι του Politico
(πηγή: Politico)