Διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ: «Μονόδρομος η ενεργειακή μετάβαση για την Ελλάδα»
Το θέμα της ενεργειακής μετάβασης της χώρας συζήτησαν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης και οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΔΕΔΗΕ, Τάσσος Μάνος και του ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ, Γιάννης Γιαρέντης.
Ο κ. Μανουσάκης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών, σημείωσε ότι η νέα ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μία πρόκληση και τόνισε ότι για να μπορέσει η χώρα να αντεπεξέλθει σε αυτή την πρόκληση, είναι απαραίτητη η ενίσχυση των υποδομών και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων.
Στην επόμενη δεκαετία, το επενδυτικό πλάνο του ΑΔΜΗΕ, ύψους 5 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει διείσδυση 17 Giga Watts νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έργα διασύνδεσης, ανέφερε. Προσδιόρισε ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα των νησιωτικών διασυνδέσεων, τη διασύνδεση της Κρήτης. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι το έργο διασύνδεσης της Κρήτης βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς υπολογίζεται ότι εντός του μήνα θα γίνει η δοκιμαστική ηλέκτριση της διασύνδεσης αυτής, «η οποία είναι διασύνδεση των ρεκόρ λόγω του βάθους και του μήκους του καλωδίου». Παράλληλα, ενημέρωσε ότι προχωράει η διασύνδεση ανάμεσα στην Κρήτη με την Αττική, και συνεχίζεται το εντατικό πρόγραμμα διασύνδεσης των Κυκλάδων. Στα σχέδια για αυτή τη δεκαετία είναι επίσης η διασύνδεση όλων των νησιών αλλά και διασύνδεση με άλλα κράτη (Αίγυπτος, Λιβύη κ.ά.). Τέλος, συμπλήρωσε ότι στα σχέδια του ΑΔΜΗΕ είναι και η διασύνδεση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Ο κ. Μάνος είπε ότι ο ΔΕΔΗΕ καλείται να αποτελέσει καταλύτη στη μετάβαση της ελληνικής αγοράς ενέργειας σε μια αγορά ενεργών καταναλωτών, νέων φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών. Αυτό που ήδη έχει ξεκινήσει ο ΔΕΔΗΕ είναι την ψηφιοποίηση συστημάτων με έξυπνους μετρητές, τον εκσυγχρονισμό των δικτύων αλλά και την αναβάθμιση των υπηρεσιών. Πρέπει να καλυφθεί πολύ χαμένο έδαφος, από υπο-επενδύσεις που για να διορθωθούν χρειάζεται χρόνος, περίπου μία πενταετία, ανέφερε και σημείωσε πως ο ΔΕΔΗΕ έχει ένα επενδυτικό πλάνο 3 δισ. ευρώ για τις επόμενες δύο περιόδους.
Επισήμανε ότι αυξάνονται οι υπογειώσεις και για τα επόμενα 4 χρόνια έχουν προγραμματιστεί πλέον 2,5 χιλιάδων χιλιόμετρα σε σημεία με πολλαπλασιαστικό όφελος.
Ο κ. Γιαρέντης είπε ότι οι ΑΠΕ είναι ο μονόδρομος για την ενεργειακή μετάβαση προς έναν καθαρό πλανήτη. Η διείσδυση διψήφιου αριθμού GigaWatts από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συντελεστεί στο άμεσο μέλλον. Για τις ανάγκες του σκοπού αυτού είναι απαραίτητος ο δομικός μετασχηματισμός του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, σημείωσε. Τα έσοδα από τις εκπομπές ρύπων έχουν αυξηθεί, ωστόσο αυτό καλύπτει μόνο ένα μεγάλο μέρος από τις ανάγκες του ειδικού λογαριασμού, αλλά αυτή δεν είναι η λύση, επισήμανε και επανέλαβε πως η λύση θα πρέπει να προέλθει από τον δομικό ανασχηματισμό του ειδικού λογαριασμού.
Γεράσιμος Θωμάς: Τα επόμενα χρόνια η Κομισιόν θα προτείνει φορολογικά κίνητρα για πράσινες μορφές ενέργειας
Η φορολογική πολιτική είναι ένα κομμάτι της «πράσινης συμφωνίας», του Green Deal, ένα από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθεί για να γίνει η μετάβαση σε μια πιο πράσινη μορφή ενέργειας, τόνισε μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο γενικός διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γεράσιμος Θωμάς.
Εξέφρασε την εκτίμηση πως οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές στην ενέργεια λειτουργούν στην ουσία ως αντικίνητρο για να γίνει πιο πράσινη η βιομηχανία, ή για να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας ή να αλλάξει ο τρόπος που έχουμε στις μεταφορές. Τόνισε πως στα επόμενα χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει να δοθούν φορολογικά κίνητρα στις πιο πράσινες μορφές ενέργειας, όπως στον ηλεκτρισμό από ΑΠΕ, στο πράσινο υδρογόνο, στα βιοκαύσιμα νέας γενιάς.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως σταδιακά, στην επόμενη δεκαετία, θα ανέβουν οι μίνιμουμ συντελεστές φορολογίας για τα καύσιμα, όπως είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, παρατήρησε ότι η αύξηση των συντελεστών δεν είναι πολύ σημαντική γιατί έχουμε ήδη πολύ υψηλούς συντελεστές στα ρυπογόνα καύσιμα.
Ο κ. Θωμάς περιέγραψε συνοπτικά μία σειρά από προτάσεις που αναμένονται τον Ιούλιο από την Κομισιόν και έχουν στόχο τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Οι προτάσεις αυτές αφορούν την κατάργηση των εξαιρέσεων και εκπτώσεων που υπάρχουν σε ευρωπαϊκές χώρες για διάφορες ρυπογόνες μορφές ενέργειας, φορολογικά κίνητρα με χαμηλότερους συντελεστές για παραγωγή πράσινων πηγών ενέργειας, αλλά και αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, σημείωσε ο γενικός διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ.
«Η ελληνική πολιτική είναι μία από τις πιο πράσινες εντός της Ε.Ε. και προσπαθεί να δημιουργήσει το καλύτερο παράδειγμα σε αυτή την πλευρά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», επισήμανε κλείνοντας ο κ. Θωμάς.
(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)