Διεθνείς αγορές: Σε καθοδικό σπιράλ οι τιμές των μετοχών λόγω πληθωρισμού
Στα χαμηλότερο επίπεδο 1,5 έτους υποχώρησαν σήμερα οι τιμές των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο δύο δεκαετιών, εν μέσω ενίσχυσης των ανησυχιών ότι η ταχεία αύξηση του πληθωρισμού θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων και σε στασιμότητα της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι ανησυχίες αυτές, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζει να κλιμακώνεται, οδήγησαν σε απώλειες 2% και πλέον για τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2020 με πτώση σχεδόν 20% από την αρχή του έτους.
Το κινεζικό γιουάν υποχώρησε σε χαμηλό 19 μηνών, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2002.
Σχεδόν το σύνολο των δεικτών μεταβλητότητας εκπέμπουν σήματα κινδύνου. Το bitcoin εγκλωβίστηκε στο κλίμα των πωλήσεων κρυπτονομισμάτων σε πολύ χαμηλές τιμές, υποχωρώντας επιπλέον 8% στα 26.570 δολάρια, ενώ πριν μία εβδομάδα κυμαινόταν κοντά στα 40.000 δολάρια και τον περασμένο Νοέμβριο είχε πλησιάσει τα 70.000 δολάρια.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Απρίλιο με ετήσιο ρυθμό 8,3% έναντι 8,5% που ανήλθε τον Μάρτιο, αλλά υψηλότερα από το 8,1% που προέβλεπαν οικονομολόγοι.
Οι αμερικανικές αγορές παρουσίασαν συνεχόμενες μεταβολές μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, κλείνοντας με μεγάλη πτώση, ενώ οι προθεσμιακές τιμές των μετοχών παραπέμπουν σε νέα πτώση σήμερα κατά 0,2% – 0,7% του S&P 500, του Nasdaq και του Dow Jones.
Ο δείκτης μετοχών της MSCI για την Ασία – Ειρηνικό, εκτός της Ιαπωνίας, μειώθηκε 2,3% σε χαμηλό επίπεδο 22 μηνών, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 1,8%.
Ο δείκτης αναφοράς των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησε χθες και σήμερα μειώθηκε επιπλέον 7 μονάδες βάσης στο 2,8569%.
Στη Γερμανία, η απόδοση των 10ετών ομολόγων μειώθηκε 12 μ.β. στο 0,875%, το χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν δύο εβδομάδων.
Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων ωθεί ανοδικά το δολάριο και έχει τη μεγαλύτερη επίπτωση στα πιο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού, τα οποία είχαν εκτιναχθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια ισχυρής νομισματικής στήριξης και χαμηλότοκου δανεισμού.
Ο Nasdaq υποχωρεί σχεδόν 8% τον Μάιο και πάνω από 25% από την αρχή του έτους, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,5% σήμερα και καταγράφει απώλειες πάνω από 30% φέτος.
Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται και οι τιμές των κρυπτονομισμάτων, με την κατάρρευση του stablecoin TerraUSD να διογκώνει την αναταραχή καθώς και τις πωλήσεις του bitcoin και του ether που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα.