Διημερίδα του ΥΠΕΞ για χάραξη στρατηγικής άσκησης θρησκευτικής/ εκκλησιαστικής διπλωματίας
Η αποτύπωση των Αρχών Πολιτικής και η χάραξη Στρατηγικής για την άσκηση Θρησκευτικής και Εκκλησιαστικής Διπλωματίας μπαίνουν συστηματικά στη φαρέτρα του υπουργείου Εξωτερικών. Μια διημερίδα (28/2-1/3), με επτά συνεδρίες και άνω των 40 ομιλητών από όλους του συναφείς τομείς επιχειρούν να θέσουν τα θεμέλια μίας καινοτόμου πρωτοβουλίας και να συνθέσουν τους πυλώνες της πρακτικής εφαρμογής άσκησης της Θρησκευτικής και Εκκλησιαστικής διπλωματίας.
Το εγχείρημα ανήκει στον υφυπουργό Εξωτερικών και αρμόδιο επί θρησκευτικών θεμάτων, Μάρκο Μπόλαρη, ο οποίος εδώ και μήνες εργάστηκε επιμελώς για την υλοποίησή του. Μέσα από πολλές συναντήσεις με εκπροσώπους όλων των θρησκειών και δογμάτων στην Ελλάδα (Ιουδαϊσμός, Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, Κοινωνία Ευαγγελικών Εκκλησιών, Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία, Ορθόδοξοι Αρμένιοι, Αιγύπτιοι Κοπτορθόδοξοι, Ισλάμ, Ασσύριοι Χριστιανοί), εκπροσώπους των Πατριαρχείων μας, εμπειρογνώμονες και καθηγητές πανεπιστημίου, αρχίζει να αποκρυσταλλώνεται η πρώτη πράξη ενός μεγαλόπνοου σχεδίου.
Η αυλαία της διημερίδας θα ανοίξει με τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τους χαιρετισμούς του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου Β΄, του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και του γγ και αν. γγ του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, αντίστοιχα.
Θα ακολουθήσουν η κεντρική εισήγηση του Μ. Μπόλαρη με θέμα “Παγκόσμιος διάλογος με Θρησκείες και Εκκλησίες”, και οι εισηγήσεις του ειδικού γραμματέα Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας του ΥΠΕΞ Ευστάθιου Λιανού-Λιάντη με θέμα “Θρησκεία, Διπλωματία και Διεθνείς σχέσεις” και του πρέσβη Ε2 του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνου Δανασσή με θέμα “Η Ιστορική διαδρομή της Θρησκευτικής Διπλωματίας από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους”.
Οι συνεδρίες της πρώτης ημέρας θα εστιάσουν η μεν πρώτη, με 5 ομιλητές εκπροσώπους των Πατριαρχείων μας, στις διορθόδοξες σχέσεις, η δε δεύτερη, με 9 ομιλητές εκπροσώπους όλων των δογμάτων, στη διαθρησκειακή διπλωματία.
Ιδιαίτερη έμφαση στην “εκκλησιαστική διπλωματία” θα δοθεί κατά τη δεύτερη ημέρα της ημερίδας, όπου θα αναλυθούν όλες οι πτυχές του θέματος, με τον αριθμό των συνεδριών να ανέρχονται σε 5 και τον αριθμό των ομιλητών σε 28.
Η πρώτη συνεδρία θα εστιάσει στους φορείς άσκησης εκκλησιαστικής διπλωματίας, η δεύτερη στις πανανθρώπινες αξίες και ειδικότερα στον ρόλο της Εκκλησίας στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Η τρίτη συνεδρία θα επικεντρωθεί στην άσκηση της μορφωτικής διπλωματίας (Εκκλησιαστικές σχολές, Δίκτυα, Εκπαίδευση, ‘Ασκηση, Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι), ενώ η τέταρτη στον Μοναχισμό και την διορθόδοξη και τη διαχριστιανική πραγματικότητα. Τέλος, η πέμπτη συνεδρία θα επικεντρωθεί στη Διασπορά και το ιεραποστολικό έργο.