Διαπραγμάτευση εκ νέας βάσης και στο βάθος … Βερολίνο
Στο γαλλογερμανικό άξονα παραπέμπεται η απόφαση για το ελληνικό χρέος και όχι μόνο, με τη διαπραγμάτευση μεταξύ της νέας κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των ευρωπαίων εταίρων να ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί. Το Βερολίνο είναι τελικά εκείνο που θα πάρει την απόφαση και το Παρίσι θα έχει το ρόλο του διαμεσολαβητή όπως αναμενόταν, χωρίς όμως να έχει το ειδικό βάρος να την επηρεάσει.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναζητεί επειγόντος συμμάχους εκμεταλλευόμενος ότι η λιτότητα που επιβάλλει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ φοβίζει την Ευρώπη. Σήμερα μεταβαίνει στη Λευκωσία, την Τρίτη συναντάται με τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι στη Ρώμη, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και το μεσημέρι της ίδιας μέρας με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Η κυβέρνηση της Αθήνας πέτυχε μια νίκη εντυπώσεων με την κατάργηση της Τρόικας, δηλαδή ότι δεν θα συνδιαλλαγεί ξανά με τους τεχνοκράτες υπαλλήλους της και θα συνομιλεί από εδώ και στο εξής ως ισότιμο μέλος με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας και του ΔΝΤ. Όμως οι δανειακές υποχρεώσεις παραμένουν και τα περιθώρια είναι ασφυκτικά για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν το μέλλον της Ελλάδας.
Η κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και του γάλλου ομολόγου του Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι κατέστησε σαφές ότι για το Παρίσι δεν τίθεται θέμα κουρέματος του ελληνικού χρέους, αλλά μόνον ελάφρυνσης αν και κατανοεί πλήρως τα προβλήματα μας από τη σκληρή λιτότητα. Ο Μίσελ Σαπέν δήλωσε ότι «το χρέος είναι μόνο ένα θέμα μεταξύ άλλων θεμάτων που πρέπει να συζητηθούν και θα μπορούν να αποτελέσουν ένα νέο συμβόλαιο για την Ελλάδα». Παράλληλα υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο γαλλογερμανικός άξονας στην Ευρώπη, σε ελεύθερη μετάφραση ότι αποφασίζει το Βερολίνο.
Μόλις λίγο πιο πριν ο γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε δηλώσει ότι «ο ρόλος της Γαλλίας είναι να ενθαρρύνει τη βούληση του ελληνικού λαού να παραμείνει στην ευρωζώνη και να τον βοηθήσει στο μέγιστο βαθμό, όμως την ίδια ώρα, στο πλαίσιο μιας κοινότητας, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, στο πλαίσιο των κοινών μας κανονισμών».
Η φράση «νέο συμβόλαιο» είναι το κλειδί για το αν οι διαπραγματεύσεις θα δικαιώσουν τις προσδοκίες της κυβέρνησης των Αθηνών και της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που την εμπιστεύτηκε. Τι μπορεί να σημαίνει όμως το «νεό συμβόλαιο»; Ενα νέο πακέτο μέτρων με «καινούργιο περιτύλιγμα», μια επιμήκυνση χρέους με προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις από τη στιγμή που αποκλείεται το κούρεμα, μια λήψη νέων μέτρων για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό από τη διπλή εκλογική διαδικασία (πρόεδρος– βουλευτικές εκλογές) ;
Η κυβέρνηση της Αθήνας για να μπορέσει να διατηρήσει τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να ικανοποιήσει τις βασικές δαπάνες του δημοσίου θα πρέπει να δεχτεί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, που παραπέμπουν σε περικοπές στο δημοσίο τομέα κα ιδιωτικοποιήσεις.
Αναρωτιέμαι πως θα υπάρξει μια συμφωνία, ένας συμβιβασμός όταν: ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης προτίθεται να ακυρώσει τη διάσπαση και τη πώλησης της ΔΕΗ, να μην ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΠΑ και να ακυρώσει το πρόγραμμα των περιφερειακών αεροδρομίων, όταν η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη ζήτησε τις παραιτήσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, όταν ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε σε συνέντευξη στο Βήμα ότι «όλοι οι απολυμένοι, μόνιμοι υπάλληλοι ή με σχέση αορίστου χρόνου- περίπου 3.500 – θα επιστρέψουν στη δουλειά τους».
Ενδεικτικό είναι το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γέργκ Σέλινγκ σε συνέντευξή στην εφημερίδα Tiroler Tageszeitun ότι υπάρχουν σαφείς κανόνες παιχνιδιού, οι οποίοι δεν μπορούν να αλλάζουν κάθε φορά με μια νέα κυβέρνηση, πως δεν τίθεται θέμα διαγραφής χρέους, το οποίο δεν θα προσέφερε τίποτε αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα επειδή οι Έλληνες ούτως ή άλλως δεν θα πρέπει να πληρώνουν σχεδόν κανένα επιτόκιο μέχρι το 2022.
Η αναζήτηση συμμαχιών οπωσδήποτε και θα ενισχύσει την ελληνική πλευρά αλλά το θέμα είναι ότι τα κρατη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα οποία μας έχουν δανείσει δεν είναι διατεθειμένα να διαγράψουν το χρέος. Ωστόσο επιθυμούν με μπροστάρη τη νέα κυβέρνηση των Αθηνών και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να στείλουν τα δικά τους μηνύματα προς την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για την μεταστροφή της πολιτικής της λιτότητας προ μια αναπτυξιακή πολιτική, εμμένοντας όμως στην τήρηση των δεσμεύσεων και των κανόνων που έχουν συμφωνήσει οι κυβερνήσεις τους, συμπεριλαμβανομένων και της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης.
Τα θεμέλια της ΕΕ βασίζονται στο διάλογο, στο συμβιβασμό και στην τήρηση των δεσμεύσεων, βασικότατο κανόνα που δεν πρέπει να ξεχνάει η νέα ελληνική κυβέρνηση.
Η προσπάθεια διαπραγμάτευση της κυβέρνησης της Αθήνας έχει προκαλέσει τη συμπάθεια της διεθνής κοινότητας καθώς και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα έκανε παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας μέσω του CNN δηλώνοντας ότι «δεν μπορείς να συνεχίσεις να στίβεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση» και ότι «ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη…για αυτό θα χρειαστούν «αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμοί».
Ωστόσο είναι πρώιμο να δημιουργείται κλίμα αισιοδοξίας πριν φτάσουμε στο τελευταίο γύρο των επίπονων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς τα οικονομικά συμφέροντα των ευρωπαίων εταίρων και κυρίως της Γερμανίας που πληρώνει και τα περισσότερα χρήματα θα είναι εκείνα που θα καθορίσουν και την έκβαση των διαβουλεύσεων.