Διαρκή παρουσία στην Αν Μεσόγειο αποκτά η Ελλάδα με την αποστολή μίας φρεγάτας και ενός υποβρυχίου
Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για την αποστολή δύο μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού στην Αν Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα μίας φρεγάτας και ενός υποβρυχίου. Όπως είχε αναφερθεί νωρίτερα η ελληνική φρεγάτα περιπολούσε ήδη στα Δωδεκάνησα ενώ το υποβρύχιο βρισκόταν ανατολικότερα στην θαλάσσια περιοχή της Κάσου έτοιμο για να αναπτυχθεί στην κυπριακή ΑΟΖ.
Τα δύο πλοία θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους την 1η Νοεμβρίου με την ελληνική φρεγάτα να αντικαθιστά την πυραυλάκατο “Καβαλούδης” (P-24) η οποία επιχειρεί στην περιοχή υπό την διοίκηση της ναυτικής δύναμης της UNIFIL, ενώ το υποβρύχιο θα αποτελέσει τμήμα της ΝΑΤΟικής διαρκούς επιχείρησης Active Endeavour. Απέναντι στις μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού η Τουρκία αντιπαρατάσσει την φρεγάτα “Goksu” (F-497) η οποία συνοδεύει το ερευνητικό Barbaros και την πυραυλάκατο “Zipkin” (P-336)
Παρά το γεγονός ότι οι δύο μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού θα βρίσκονται στην περιοχή υπό την κάλυψη των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας η παρουσία τους και μόνο αναβαθμίζει τις ελληνικές δυνατότητες για την αντιμετώπισης κάποιας πιθανής τουρκικής πρόκλησης, ιδιαίτερα δε όταν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει τις αυθαίρετες σεισμικές έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποφύγει οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα στο μέλλον.
Επιπλέον με πυρετώδεις ρυθμούς ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την συνάντηση κορυφής των ηγετών των τριών χωρών στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου με θέμα συζητήσεως μεταξύ άλλων την κατάσταση στην Αν Μεσόγειο και τη διατήρηση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην εν λόγω περιοχή.
Είναι προφανές ότι οι τρεις ηγέτες θα συζητήσουν και για τις πρόσφατες τουρκικές “πειρατικού τύπου” προκλήσεις του ερευνητικού πλοίου Barbaros και των συνοδών εμπορικών και πολεμικών πλοίων που παρανόμως πραγματοποιούν έρευνες εντος της κυπριακής ΑΟΖ.
Υπό αυτό το πρίσμα η χρονική συγκυρία της αποστολής των δύο ελληνικών πλοίων στην Αν Μεσόγειο δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τυχαία αφού η Αθήνα θέλει να είναι παρούσα και προετοιμασμένη για οτιδήποτε που οι Τούρκοι θα μπορούσαν να πράξουν στην κυπριακή ΑΟΖ με αφορμή την διαφαινόμενη στρατηγικής σημασίας συνεργασία της Ελλάδας, της Αιγύπτου της Κύπρου και σε παράλληλο επίπεδο του Ισραήλ, για την διατήρηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.
Παρα το γεγονός ότι η Τουρκία διαθέτει αδιαμφισβήτητη ναυτική υπεροχή στην περιοχή λόγω αριθμού διαθέσιμων μέσων αλλά και λόγω μικρής αποστάσεως από τις νότιες ναυτικές της βάσεις, η βούληση των τριών χωρών της περιοχής δηλ. Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου να μην διαταραχτεί το status quo αλλά και ο υπονομευτικός χαρακτήρας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στην Γάζα και στην Αίγυπτο αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία μία μελλοντική στρατηγική συνεργασία μεταξύ των χωρών αυτών θα διαμορφωθεί.
Από την άλλη πλευρά οι στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια σε σημείο που αιγυπτιακό Ναυτικό να εμπιστεύεται την εκπαίδευση των πληρωμάτων των 4 νέων υποβρυχίων Type 209/1400 που πρόκειται να παραλάβει το 2016 στο Πολεμικό Ναυτικό, ενώ ως γνωστό τόσο η Ισραηλινή Αεροπορία όσο και το Ναυτικό του εβραϊκού κράτους να επιλέγουν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την βελτίωση της εκπαίδευσης τους.