Διαπραγματευτής των ΗΠΑ – Πρέπει «να γίνουν ακόμη πολλά» πριν από μια εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο

Ο αντιπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης για το Εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ διατύπωσε την εκτίμηση ότι πρέπει να «γίνουν ακόμη πολλά», προτού σφραγιστεί μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα.

Ο Λάιτχαϊζερ, που συμμετέχει εδώ κι εβδομάδες στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του Πεκίνου, υπογράμμισε, εντούτοις, μιλώντας σε μια Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι έχουν καταγραφεί «πραγματικές πρόοδοι».

«Θα πρέπει να καταφέρουμε να συνάψουμε μια συμφωνία που θα αποτελέσει σημείο καμπής στις οικονομικές σχέσεις μας με την Κίνα» επισήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Δεν είμαι τόσο ανόητος να πιστεύω ότι θα υπάρξει μια διαπραγμάτευση που θα αλλάξει όλες τις πρακτικές της Κίνας ή τη σχέση μας με το Πεκίνο» είπε ο Λάιτχαϊζερ ενώπιον της Επιτροπής.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι στόχος είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα συνεπάγεται δραστική αλλαγή των εμπορικών πρακτικών της Κίνας, που θεωρούνται σήμερα δόλιες, όπως η αναγκαστική μεταφορά αμερικανικών τεχνολογιών ή οι επιδοτήσεις των κρατικών κινεζικών επιχειρήσεων.

Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να είναι «μετρήσιμη» και να «εφαρμοστεί σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης» είπε ο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ.

Κατόπιν, εξήγησε τα δικά του κίνητρα σε αυτές τις κρίσιμες για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας διαπραγματεύσεις.

«Μεγάλωσα στην αγροτική (πολιτεία) Αλαμπάμα και ήμουν μάρτυρας της απώλειας των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μου και της καριέρας μου» ανέφερε.

«Και στη γενέτειρά μου, πολλοί… εργαζόμενοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να βρουν μια βιώσιμη εργασία».

Τόνισε επίσης ότι από τότε που η Κίνα εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον μεταποιητικό τομέα και εκατομμύρια άλλες χάθηκαν στις ΗΠΑ, εξαιτίας των μετεγκαταστάσεων σε μια χώρα, όπου το εργατικό δυναμικό είναι φθηνότερο.

Ο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ ανέφερε ως παράδειγμα τον τομέα του αλουμινίου, για τον οποίο η Κίνα δημιούργησε «μια υπερβολικά πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» ελέγχοντας την πρόσβαση στην αγορά της κι επιδοτώντας την, γεγονός που είχε αποτέλεσμα «τον αποδεκατισμό της βιομηχανίας του αλουμινίου σε ολόκληρο τον κόσμο».

Η ακρόαση διεξάγεται έπειτα από ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον την προηγούμενη εβδομάδα.

ViaDiplomacy Newsroom